Els productes de menjar típics de Nadal ja han començat a pujar els preus, tot i les restriccions que hi haurà durant les festes a causa de la covid-19. L'observatori de preus de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha analitzat els costos d'alguns aliments concrets i ha identificat tant increments com descensos en comparació a les mateixes dates de l'any passat. Aquests canvis es produeixen en ple debat sobre el nombre de persones i nuclis de convivència que podran trobar-se per a àpats nadalencs.
En general, les carns són les que més augmenten, mentre que les fruites i verdures es mantenen i els peixos i mariscos baixen -excepte les angules i les ostres-. Els que més han augmentat el preu són les angules, un 38% més cares les setmanes prèvies a Nadal; la pularda, que ha pujat un 30%; i el rodó de vedella, un 12% més car. En canvi, sorprenen els descensos de productes com el llobarro, que ha baixat de preu un 21%; el pernil ibèric, un 13% més barat; i el besuc, que es redueix un 12%.
En conjunt, els preus han experimentat una pujada moderada, d'un 1,1% de mitjana. En els últims cinc anys, però, la cistella de la compra de Nadal ha augmentat un 30%, molt per sobre de l'IPC. També han augmentat de preu les ostres (9%), el lluç (2%), el xai (2%) i la col llombarda (1%). En canvi, baixen també els llagostins (-11%), les cloïsses (-6%), el gall d'indi (-6%), la pinya (-6%) i els percebes (-3%).
L'OCU calcula que els espanyols gastaran un 20% menys que altres anys durant les festes. La mitjana de despesa per persona s'estima en més de 500 euros en regals, menjar i celebracions diverses. L'associació preveu fer dos controls de preu més: un dues setmanes abans de les dates i l'altre la vigília.