"Som testimonis d'una revolució". Amb aquesta premissa, el president de Sant Cugat Empresarial, Joan Franquesa, ha obert el Tribuna Sant Cugat Empresarial, una trobada centrada enguany en la indústria i la logística 4.0. Si al segle XVIII van ser les màquines de vapor, ara la transformació és digital i suposarà un canvi radical en el teixit productiu.
Una revolució que la pandèmia de coronavirus ha accelerat. "Ara venen uns canvis estructurals potents", ha advertit Enric Rovira, director general adjunt del Banc Sabadell.
El lideratge de Catalunya
La gran incògnita és com afronta Catalunya aquesta gran revolució. I hi ha missatges per a l'optimisme. "Catalunya, abans de la pandèmia, estava mostrant un lideratge rellevant en la indústria i logística 4.0", ha apuntat Anna Gener, presidenta i CEO de Savills Aguirre Newman Barcelona. Com a prova, Barcelona va registrar un rècord de contractació d'oficines i naus logístiques durant el 2019 i, principalment, per la nova implantació d'empreses digitals i tecnològiques.
Tot i això, Carlos Garriga, president de la Federació Empresarial del Metall, creu que en els últims anys ha faltat una aposta clara per les polítiques industrials. Però considera que el coronavirus pot ser una oportunitat: "Potser ens havíem adormit una mica i aquesta crisi farà que despertem".
El talent és la base
I si el capital va ser la base de la revolució industrial (per comprar la maquinària), el fonament imprescindible per la transformació digital és el talent. I la competitivitat extrema entre territoris per atreure'l. "Afortunadament, Catalunya té una gran capacitat d'atracció de talent internacional, és incontestable", ha destacat Anna Gener, apuntant que la marca internacional que és Barcelona i l'atractiu que suposa per als estrangers, simbolitzat pel model de vida mediterrani i el clima.
"Sí una cosa hem fet molt bé és l'atracció de talent. Barcelona és una marca internacional", ha emfatitzat Carlos Garriga. Però ha llançat un missatge i ha demanat no oblidar la resta de territori, com el Vallès: "Barcelona és el nostre operador, però magatzems i fàbriques estan darrere de Collserola".
Anna Gener: "Ens falten 12.000 perfils en competències digitals i tecnològiques"
Però Catalunya té encara una mancança important, que ha resumit Gener: "Ens falten 12.000 perfils en competències digitals i tecnològiques". Garriga ha citat un estudi de Cecot per posar de manifest que un 25% de les empreses no han pogut complir el seu pla de creixement per falta de professionals qualificats. Treballadors capacitats digitalment, de tots els àmbits, són imprescindibles per avançar en la indústria 4.0.
Mazinger Z
I per fer-ho, a banda de seguir atraient talent internacional, és bàsic formar-ne. Això passa també per una revolució en el món acadèmic, com ha apuntat Garriga: "Hem de fer un esforç: no tot és universitat, també formació professional. Hem de lligar les polítiques d'educació amb les necessitats de les empreses".
I aquesta estratègia comença de ben petits. I ho ha exemplificat amb Mazinger Z, la històrica sèrie japonesa de dibuixos en què un nen controlava un robot: "La idea va sorgir d'un programa del govern del Japó, que va preveure als anys 60 que la robòtica seria el futur. I van començar pels nens: els que veien els dibuixos van començar a veure els robots com un element atractiu".
Els impostos, un fre
Però encara hi ha altres vies que cal millorar, segons han apuntat els dos ponents. Un d'elles és la fiscalitat, com ha apuntat Anna Gener: "Som poc competitius. Per determinades empreses, quan miren aquest aspecte, perdem punts". Una realitat a la qual s'hi afegeix una burocràcia molt feixuga.
És per això, que el president de la patronal del metall ha demanat "una revolució digital" a l'administració. I una aposta decidida per la col·laboració publicoprivada com a base per potenciar la indústria al país.
En aquest sentit, ha fet una crida per oferir un entorn idoni per les empreses. "Les empreses emergents i bones idees, quan han de crear una empresa i crear valor, segueixen aquí o marxen fora? Algunes tenen la seu a Nova York o Alemanya", ha reflexionat Garriga. Un motiu, explica, és la percepció social: "Hem creat la imatge que l'emprenedor és fantàstic i l'empresari un presumpte delinqüent".
L'èxit de l'e-commerce
Una realitat indiscutible que ha accelerat la pandèmia és el comerç electrònic. Això ha comportat un creixement exponencial de l'activitat logística, que s'està convertint en un element en la nova economia. "La logística és fonamental perquè l'economia no s'escanyi, és una gran necessitat", ha resumit Gener.
Anna Gener: "Catalunya és un hub logístic"
I en aquest punt, a Catalunya s'ha de fer més feina. Segons ha detallat Gener, no hi ha pràcticament sòl disponible per la instal·lació de naus logístiques i sovint les administracions locals no ho veuen amb bons ulls. En aquest sentit, ha volgut trencar l'estigma d'aquest sector i de la idea de treballadors poc qualificats. Ara, ha apuntat, són naus molt digitalitzades on es necessiten sobretot programadors i personal qualificat en competències digitals. "Al Vallès hi ha polígons buits que per un tema d'usos, no s'hi pot fer activitat logística", ha lamentat Carlos Garriga.
I Catalunya ho ha d'aprofitar, ja que compta amb avantatges competitius molt rellevants, com la seva posició geogràfica o infraestructures de primer ordre com el Port de Barcelona. "Ja som un hub logístic", ha insistit Gener.
El futur i la societat
Així, el futur de la indústria i la logística 4.0 passa indestriablement del talent, del que atreus i del que generes. I de definir clarament l'estratègia de país, ha assenyalat Gener: "Hem de triar les lligues on volem ser els millors. I és la indústria i la logística 4.0, tenim avantatges i ho hem d'aprofitar".
Però aquesta revolució industrial comportarà igualment molts reptes de caràcter social, com ha resumit Garriga: "Hi haurà menys feina per les persones i haurem de buscar maneres de redistribuir la riquesa. Si no ens preocupem per això, ens explotarà".