L'oferta comercial de Catalunya ha crescut un 1,87% el 2017 i s'ha situat en els 103.214 comerços, amb una densitat comercial mitjana de 13,66 establiments per cada 1.000 habitants, segons dades del Cens d'Establiments Comercials 2018.
Així s'ha posat de manifest aquest dijous en la sessió Comerç, territori i vida urbana en el marc de la segona edició de la Setmana del Comerç, i que ha comptat amb el director general de Comerç de la Generalitat, Joan Morera, i el representant de la Cambra de Comerç de Sabadell, Manel Amado.
La meitat dels comerços de Catalunya tenen menys de 65 metres quadrats de superfície de venda i un de cada quatre no arriba als 34 metres quadrats.
Malgrat que la ciutat de Barcelona concentra la majoria dels comerços, amb 27.155 establiments i una densitat del 16,75%, és Granollers, amb 1.103 comerços, el municipi de més de 50.000 habitants amb una densitat comercial més gran, ja que compta amb 18,17 establiments per cada 1.000 habitants.
Per comarques, l'àrea metropolitana de Barcelona i les comarques gironines són les que aglutinen els increments de l'oferta comercial a Catalunya, ja que el nombre d'establiments ha crescut un 4,51% en el Garraf, un 3,71% en el Baix Llobregat i un 3,7% en el Barcelonès. En canvi, ha caigut un 21,43% en el Pallars Sobirà i un 10,04% en el Pallars Jussà.
No obstant això, aquests descensos es produeixen en comarques on hi ha municipis amb una alta densitat comercial, com Sort, Bossòst i Camprodon, amb la qual cosa no es tractaria tant de pèrdua d'oferta sinó de la seva racionalització, segons ha indicat Morera.
En declaracions als mitjans, la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, ha explicat que la Generalitat treballarà en polítiques públiques per impulsar el comerç en municipis on pràcticament aquest sector no té presència, també en part per la seva orografia.
L’alimentació, el sector amb més establiments comercials
Per tipus d'activitat, Amado ha sostingut que l'alimentació és l'activitat amb un pes més gran en l'oferta comercial de Catalunya en nombre d'establiments, amb un total de 33.656 botigues i un 32,6% del total. El segueixen l'equipament de la persona, amb 18.862 establiments i el 18,2% del total, i l'equipament de la llar, amb 18.027 establiments i el 17,5% del total.
No obstant això, encara que l'alimentació és l'activitat principal en nombre d'establiments, ha registrat una caiguda del 2,66% a favor dels comerços mixts, que han pujat un 13,97%, i altres tipus d'establiments, que han augmentat un 44,22%. Aquest fet es deu al fet que molts comerços aposten per oferir una experiència de compra més completa, combinant la venda de productes de diferent categoria o integrant altres serveis.