• Economia
  • Medical Lab, la ‘fàbrica’ del 3D sanitari

Medical Lab, la ‘fàbrica’ del 3D sanitari

La firma Leitat ha ubicat al DFactory del Consorci de la Zona Franca de Barcelona un laboratori per assajar i experimentar el procés de fabricació additiva

Les instal·lacions de Leitat al DFactory
Les instal·lacions de Leitat al DFactory
Barcelona
15 de Maig de 2024

A l’estil dels grups musicals novells que no tenen un espai per interpretar les seves cançons i es veuen en la necessitat de disposar d’un local d’assaig, en l’entorn de la indústria 4.0 existeixen algunes empreses emergents que requereixen una ubicació, en aquest cas, un laboratori per testar l’entorn tecnològic, el material o el software dels processos de fabricació additiva en el sector mèdic i sanitari. Aquest és el context en què s’inscriu la nova iniciativa de la companyia tecnològica Leitat, el 3D Medical Lab. El laboratori, que inicialment estava situat a la seu central de la firma a Terrassa, s’ha traslladat des de finals del passat mes d’abril al DFactory del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB). El 3D Medical Lab està impulsat per un consorci internacional, liderat per Leitat, anomenat ’International Advanced Manufacturing 3D Hub’. Es tracta d’un espai que posa a disposició dels hospitals i les empreses del sector mèdic un espai per a testejar i experimentar tota mena de tecnologies especialitzades de fabricació additiva per a aplicacions en l’àmbit mèdic i de la salut, tot desenvolupant aplicacions i projectes innovadors conjuntament amb els professionals del sector.

El director científic i tecnològic de l’International Advanced Manufacturing 3D Hub’, Magí Galindo, explica que un dels objectius del nou espai és “facilitar al voltant de la indústria 4.0, la tecnologia i els elements per testar els processos de fabricació additiva o 3D. Està pensat per a empreses que no disposin d’un lloc per assajar”. La creació d’aquesta àrea, que funcionarà també com a planta pilot d’un 3D Lab hospitalari, permetrà ajudar a transferir i adquirir coneixement en l’ús d’aquestes tecnologies, tot facilitant iniciatives que permetin escalar fàcilment l’adopció i la implementació d’aquestes tecnologies.

Un dels objectius  del nou espai és “facilitar al voltant de la indústria 4.0, la tecnologia i els elements per testar els processos de fabricació additiva o 3D"

“Qualsevol professional de l’àmbit mèdic o sanitari que tingui la capacitat per imaginar i dibuixar en un programa 3D, pot acabar utilitzant els serveis del 3D Medical Lab”. El projecte afavoreix l’adopció de dues accions de medicina personalitzada. Per una banda, un model de planificació de la intervenció quirúrgica, en el qual a partir de la creació d’una imatge mèdica en format de ‘bessó digital’ es pot reproduir i fer un simulacre de l’operació mèdica posterior. Aquesta acció també permet un model de formació i de comunicació cap als pacients. La segona acció se situaria a l’entorn dels elements i components que es col·loquen al cos. Planificar eines i guies per a la intervenció, els implants ossis personalitzats o els fragments ossis artificials són alguns dels elements que permet aquesta tecnologia. Galindo recorda que, “a més de l’estalvi de temps en l’operació, l’entorn facilita una major precisió i un ús correcte de les dades”.

Finestreta única

El hub ofereix un servei de finestreta única per assessorar i guiar  les empreses que volen apostar per la impressió 3D, contribuint a una nova era de producció del codi al material sense eines com a mètode de fabricació ràpid, segur i eficient. Es tracta d’una iniciativa fundada per HP, Leitat, Renishaw, BASF i Abrast by Coniex com socis tecnològics, així com la 3D Incubator, la primera incubadora d’impressió 3D d’Europa i Fira de Barcelona amb el seu saló dedicat a la impressió 3D: ‘Industry From Needs to Solutions’ Té el suport, a més, d’Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya.

El laboratori, operat per personal tècnic de Leitat, compta amb l'última tecnologia en impressió 3D i està situat a les instal·lacions del DFactory Barcelona, propietat del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, juntament amb els laboratoris destinats a la impressió de polímers, metalls, test de materials i tractaments superficials de peces impreses.

Entorn atractiu 

Des de Leitat es destaca que la presència al DFactory, on l’empresa es va instal·lar ja fa tres anys, “facilita la interrelació amb l’ecosistema de la indústria 4.0, ja que es tracta d’un entorn atractiu i que atrau l’atenció arreu del món”. Magí Galindo afegeix que “estem molt orgullosos d’haver contribuït a generar un projecte com l’International Advanced Manufacturing 3D Hub. A la seu del DFactory, Leitat ocupa uns 80 tècnics investigadors, centrats especialment en la fabricació additiva vinculada a l’esfera mèdica i sanitària. Paral·lelament, es treballa la robòtica, la Intel·ligència Artificial (IA), la fotònica i les comunicacions intel·ligents amb 5G. L’àrea genera un volum de facturació al voltant dels 7 milions d’euros anuals.

Leitat s’ha posicionat com un actor rellevant en l'àmbit europeu en recerca i innovació, fet que es demostra amb la darrera aposta en finançament per part de la Comissió Europea de 17 projectes

Darrerament, Leitat s’ha posicionat com un dels actors més rellevants en l'àmbit europeu en recerca i innovació, fet que es demostra amb la darrera aposta en finançament per part de la Comissió Europea de 17 projectes, a través de l'Horizon Europe, el programa marc de recerca i innovació europeu, aquest any 2024. Aquesta subvenció arriba en el marc d'una nova etapa estratègica del centre tecnològic i suposa una injecció econòmica de 120 milions d'euros, dels quals 10 recauen directament a Leitat per a la seva execució als pròxims quatre anys. Aquestes noves iniciatives se sumaran als 68 projectes europeus que el centre tecnològic ja tenia en execució a finals del 2023 i als més de 370 que provenen principalment dels diferents programes marc europeus acumulats des de l'any 2008, dels quals Leitat ha coordinat un total de 75.

Tal com assegura Magí Galindo, els pròxims passos de la companyia s’encaminen a proveir i ampliar les eines tecnològiques per a les firmes de la indústria 4.0 en àmbits com la combinació de la realitat virtual i l’augmentada, la personalització mèdica, la interacció entre el món real i digital i la impressió 3D amb material biològic.