La covid-19 ha fet augmentar la desigualtat entre els més rics i els més pobres del planeta. Mentre la desocupació i la crisi s'estén com a conseqüència de l'emergència sanitària, les grans fortunes han assolit un nou rècord de concentració de diners en les seves mans: 8,7 bilions d'euros. I és que els multimilionaris han disparat la seva riquesa un 27,5% entre el maig i el juliol. Aquest augment arriba després d'un petit descens els mesos anteriors, d'un 6,6%. Són dades del banc suís UBS i la consultora Price Waterhouse Coopers.
L'informe elaborat per les dues entitats indica que el director general de Tesla, Elon Musk, és el multimilionari que més diners ha guanyat enguany: la seva fortuna ha passat dels 76.000 milions de dòlars als 103.000 milions. Un altre dels homes més rics que ha vist incrementar el seu patrimoni ha estat Jeff Bezos, el fundador d'Amazon, que ha guanyat 74.000 milions de dòlars. La seva fortuna arriba als 189.000 milions. Però, per quin motiu mentre la crisi econòmica s'estableix en tot el món, els més rics tenen cada vegada més diners?
L'impacte desigual de la pandèmia en uns sectors i uns altres és una de les raons principals. El bon comportament de la tecnologia contrasta, per exemple, amb la mala tendència de la construcció. Així, la riquesa dels multimilionaris tecnològics ha crescut un 42,5% entre el 2018 i els primers mesos d'enguany, mentre que els rics que inverteixen en el sector sanitari encara han augmentat més la seva fortuna, un 50,2%. Els primers aglutinen una riquesa total d'1,5 bilions d'euros i, els segons, arriben als 560.313 milions.
A més, l'impacte del coronavirus en els mercats continus va fer que els més rics es poguessin permetre comprar participacions a bon preu i obtenir-ne beneficis amb el rebot de la borsa. "És un moment de canvis accelerats, reflectit en la polarització de fortunes dels milmilionaris", indiquen des d'UBS. "La covid-19 ha accelerat aquesta tendència dramàticament. Els multimilionaris innovadors van poder avançar decisivament en l'augment de la seva riquesa, mentre que la d'altres va caure", segons l'estudi.