La COVID-19 és un problema mundial. Un fet que ha portat a milers de persones a patir-ne les conseqüències, siguin físiques, socials o econòmiques. La malaltia no s’ha vist mai des de cap altra perspectiva sinó que s’ha establert com a problema global. Tot i això, sembla que la Unió Europea ha vist la COVID 19 com una oportunitat per invertir en els països que la conformen. Miquel Puig, economista i des del passat 6 d’octubre coordinador del consell assessor de la Generalitat per la distribució dels fons del pla Next Generation, ha explicat en una conferència dels Amics del País, la utopia de la distribució d’aquests diners. “En els pròxims anys el problema de les administracions públiques serà que tindran massa diners i pocs projectes”, exposa. No és cap secret que les trames de corrupció deixen un gran espai per a la desconfiança cap a les administracions públiques en la gestió de qualsevol fons europeu. Tot i això, Puig ha recalcat que el consell assessor s’encarregarà “d’ajudar a la Generalitat a prendre decisions”.
El pla Next Generation és un desplegament de 750.000 milions d’euros que proporcionarà la Unió Europea entre 2021 i 2023 als seus estats membres. Espanya se’n quedarà uns 140.000 milions, una part a retornar i l’altra, de manera totalment gratuïta. “Sóc molt optimista amb l’entrada d’aquests diners a l’Estat espanyol”, explicava Miquel Puig.
Puig: “Sóc molt optimista amb l'entrada d'aquests diners a l'Estat espanyol”
Tot i que la COVID ha estat la raó principal d’aquesta injecció de diners, Puig ha explicat que “és només l’excusa”, ja que en el moment de l’arribada d’aquests diners el coronavirus no serà el gran problema que és avui dia. “Aquests diners ens han d’ajudar a reconvertir el país i crear nous horitzons”.
La gran pregunta és de quina manera es gestionaran aquests diners i en què s’invertiran. Una de les primeres coses que ha explicat Miquel Puig és que l’entrada dels fons Next Generation han d’utilitzar-se per fer una transició verda i una transició digital. “Europa vol arribar a ser neutral ecològicament, construir ciutats i rehabilitar habitatges d’acord amb els estàndards ecològics”.
A banda, l’economista també ha parlat d’una transició digital que aconseguiria que Europa pogués crear la seva pròpia intel·ligència artificial sense dependre dels Estats Units o la Xina. “El Barcelona Supercomputing Center ja ha manifestat la seva creació d’un prototip de xip que podria fer la competència als gegants del digital”, explica Puig.
La Catalunya del futur
Les funcions d’aquest Comitè assessor són, bàsicament, aconsellar la Generalitat sobre la distribució d’aquests diners. Des del Govern central a Madrid, Pedro Sánchez va declarar que la meitat de la primera injecció de fons europeus aniria repartida per a les Comunitats Autònomes per a poder gestionar els diners dins de les seves competències. Puig també ha remarcat que la Generalitat tindrà la potestat d’opinar sobre la inversió que farà el govern central amb l’altre 50% dels fons que es quedarà.
Puig: “Seguint els pilars de transició digital i verda hauríem d’invertir en el sector automobilístic per aconseguir fabricar bateries elèctriques aquí a Catalunya”
Miquel Puig ha exposat la seva teoria sobre en quins sectors catalans s’haurien d’invertir aquests diners: “Seguint els pilars de transició digital i verda hauríem d’invertir en el sector automobilístic per aconseguir fabricar bateries elèctriques aquí a Catalunya”. L’economista també ha parlat del sistema de salut i la millora de la tecnologia en aquest sector. “El Clínic està fabricant màquines que desinfecten sales en hores, per tal de reduir el risc d’infeccions”.
Puig també ha recalcat la necessitat de coordinació entre empreses públiques i empreses privades, “hem de deixar enrere aquest pensament que les empreses privades no juguen bé amb la competència i hem de crear normatives per poder treballar conjuntament”. En definitiva, Puig ha deixat clar que la inversió d’aquests diners hauria de basar-se en la innovació i els nous projectes per tal de construir una societat que “trenqui tabús”.
Sense tabús
No només les grans empreses tenen cabuda en aquesta creació de nous projectes finançats per la Unió Europea, les pimes també juguen un paper molt important segons Puig. “Les grans empreses voldran canviar un ecosistema sencer que això també afectarà les petites empreses. Estem parlant de canvis en sectors sencers que inclouen tota classe d’empreses”. També ha posat d’exemple el sector de la salut explicant que qualsevol innovació que es faci serà beneficiosa per a tot el sector.
Sembla que és el moment de posar-se a treballar i pensar en projectes innovadors que puguin suposar un canvi per a la societat. “Els projectes es presentaran a l’abril i, molt probablement serà a Madrid”, ha dit Miquel Puig. D’aquesta manera, s’espera que les administracions públiques no tinguin tants problemes per gestionar aquesta injecció de diners, “ja no es racionaran recursos sinó que es buscaran projectes per a millorar-los”.