• Economia
  • Les mancances immobiliàries: sòl i lloguer assequible

Les mancances immobiliàries: sòl i lloguer assequible

Constructors i promotors reclamen a l'administració polítiques d'urbanisme i habitatge a llarg termini

Els problemes del sector immobiliari són la manca de sòl finalista i de lloguer accessible | iStock
Els problemes del sector immobiliari són la manca de sòl finalista i de lloguer accessible | iStock
Barcelona
22 de Gener de 2020

El sector immobiliari ha llançat una advertència a les administracions catalanes: calen noves polítiques d’urbanisme i d’habitatge a llarg termini; s’ha de deixar de prendre mesures de manera unilateral, sense el consens de totes les parts. Considera que s’ha de fer front amb celeritat a dos dels principals entrebancs que perjudiquen els constructors i la població: la manca de sòl finalista i d’habitatge amb preus de lloguer assequible.

 

Segons els entesos en el sector, la combinació d’aquests dos components és un còctel que tindrà conseqüències negatives a mig termini perquè limitarà encara més l’accés a l’habitatge, una situació que ja pateix una part de la població a Catalunya. L’alerta, que prové de constructors i promotors, va acompanyada de les reiterades crítiques a les administracions catalanes, de les quals diuen que només actuen a cop de norma i aplicant mesures demagògiques que malmeten les perspectives del sector immobiliari en el seu conjunt.

Aquesta generalitzada preocupació s'ha deixat sentir de nou durant l’última jornada Immoscòpia sobre les expectatives del sector immobiliari espanyol per al 2020 en què s'ha plantejat que la demanda d’habitatge de compra i de lloguer serà moderadament estable al llarg d’aquest any, però sempre que el mercat estigui “a preus assequibles”.

 

Una bona part de les persones que volen un pis només tenen accés al lloguer, fet que comporta l'alça dels preus

La perpetuació de nivells de salari baixos resta capacitat de recursos per a la compra d’habitatges i provoca dos fenòmens paral·lels. D’una banda, la demanda d’obra nova se centra només en la compra per reposició, és a dir, en aquelles famílies que ja tenen un habitatge en propietat i el venen per adquirir-ne un de millor o més ben situat. Asseguren en el sector que les prioritats en la compra d’un habitatge segueixen essent les mateixes de sempre: preu i ubicació. Per altra banda, una bona part de les persones que volen un pis només tenen accés al lloguer. Això comporta l’alça dels preus dels pisos de lloguer, amb una oferta que alhora es veu pressionada pel fet que s’eleva l’edat mitjana per accedir a un habitatge en propietat per manca de poder adquisitiu i les restriccions al crèdit.

Una qüestió de rendibilitat

En el decurs de la jornada Immoscòpia, que organitza anualment el Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya, s'ha posat de manifest que el 2020 els preus de l’obra residencial mantindran la tendència a l’alça, però moderadament, fet que castiga la rendibilitat de constructors i promotors que sí que veuen com els preus de construcció no deixen de pujar. Entre d’altres coses, construir és cada vegada més car perquè hi ha nous elements als quals donar resposta: des de materials sostenibles fins a la incorporació de la domòtica, passant per l’increment del preu del sòl edificable.

En aquest sentit, el sector també avisa del fet que amb baixes rendibilitats empresarials –sumades a les mesures que prenen ciutats com Barcelona, on la norma obliga a destinar un 30% de les promocions a habitatges social- no es construiran pisos assequibles. “L’habitatge de construcció lliure finança l’obra d’habitatge de protecció oficial”, ha estat una de les afirmacions que s'han escoltat a la jornada de debat. També s'ha instat les administracions a fomentar polítiques de col·laboració público-privades per tirar endavant els projectes d’habitatge social.

Una de les taules rodones sobre el sector immobiliari durant la jornada Immoscòpia | ACN

Una de les taules rodones sobre el sector immobiliari durant la jornada Immoscòpia | ACN

En aquest sentit, Agustí Serra, secretari de l'Agenda Urbana i de Territori de la Generalitat, ha subratllat la importància d'"afavorir el lloguer social i incrementar el sòl disponible, donant ús als solars buits per a habitatge social" i ha anunciat que actualment "només el 2% dels habitatges de Catalunya formen part del mercat d'habitatges assequibles”. Davant aquesta situació, Serra ha valorat el darrer decret llei que, a mitjans del passat desembre, la Generalitat ha posat en marxa en matèria d'habitatge. Segons Serra, es tracta d’una norma “ambiciosa, nova i consensuada” i busca ampliar l'oferta per facilitar l'accés a l'habitatge per part d'aquells que estan en una situació econòmicament més vulnerable.

Més lloguer social

El secretari de l'Agenda Urbana i de Territori de la Generalitat ha anunciat que el Govern augmentarà un 15% l'oferta de lloguer social en els 152 municipis més grans de Catalunya, que aglutinen el 80% de la població". Malgrat la idea de l’Administració sobre el consens amb què compta aquesta darrera norma, el president de l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), Lluís Marsà, s'ha mostrat contundent en la seva valoració.

"L'intervencionisme polític amb el nou decret d'habitatge dificulta la promoció, crea inseguretat jurídica i fomenta l'ocupació il·legal d'habitatges"

Marsà ha assenyalat que "l'intervencionisme polític amb el nou decret d'habitatge aprovat pel Govern dificulta la promoció, crea inseguretat jurídica i fomenta l'ocupació il·legal d'habitatges". A més, Marsà ha afegit que el decret tindrà "conseqüències molt greus per a les empreses que vulguin actuar en el mercat de la capital catalana i els seus voltants".

Per la seva part, Gerard Duelo, president de l'AIC i del COAPI, ha subratllat el creixement del mercat immobiliari de Barcelona, ​​la transformació del sector i la necessitat que el poder polític doni suport a aquest canvi: "El futur de Barcelona s'està creant ja. D'aquí a uns anys treballar a una hora de casa serà normal, com ja ho és en altres ciutats com Londres o Tòquio. Mentrestant, hem de tenir en compte que la innovació no és només tecnologia, sinó també l'ambició de millorar el nostre discurs com a sector, la nostra forma de vendre i de donar resposta a les necessitats del mercat immobiliari en el seu conjunt ".