• Economia
  • Mites, reptes i deures en un context geopolític inestable: “Catalunya s'ha d'obrir al món”

Mites, reptes i deures en un context geopolític inestable: “Catalunya s'ha d'obrir al món”

El Col·legi d'Economistes de Catalunya celebra la Jornada dels Economistes per fer una fotografia de l'escena mundial (i catalana)

D'esquerra a dreta: Sofía Rodríguez, Constantí Serrallonga, Pol Morillas, Carme Poveda i Josep Oliver | X (@economistescat)
D'esquerra a dreta: Sofía Rodríguez, Constantí Serrallonga, Pol Morillas, Carme Poveda i Josep Oliver | X (@economistescat)
Barcelona
21 de Novembre de 2024

“Europa s’ha de posar les piles”. Aquesta ha estat una de les grans reflexions que ha tingut lloc en la Jornada dels Economistes celebrada a Barcelona, concretament a l’Hotel Intercontinental Barcelona. La reflexió l'ha dut a terme el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, malgrat que també ha estat àmpliament compartida pels ponents amb qui ha reflexionat, com ara Pol Morillas, director del Barcelona Centre for International Affairs (CIDOB), Josep Oliver, col·legiat de Mèrit del Col·legi d'Economistes de Catalunya, i Carme Poveda, directora d'Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona, durant el transcurs de la taula rodona Geopolítica i model productiu a Catalunya

Serrallonga: “Europa s’ha de posar les piles”

La Jornada, organitzada pel Col·legi d’Economistes de Catalunya, ha posat l’accent sobre la tecnologia i especialment la intel·ligència artificial, ja que aquesta enguany té el nom d’EconomIA: la clau del futur; i no és per menys: Xavier Ferràs, el professor del Departament de Direcció d’Operacions, Innovació i Data Sciences d’Esade, ha protagonitzat la conferència inaugural Economia i globalització en l'era de la IA. Ara bé, aquest no ha estat l’únic fil conductor de l’acte, que ha destinat bona part del matí per parlar sobre Trump, Rússia i una fotografia del context econòmic a Catalunya.

Una fotografia mundial complexa

En el seu torn, Morillas ha presentat un espai de reflexió amb un decàleg sobre els 10 aspectes clau que condicionen l’entorn geopolític i el paper de l’economia i el teixit empresarial en el seu conjunt: “Estem en un moment en què l’ordre internacional està a disposició d’interpretacions totalment diferents de les que hem entès fins ara”, ha apuntat, en primer lloc, tot destacant que “d’aquesta situació en què tot està en joc, tenim dues dinàmiques fonamentals: la creixent competició entre les grans potències mundials, que conviuen amb un seguit de qüestions urgents com per exemple l’emergència climàtica”.

En aquest sentit, Morillas ha assegurat que les polítiques exteriors d’aquestes principals potències “en poques ocasions” tenen la voluntat principal de donar resposta “a les crisis del demà”: “A més, la política internacional es basa en el transaccionalisme, en cap moment es fomenten doctrines multilaterals del bé comú, i les aliances internacionals que hem conegut fins ara ja no són permanents, són conjunturals”, ha dit, fent referència a Turquia com a membre de l’OTAN i, alhora, “via d’escapament per a les sancions imposades a Rússia arran de la guerra d’Ucraïna”. Finalment, Morillas ha reflexionat que “la necessitat de posar fi als conflictes en curs es veu confrontada constantment amb el perill d’una escalada major mai vista fins ara. El discurs sobre la seguretat europea és cada vegada més present”. 

Europa s'ha quedat amb "la tecnologia mitjana"

Després de la introducció del director del CIDOB, Poveda ha intervingut per subratllar el “problema de productivitat” que té Europa: “Hem perdut la carrera de les grans tecnologies, i ens hem quedat amb la tecnologia mitjana. Una de cada tres empreses emergents que neixen a Europa s’acaben establint als Estats Units”, ha afegit. En aquest sentit, Poveda ha destacat la necessitat d’avançar cap a la simplificació administrativa amb la proposta del Règim 28, rescatada per Mario Draghi.

Poveda: "Una de cada tres empreses emergents que neixen a Europa s’acaben establint als Estats Units”

Tornant al repte de la productivitat assenyalat per la directora d'Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona, Serrallonga ha definit aquest concepte com “l’ingrés per treballador” i ha destacat la “preocupant” taxa de PIB per càpita catalana. Ara bé, just en aquest instant de la jornada, i després de destacar el “feble i anèmic creixement europeu”, Poveda ha aprofitat per desmitificar certs mites que fan veure el context actual des d’un punt de vista exageradament negatiu.

Desmitificant mites: "No ens estem desindustrialitzant”

“No és cert, no ens estem desindustrialitzant”, ha assegurat Poveda, qui ha remarcat que el pes de la indústria catalana “es manté estable al voltant del 20%”. “Tampoc hem perdut competitivitat, i les exportacions catalanes estan en màxims històrics. I encara podem dir coses més positives: l’ocupació TIC a Catalunya ha crescut un 28%”. D’aquesta manera, l’experta ha dibuixat una fotografia catalana més optimista -o menys negativa- respecte de la que s’escolta de manera freqüent, i ha proposat dues vies per augmentar la productivitat.

“O bé fem créixer els sectors que tenen la productivitat mitjana superior, o bé recolzem la productivitat en el conjunt dels sectors econòmics. Jo aposto per una doble via, però sense oblidar-nos de la resta dels sectors, ja que si no tindrem una economia desigual”, ha afirmat Poveda, qui, tornant a la visió global oferida per Morillas, ha destacat l’automoció i l’alimentació com a principals sectors exportadors als Estats Units, i Serrallonga s’hi ha afegit amb un missatge final: “Catalunya s'ha d'obrir al món”.