• Economia
  • Menys construcció i compravenda i ajustament de preus a l’immobiliari

Menys construcció i compravenda i ajustament de preus a l’immobiliari

L’informe de CaixaBank Research sobre el xoc de la Covid en el sector de l’habitatge alerta que les zones turístiques i l'habitatge de segona mà són les que més patiran el cop

Operaris de la construcció porten mascaretes | iStock
Operaris de la construcció porten mascaretes | iStock
Barcelona
17 de Juliol de 2020
Contingut de marca

El que passa al mercat laboral afecta directament a les llars espanyoles. Per això la magnitud de l'impacte econòmic de la COVID-19, que afectarà de manera considerable al mercat de treball, en conseqüència arribarà a la demanda d'habitatge. A l'abril les compravendes han retrocedit un 39,2% interanual, i per al conjunt del 2020 es preveu una caiguda d'entre un 30% i un 40% el 2020 (i una gradual recuperació el 2021). És el que explica el darrer informe de CaixaBank Research El sector inmobiliario español tras el shock de la COVID-19, que alerta de com es poden posposar decisions d'inversió de llarg termini perquè la renda de les llars s'està veient minvada i la incertesa sobre les perspectives laborals futures pot fer incrementar l'estalvi precautori de les llars. "Les compravendes d'estrangers, que van representar un 12,5% del total el 2019, es veuran especialment perjudicades", apunta també el document.

 

La pandèmia de la COVID-19 està tenint un fort impacte en l'activitat econòmica i el sector immobiliari, encara que no sigui un dels més perjudicats, també s'està veient afectat. Concretament, des de CaixaBank Research esperen que el PIB retrocedeixi entre un 13% i un 15% el 2020, i que no recuperi els nivells precrisi fins a finals de 2023. Malgrat "la gravetat" de la situació i l'elevada incertesa sobre la futura evolució de la pandèmia, l'estudi considera important ressaltar que el sector compta amb uns fonaments "molt més sòlids" que en l'anterior crisi de 2008.

L'estudi considera important ressaltar que el sector compta amb uns fonaments "molt més sòlids" que en l'anterior crisi de 2008

"Abans de la irrupció del coronavirus, la situació financera del conjunt de les llars espanyoles i de les empreses del sector era més sanejada que fa dotze anys. A més, la construcció de nous habitatges no resultava excessiva en relació amb l'evolució de la demografia. I la posició de solvència i liquiditat del sector bancari és ara molt més sobrada". Tots aquests factors donen confiança sobre la capacitat del sector per a esquivar la crisi actual.

 

Les grues segueixen en alt

L'activitat constructora es va veure directament afectada durant l'Estat d'alarma, però es va reprendre de forma relativament ràpida a mesura que es van aixecar les restriccions a l'activitat. No obstant, l'informe reconeix que és "molt probable" que es produeixi un notable alentiment en la iniciació de nous projectes d'edificació a causa del clima d'incertesa. Els visats d'obra nova podrien retrocedir entre un 20% i un 40% el 2020.

En un context de reducció de la demanda, el preu de l'habitatge experimentarà un ajust important, i a finals de 2021 podria arribar a situar-se entre un 6% i un 9% per sota dels nivells precrisi, al conjunt d'Espanya. Fins i tot així, les disparitats geogràfiques i per tipologia d'habitatge seran notables, i s'apunta que les zones turístiques i l'habitatge de segona mà són les que més patiran.

Llogar i reformar, salvavides pels que no poden comprar

El mercat del lloguer possiblement es veurà menys afectat en rebre el suport d'una major demanda davant les dificultats de les llars per accedir a l'habitatge en propietat. Precisament, dediquem l'article Comprar o llogar? Una qüestió d'ingressos, però sobretot de capacitat d'estalvi d'aquest informe a analitzar l'accessibilitat a l'habitatge en propietat per part dels llogaters.

Finalment, haurem de prestar especial atenció al fet que la crisi actual està desencadenant canvis en múltiples aspectes de les nostres vides, molts d'ells relacionats amb les nostres preferències residencials (mai no havíem passat tant temps en les nostres cases!). La pandèmia també podria accelerar certes transformacions en àmbits com la rehabilitació d'habitatge, que donarien suport a la transició cap a una economia més sostenible. Tot en un context en què es busca fer dels reptes oportunitats, perquè asseguren, només així #SortiremReforçats.