• Economia
  • Blockchain: llibertat, bancarització i ciutadania

Blockchain: llibertat, bancarització i ciutadania

L'expert Miguel Caballero alerta que el sistema és molt més que una tecnologia i canviarà la societat

La tecnologia permet mantenir un registre de transaccions permanents i cibersegures sense necessitat d’intermediaris | iStock
La tecnologia permet mantenir un registre de transaccions permanents i cibersegures sense necessitat d’intermediaris | iStock
fundador y CEO de Tutellus
Barcelona
24 d'Octubre de 2019

Segurament Blockchain és un dels termes més utilitzats i malparats dels últims mesos: molt utilitzat per a tothom però que tan sols uns pocs l’estem realment duent a terme. De fet, sovint utilitzo el símil de “Blockchain és com el sexe a l’adolescència: tot el món en parla, pocs el practiquen i els que ho fan, ho fan malament”. Tot i això, ja disposem de casos d’ús real amb un impacte directe a la ciutadania que val la pena comentar, d’aquesta manera podrem ser més conscients del gran impacte que el Blockchain tindrà a les nostres vides.

 

En aquest article, analitzarem la repercussió d’aquesta tecnologia en la ciutadania i tractarem de trobar els reptes i les oportunitats imminents.

Per entendre per què sorgeix el Blockchain (i el Bitcoin com a màxim exponent) ens hem de remuntar 500 anys enrere, quan apareixen els primers moviments al voltant de l’economia llibertària, al voltant de l’escola de Salamanca: els coneguts escolàstics, amb Francisco de Vitoria i Jan de Mariana al capdavant, van desenvolupar teories econòmiques que posaven el ciutadà per davant de l’Estat i del mateix rei: imaginem per un moment aquella època, amb la Inquisició passejant per la cantonada, com uns economistes van tenir el valor de prioritzar els interessos dels ciutadans, arribant fins i tot a escriure tractats que afirmaven coses com “si el Rei apuja els impostos sense consentiment del poble, aquest tindrà dret a tallar-li el cap”.

 

"Després de la greu crisi financera mundial del 2008, Bitcoin sorgeix com una alternativa als diners tradicionals: un sistema de transmissió de valor entre pars, sense dependre’n d’un tercer de confiança que garanteixi la fiabilitat de les transaccions"

500 anys més tard, i després de la greu crisi financera mundial del 2008, Bitcoin sorgeix com una alternativa als diners tradicionals: un sistema de transmissió de valor entre pars, sense dependre’n d’un tercer de confiança que garanteixi la fiabilitat de les transaccions. És a dir, ja no necessitem els bancs (per exemple) per transmetre valor econòmic entre dues parts: podem delegar aquesta confiança a la tecnologia, a la mateixa xarxa i als processos matemàtics que la conformen. Acaba de néixer un nou món sota el qual els ciutadans som més lliures que mai, perquè no estem sotmesos a cap Estat, empresa o nació: podem transaccionar entre nosaltres sense dependre de ningú més.

Bitcoin és el primer cas d’ús real de la tecnologia Blockchain, i el més important, però no l’únic. Sis anys més tard (2015) apareix un altre projecte extremadament interessant: Ethereum, i des d’aquell moment fins avui s’han construït moltes Blockchains que ens permeten abordar problemàtiques empresarials o mundials amb una nova perspectiva. Mirem com els ciutadans poden aprofitar aquesta tecnologia i les seves enormes avantatges:

  • Llibertat financera: Moure diners a qualsevol lloc del món, de forma immediata i costos mínims ja és una realitat amb Bitcoin. Podríem transferir 1.000 euros o 10 cèntims a un familiar de qualsevol lloc remot, i ho rebria en el mateix moment. La transacció és aliena al sistema bancari mundial, ja que té lloc en una altra xarxa, en aquest cas la xarxa de Bitcoin. Imagineu com pot canviar la indústria de les remeses (enviament de diners mensuals a familiars d’altres països, mercats monopolitzats per empreses tipus Western Union, que cobren comissions properes al 10%).
  • Bancarització: Podem portar el món financer a través de projectes cripto a països o usuaris que actualment es trobem fora del sistema: a Àfrica, Índia o moltes altres zones d’Amèrica Llatina existeixen milers de milions de persones sense comptes bancaris, però, això sí, amb telèfon mòbil. L’accés al sistema de microcrèdits, per exemple, ja comença a ser una realitat amb Blockchain.
  • Empoderament del ciutadà: Pot ser que aquest sigui el punt més important. Blockchain és una eina excel·lent per capturar valor. Podem utilitzar tokens que ens tornen part del valor que generem amb les nostres pròpies accions: per exemple, si jo navego per Facebook o Google genero informació que després aquestes plataformes venen, no seria just que part d’aquest valor que nosaltres generem retornés a nosaltres?

Ja existeixen les primeres plataformes tokenitzades i descentralitzades que permeten aquest repartiment de valor més just entre tots els participants. La plataforma d’educació Tutellus és una d’elles i, en el màster en Blockchain (pròximes edicions a Barcelona al Novembre i al març) posem a l’abast dels estudiants les eines per aprendre a fer-ho.

"Blockchain va molt més enllà d’una tecnologia o una nova línia de pensament econòmic: es tracta d’un instrument de canvi social"

Com a conclusió, Blockchain va molt més enllà d’una tecnologia o una nova línia de pensament econòmic: es tracta d’un instrument de canvi social. La possibilitat de crear tokens o criptomonedes, i assignar-les un valor ens permet crear noves indústries des de la base, trencar molts cànons preestablerts i fer del món un lloc millor i més just per a tothom.