Més de 40 hores setmanals i dificultats econòmiques: la realitat de la majoria d'autònomes

Les dones autònomes pateixen més estrès, malalties recurrents com angoixa i dolors musculars i tenen més impossibilitat de dur a terme aficions personals

El sector del comerç de proximitat, un en els que destaca la presència d'autònomes | ACN El sector del comerç de proximitat, un en els que destaca la presència d'autònomes | ACN

Una majoria de dones autònomes declara treballar més de 40 hores, però més de la meitat té dificultats econòmiques i per estalviar. Així ho afirma l'estudi L’organització i la gestió del temps de treball en les dones autònomes de Catalunya, impulsat pel Departament d'Igualtat i Feminismes i la patronal Pimec. Les conclusions mostren que un 42% de les dones declaren treballar entre 40 i 49 hores, i un 30% més de 50 hores. Entre aquestes últimes, el 31,5% ha de cuidar persones dependents.

A Catalunya, les dones representen el 36,7% del tot d'autònoms, el vuitè percentatge més elevat de la Unió Europea, per darrere de França i per davant dels Països Baixos. Espanya també es troba per sobre de la mitjana europea amb un 35,1%.

Cada vegada més autònomes

Des de 2012 el nombre de treballadores per compte propi ha augmentat en 25.858 i se situa en 205.010. Durant l’última dècada, les dones autònomes han oscil·lat entre l’11% i el 12% del total de persones afiliades. Els homes autònoms suposen al voltant del 25% fins al 2016, any en què el pes relatiu dels homes va iniciar una tendència decreixent per arribar al 21,4% el 2023.

És significatiu l'augment de dones majors de 55 anys, que ja representen el 31% del total d'autònomes. Des del 2020, el col·lectiu major de 55 anys s’ha incrementat en 4,9 punts, mentre que el pes de les dones joves ha anat a la baixa.

Jornades llargues i una setmana de vacances

Les dones enquestades fan jornades llargues, però menys que els homes. En el cas d'ells, més de la meitat d'autònoms fan més de 50 hores per setmana (52,2%) i un 30,1% estan entre les 40 i 50 hores.  Amb tot, la doble jornada de les dones, amb càrregues vinculades a l'ocupació i a la família i la llar, complica la situació de les autònomes. La majoria d'enquestades tenen càrregues familiars: un 65,1% fills i 9,5% persones adultes dependents.

A més, un 22,6% de les treballadores per compte propi redueix la dedicació per atendre persones dependents o fer tasques domèstiques i un 21% requereix ajuda de família o amics. 

Un 15% de les dones enquestades fan com a màxim una setmana de vacances i, en total, un 64% fan com a màxim 21 dies de vacances. Les dones amb persones dependents a càrrec són les que menys dies de vacances fan.

La meitat experimenta dificultats econòmiques

Tot i que la majoria de treballadors per compte propi fan més de 40 hores a la setmana, una proporció significativa d'autònoms, tant d’homes com de dones, declaren dificultats per estalviar, amb més del 50% que experimenten alguna forma de dificultats econòmiques.

En el cas de les dones, els ingressos directes de la feina permeten cobrir menys les necessitats bàsiques. Així, un 6,8% declara que no cobreix "de cap manera" les seves necessitats amb els rendiments com a autònoma, lluny de l'1,4% dels homes. A més, hi ha un gruix d'un 29,1% que requereix complementar el seu sou amb ingressos d'altres, deu punts per sobre dels homes.

La diferència entre els homes que responen que poden cobrir les seves necessitats "sense problemes" és de 10 punts: amb un 28,2% de dones i un 37,3% d'homes.

Més estrès i malalties recurrents

A banda del grau d'estalvi, també hi ha diferències en l'estat de salut. Així doncs, les dones pateixen més estrès, malalties recurrents com angoixa i dolors musculars i tenen més impossibilitat de dur a terme aficions personals. Segons els resultats de l'enquesta, entre les dones autònomes el 69,4% no dedica més de 10 hores a l’oci i el 47,2% dedica entre 6 o 7 hores a dormir.

Avui et destaquem
El més llegit