L’evolució del mercat laboral i de l’habitatge a Catalunya segueix marcant el comportament dels joves davant la necessitat o l’interès per independitzar-se. Les característiques de l’oferta d’habitatge existent i la manca de polítiques públiques en aquesta matèria dificulten en moltes ocasions que els joves puguin accedir a un pis en lloguer i, més encara, a formalitzar-ne la compra. És una fórmula que, malgrat el que es pressuposa, els millennials no descarten, només s’hi veuen forçats. De fet, hi ha un 26,1% dels joves que paga una hipoteca. Encara que desitgen tenir un habitatge, les seves condicions econòmiques i laborals actuals no els ho permeten, explica Ferran Font, director d’estudis del portal immobiliari pisos.com. I no ho descarten perquè sis de cada 10 joves confia en què en la propera dècada el seu salari millorarà i podrà accedir a un pis de compra, sigui individualment o en parella, i perquè en molts casos se segueix pensant que amb la hipoteca paguen igual o menys que de lloguer, que és "tirar els diners” perquè comprant acaben tenint una casa en propietat.
El portal ha dut a terme l’estudi Com hem canviat... d’habitatge, que fa una comparativa entre les preferències dels millennials i les de la generació dels baby boomers. Se’n desprèn que a l’actualitat, prop d’un 60% dels joves catalans viu de lloguer (57,5%) i que d’aquests, set de cada 10 ho fan compartint pis. “És més del doble que fa dos anys”, assegura Font, que recorda que fa uns 25 anys “només compartien pis els estudiants que s’havien de desplaçar de la seva ciutat”. Dit d’una altra manera, avui dia el lloguer compartit és l'única opció per al 44% dels mil·lenistes, segons es desprèn de l'informe.
A ciutats com Barcelona, els joves no tenen cap altra opció que compartir pis perquè les rendes són molt altes, “amb preus tensionats a l’alça per la manca d’oferta”. Aquesta circumstància no variarà “fins que les respectives administracions públiques no actuïn de forma decidida dissenyant polítiques d’habitatge a quatre o cinc anys vista”, segons Font. Des del portal immobiliari es posa de manifest que la manca “reiterada des de fa algunes legislatures” d’una veritable política d’habitatge “ha portat a prendre decisions improvisades i aleatòries que actuen com a pedaços puntuals però que no serveixen per a una reforma estructural de fons”. “Més que mai són necessaris governs que legislin per generar estabilitat al sector i confiança entre els inversors perquè la realitat és que cada vegada hi ha més persones amb dificultats per accedir al dret a l'habitatge”, exposa Ferran Font.
“Els preus del lloguer no baixaran fins que les respectives administracions públiques no actuïn de forma decidida dissenyant polítiques d’habitatge a quatre o cinc anys vista”, segons Ferran Font
L’estudi realitzat a persones residents a Catalunya d’entre 25 y 55 anys deixa clar que el lloguer no només és la primera opció a l’hora de buscar l’emancipació de la família sinó que ha anat en augment els últims anys. En percentatges, el lloguer consolida la seva posició com l’opció escollida pel 53,5% dels millennials que es van independitzar abans del 2000, però passa a ser el 79,7% pels qui ho han triat a partir d'aquell any. S’ha de destacar que s’ha modificat també l'edat per establir-se pel seu compte. En els últims deu anys, l’edat d’emancipació ha augmentat lleument a Catalunya. Si abans de l’any 2000 els catalans i catalanes se n’anaven de casa amb gairebé 21 anys de mitjana, avui ratllen els 25. Per tant, l’edat d’emancipació s’ha retardat quatre anys de mitjana entre millennials i baby boomers i queda palès també que en el cas dels hàbits del conjunt de l’Estat hi ha una diferència notable, ja que a la resta del territori la decisió per independitzar-se només s’ha ajornat dos anys.
En definitiva, els mil·lenistes actuen d’una determinada manera davant el mercat de l’habitatge més per obligació de la conjuntura en què es troben que no pas per un canvi de costums generacionals que els porta a actituds de consum més responsables.
Els preus previstos
Pel que fa als baby boomers, l’estudi Com hem canviat... d’habitatge conclou com a situació més freqüent entre les persones més grans de 55 anys que més del 50% no paguen per la casa en què viuen perquè ja l’han pagada íntegrament o perquè la van heretar o els la van cedir. Els qui ho fan, estan hipotecats de forma majoritària (32,9%), i només un 16,4% viu de lloguer. Recollint dades de l'Eurostat, l’informe del portal pisos.com recorda que el 2007, el 80,6% de la població era propietària a Espanya, mentre que un 19,4% vivia de lloguer. Mentre que 10 anys més tard, el percentatge de propietaris va baixar al 77,1% i el de llogaters va pujar al 22,9%.
Sobre l’evolució dels preus de lloguer i de compra el que queda d’any i el 2020, Ferran Font considera que la tònica general serà la moderació de les alces registrades els dos últims anys. Adverteix, però, que hi ha signes d'alentiment econòmic i es mantenen condicionants com la inestabilitat jurídica i política a l'Estat espanyol que afectaran la presa de decisions de particulars i d’inversors i que el Brexit segueix sent una incertesa que caldrà veure com afectaria a mercats com el de les Balears o el Llevant.
Els preus de lloguer i compra d'habitatges moderaran les alces registrades els dos últims anys
Aquests han estat també condicionants que s’han deixat sentir en l’evolució del mercat al llarg d’aquest any, recorda Font a l'hora de valorar les dades de compravenda d’habitatges al setembre publicades per l’INE. “Les dades segueixen evolucionant a la baixa, tot i que ho fan de manera més moderada que en el mes anterior" fet que demostra que "el sector comença a encaminar-se a normalitzar les xifres de transaccions després d'un estiu complicat i molt condicionat per la nova Llei Hipotecària de juny, i altres factors com la paràlisi política, el proper Brexit o l'alentiment econòmic".
Font subratlla que si bé les dades "suposen una caiguda interanual que supera el 10%, redueixen de manera molt rellevant el descens del 21,1% registrat a l'agost, el pitjor mes des del 2015. L'estadística segueix arrossegant les dades dels últims 12 mesos acumulats i, en un any natural, torna a registrar una menor quantitat de vendes d'habitatges que un any enrere".
Tal com afirma l'expert, "la segona mà segueix liderant aquesta estadística, com és habitual, i recupera les 30.000 transaccions perdudes anteriorment. L'obra nova, tot i que aquest mes cau interanualment gairebé el doble que la segona mà, segueix creixent si tenim en compte els últims 12 mesos acumulats". A Catalunya, al setembre, es van superar les 6.000 operacions de compravenda d’habitatges.