• Economia
  • La metròpolis de Barcelona: 55% del PIB català, 45,3% del teixit empresarial i pol d'inversió

La metròpolis de Barcelona: 55% del PIB català, 45,3% del teixit empresarial i pol d'inversió

Els inversos internacionals se senten atrets pel talent emergent, la competitivitat de preus, la col·laboració publicoprivada i les bones comunicacions internacionals

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) concentra 3,3 milions d’habitants | iStock
L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) concentra 3,3 milions d’habitants | iStock
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
14 de Gener de 2025
Act. 14 de Gener de 2025

110.927 empreses, el 55% del PIB català, el 45,3% del teixit empresarial de Catalunya i, amb ell, cinc ciutats capdavanteres: Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sant Cugat del Vallès i Cornellà de Llobregat. Aquestes són algunes de les singularitats del teixit empresarial que conforma l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el potencial econòmic que genera. En aquesta ocasió, s’ha presentat l’informe La metròpolis de Barcelona. Invertir, treballar i viure, 2024 de l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) elaborat pel Gabinet d’Estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona amb 80 indicadors clau per treure pit: de cada euro generat al país, més de la meitat es produeix aquí, mentre que el PIB per càpita barceloní és de gairebé 45.000 euros, una mitjana-alta similar a la Unió Europea (UE). Això sí: amb molts deures pendents.

 

De cada euro generat a Catalunya, més de la meitat es produeix a l’Àrea Metropolitana de Barcelona

En primer lloc, per entendre les magnituds de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, cal destacar que inclou 36 municipis i que concentra 3,3 milions d’habitants en prop de 640 km2. El pes de la capital catalana és cabdal, ja que comporta el 44,3% del PIB, el 20,3% pertany a la resta de municipis de l’AMB i el 35,4% forma part de la resta de Catalunya, segons càlculs a partir de l’AMB, l’OMB i l’Idescat.

“L’AMB té un PIB similar a regions europees com Innsbruck, Milà o Berlín i per sobre de la Comunitat de Madrid”, destaca Carme Poveda, directora d'Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona. Això sí, hi ha una forta diversificació sectorial de l’ocupació metropolitana, amb un pes important del sector serveis a la producció (el 35% del total). També es presenta una forta especialització relativa en el sector de la sanitat i les tecnologies de la salut de referència a Europa.

 

La taxa d’activitat emprenedora (TAE) se situa en el 8,3%, set dècimes per sobre de Catalunya i és la més elevada des de 2019, amb nivells similars a Suècia, Israel i Itàlia. Poveda destaca que el 88% de les startups catalanes es localitzen a l’àrea metropolitana, la majoria d’elles en el sector de salut i teràpies avançades. La producció científica és positiva, ja que segons  Nature Index 2024, l’àrea metropolitana de Barcelona se situa com la 9a regió d’Europa en producció científica i la 46a del món. Encara més, el 2023 es registren un total de 1.478 articles, el 26% del total d’Espanya.

El 88% de les startups catalanes es localitzen a l’àrea metropolitana

Pel que fa a la dimensió mitjana de l’empresa de l’àrea metropolitana és més elevada que al conjunt de Catalunya, amb forta presència de les companyies de més de 250 treballadors (al voltant del 40%), molt per sobre de la demarcació de Girona o Lleida. Cal destacar que la regió també compta amb moltes filials d’empreses estrangeres establertes, amb xifres per sobre del 80% de totes les implantades en territori català.

Motius per seduir als inversors

El Barcelona Health Hub es troba ubicat al recinte modernista de Sant Pau | iStock
El Barcelona Health Hub es troba ubicat al recinte modernista de Sant Pau | iStock

En aquests moments l’Àrea Metropolitana de Barcelona se situa en 8a posició en captació d’inversió tecnològica a Europa en el període 2015-2024. En concret, l’ecosistema emprenedor de la ciutat ha rebut 6.300 milions procedents d’inversors internacionals en els darrers 10 anys, una xifra molt superior a la rebuda en la dècada anterior (1.000 milions). Els motius de seducció pels inversors?  El talent emergent local, la competitivitat de preus en comparació amb altres ciutats europees, la col·laboració públicoprivada i les bones comunicacions internacionals.

Pel que fa a la disponibilitat de naus industrials en venda com de lloguer ha anat disminuïnt els darrers anys. Respecte a les oficines, el nombre d’ofertes, tant de venda com de lloguer, disminueix un 3% i un 6% respectivament. Pel que fa a l’evolució del sector immobiliari, gairebé el 40% dels habitatges lliures acabats a Catalunya es localitzen a l’AMB, percentatge que augmenta fins al 61% en el cas dels habitatges de protecció oficial. El nombre absolut d’habitatges acabats creix lleugerament el 2023, però està lluny de les xifres que hi havia a l’inici del segle.

‘Top 5’ en organització de reunions internacionals

Exterior de les instal·lacions de Fira de Barcelona | iStock
Exterior de les instal·lacions de Fira de Barcelona | iStock

L’èxit dels esdeveniments organitzats per la Fira de Barcelona ha contribuït al bon posicionament de l’àrea metropolitana en turisme de negocis. En aquests moments, la capital catalana és l’única destinació que es manté entre les cinc primeres en organització de reunions internacionals des dels darrers 22 anys. Sis esdeveniments de la Fira han superat els 25.000 assistents l’any 2023: el MWC i el 4YFN (88.500 visitants), ISE (58.107), CPHI (53.935), Seafood (34.000) i Smart City Expo (25.300).

Sis esdeveniments de la Fira de Barcelona han superat els 25.000 assistents

L’Aeroport de Barcelona se situa a la 7a posició en el rànquing d’aeroports europeus, amb 49,9 milions de passatgers el 2023. També hi ha hagut una evolució dels passatgers ferroviaris entre la capital catalana i Madrid. De fet, hi ha hagut 13,8 milions de passatgers anuals. Barcelona és la 6a ciutat en nombre de pernoctacions internacionals, per darrere de Londres, París, Istanbul, Roma i Amsterdam. El motiu del viatge es distribueix entre un 57% per vacances, un 18% per motius professionals i un 16% per motius personals. A més, la ciutat comtal se situa com la 8a ciutat del món més atractiva per treballar a l’estranger, segons el Decoding Gloal Talent de BCG,

L’accés a l’habitatge i els deures pendents

El 28,8% dels ciutadans de Barcelona creuen que l'habitatge és el principal problema de la ciutat | ACN
El 28,8% dels ciutadans de Barcelona creuen que l'habitatge és el principal problema de la ciutat | ACN

En aquests moments, la taxa d’ocupació femenina a la província de Barcelona segueix una tendència alcista des del 2020, tot i que encara és inferior a la mitjana de la Unió Europea. A més, la bretxa salarial de gènere a l’AMB es redueix a un mínim històric del 17,6% el 2022. La taxa de risc de pobresa disminueix respecte a l’any anterior. “Les mesures d’urgència aprovades per minimitzar l’impacte de la crisi energètica han permès contenir l’augment de la pobresa”, precisa Poveda.

Jordi Valls (AMB): “Si Madrid és la capital financera, la ciutat comtal és la capital científica i de recerca d’Espanya”

“Barcelona no està en decadència. Si Madrid és la capital financera, la ciutat comtal és la capital científica i de recerca d’Espanya”, precisa el vicepresident de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, Jordi Valls. “Cal millorar la formació dual dels estudiants i potenciar la diversificació econòmica del territori”, afegeix Valls. També s’haurà de tenir en compte el context geopolític global amb la irrupció de Donald Trump com a nou mandatari dels Estats Units, la crisi automobilística que impregna Alemanya i la resta d’Europa i, el més prioritari: salaris dignes i una millora de l’accés a l’habitatge per a la majoria dels catalans.