Ara fa més de 10 anys que l'actual president de Barcelona Tech City, Miguel Vicente, va decidir deixar una feina fixa a una multinacional, agafar "la pastilla vermella de Matrix" i llançar la seva pròpia companyia convertint-se així en "l'amo del seu propi destí". Des de llavors, la seva firma Atani Venture Builder ha estat darrere de l'èxit de LetsBonus, Wallapop, Cornerjob o Glovo. El president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, aprofita el Dinar Cambra celebrat aquest dijous per definir-lo com "un emprenedor nat". Tan nat que té molt clar que li espera a la ciutat que l'ha vist créixer: "El pròxim Spotify podria crear-se a Barcelona".
De professió enginyer, Vicente s'ha convertit en tot un expert en el món emprenedor, inversor i d'Internet. A tall de captatio benevolentiae, ha llançat al públic la següent pregunta: "Què passa en un minut a Internet?" O més ben dit, què no passa? Les dades parlen per si soles: 38 milions de missatges per Whatsapp, 187 milions de correus enviats, 4,3 milions de vídeos visualitzats a Youtube, 973.000 entrades a Facebook, 174.000 càrregues a Instagram, 3,7 milions consultes a Google o 481.000 tuits enviats...
A tot plegat, Vicente ha recordat que el 40% de les companyies actuals que avui representen l'activitat online més gran van ser fundades fa 10 anys i que les cinc companyies amb més capitalització bursàtil del món són tecnològiques. "La tecnologia no deixa de sorprendre'ns i afecta tots els sectors", ha afegit abans de posar el futur que és present sobre la taula.
“La intel•ligència artificial ja és més intel•ligent que les persones” @MiguelVicente_ de @bcntechcity a #DinarCambra @VIAEmpresa pic.twitter.com/gg3QtCzEya
— Víctor Costa (@victorcostaor) 21 de junio de 2018
Els emprenedors sembla que són petits però tenen força. Tant és així que segons el president de Barcelona Tech City, darrere seu hi ha 200.000 milions d'euros de fons de capital risc "sense nacionalitat" que volen invertir en "el talent dels futurs Privalia, Holaluz, Wallapop..." Barcelona està preparada i té respostes a aquells dubtes que recorden al famós anunci d'Estrella Damm protagonitzat pels Amics de les Arts: Que què tenim?
Que què té Barcelona?
Forbes ho té molt clar: Barcelona Tech City i el Pier 01 formen un dels cinc hubs tecnològics d'emprenedoria més grans del món amb 11.000 metres quadrats, més de 100 companyies i més de 1000 treballadors. "Ha de venir Forbes a dir-nos-ho, però ens ho hem de creure més", ha explicat Vicente. A parer seu, no és un dels cinc millors sinó directament el millor.
Vicente: "El Pier 01 és com si fos un 4YFN permanent"
Per què? N'hi ha prou amb quatre raons: exemple de col·laboració público-privada, empreses en diferents estats de desenvolupament (acceleradores, grans empreses, startups...), vocació internacional (el 50% dels treballadors del Pier està en projectes internacionals), innovació de tots dos móns (grans i petits). Segons el president de Barcelona Tech City, "el Pier 01 és com si fos un 4YFN permanent".
Encara més: A Barcelona s'han invertit 1.200 milions d'euros en els últims dos anys procedents de fonts internacionals, és la tercera ciutat escollida pel talent a l'hora d'emprendre, quarta de la UE en capital invertit, cinquena en volum de startups (1.200) i hi ha 30.000 persones treballant en startups. Precisament per això, Vicente ha deixat la porta oberta a nous Pier a la capital catalana. Però, malgrat la insistència de les preguntes del públic, ha preferit no concretar res: "No puc donar dades de noves obertures perquè no les tinc. Estem en un procés de gestació. Encara no hi ha data".
Velles pimes, nous empresaris
Les coses estan canviant. Sí i no. "Ara, a les pimes els hi diem startups i als empresaris, emprenedors", ha recordat. Però, insisteix que Barcelona ja fa temps que és ciutat de pimes i empresaris amb "capacitat exportadora i vocació internacional". Però el futur ja és aquí de la mà de la intel·ligència artificial, el 5G o el blockchain i això impacta a la salut, el turisme, la indústria i a qualsevol que s'hi posi per davant.
El talent també juga: "Les organitzacions del futur que poden agafar aquest carro són aquelles que siguin capaces d'atraure talent a totes les escales". Sí, el talent que mou els fons de capital risc, l'ecosistema emprenedor, la connectivitat, el suport de les Administracions... Ja ho deia el pare israelià de la indústria tecnològica, Yossi Vardi, durant la seva visita al Pier 01: "El talent de les persones fa gran un producte". The new Spotify is coming... "Barcelona està en un cercle virtuós", ha conclòs Vicente.