• Economia
  • Prohibit no parlar del Mobile World Congress

Prohibit no parlar del Mobile World Congress

Els passadissos del MWC treuen fum: Barcelona, ambulància i drons amb 5G, Felip VI, Torra, Messi, #HomelessEntrepreneur...

El passeig d'autoritats encapçalat pel rei Felip VI i els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra al Mobile World Congress | ACN
El passeig d'autoritats encapçalat pel rei Felip VI i els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra al Mobile World Congress | ACN
Hospitalet de Llobregat
25 de Febrer de 2019
Act. 25 de Febrer de 2019

El Mobile World Congress (MWC) torna a ser aquí. Un any més però no com els anteriors. O sí. Cada nova edició té la seva dosi de tecnologia, innovació i també de polèmica. Més enllà de la política reial i el joc subtil de declaracions governamentals, el backstage treu fum. El metro fa vaga i arribar al recinte de Gran Via a l'Hospitalet no és fàcil. Però, un cop hi ets, la tecnologia fa honor a un nou capítol de Black Mirror. Tot és tan digital que els drons vigilen, es manifesten i fins i tot, apaguen incendis amb 5G. Tot és tan digital que ara ja no fa falta portar l'acreditació, n'hi ha prou amb mirar la càmera de reconeixement facial. El mateix que pagar o treure diners per la cara. De què es parla al MWC? Barcelona, ambulància i drons amb 5G, Felip VI, Quim Torra, Leo Messi, Sophia, #HomelessEntrepreneur...  "Aquests dies està prohibit no parlar del MWC", asseguren a VIA Empresa dos dels 110.000 congressistes que s'esperen durant aquesta nova edició amb el lema Connectivitat Intel·ligent

Abans d'entrar al recinte del MWC, salten a la vista dos representants del #HomelessEntrepreneur (Emprenedors sense Sostre) al costat de diferents cartells que promocionen marques tecnològiques. Es llegeix un missatge: "No queremos caridad sino conectividad. Pedimos una oportunidad digna". La imatge de com un emprenedor sense sostre va aconseguir feina després del MWC de 2018 tampoc té preu. 

HomelessEntrepreneur

El #HomelessEntrepreneur durant el MWC 2019 | VC

El MWC es queda

"El Mobile World Congress torna a ser una prova de foc per a tothom", alertava el president de la Generalitat, Quim Torra, fa tot just una setmana coincidint amb l'anunci del pla d'ampliació i remodelació dels recintes de Fira de Barcelona a Montjuïc i Hospitalet per una inversió de 380 milions d'euros. Encara hi ha molt camp firal per córrer a Catalunya. 

Torra: "El Mobile World Congress torna a ser una prova de foc per a tothom"

El MWC es queda a Barcelona. Almenys fins a 2023. "Estem molt contents i és una gran notícia", assegura John Hoffman, CEO de GSMA, coincidint amb el tret de sortida de l'edició de 2019 amb la crême de la crême. "És el lloc idoni, excepte pel mal temps de l'any passat", ironitzava. Aquest cop, però, qualsevol floquet de neu s'hauria fos davant un dilluns de ple sol barceloní.

Com sembla que s'ha fos també qualsevol ombra de traslladar el congrés de mòbils més gran del món fora de la capital catalana. "John, ara ja no tindràs excusa. El 2024 tindrem un espai fantàstic per acollir durant uns quants anys més el MWC", llançava l'alcaldessa d'Hospitalet, Núria Marín, a Hoffman. 

Barcelona, centre mundial de tecnologia i innovació

El trident format per José María Álvarez-Pallete (Telefónica), Nick Read (Vodafone) i Stephane Richard (Orange) ha protagonitzat la conferència inaugural a l'auditori principal del Hall 4. Abans d'arribar-hi, però, un panell de Leo Messi, Luis Suárez o Gerard Piqué a l'estand de Rakuten feia les delícies dels amants del futbol. Just davant, la primera robot humanoide Sophia responia qualsevol pregunta de pel·lícula de ciència-ficció tot just unes hores després de la celebració dels Òscars. "Els robots i els humans podem treballar junts", reitera. 

Sophia: "Els robots i els humans podem treballar junts"

"Surt en alguna part de la teoria de la competència que és necessari un operador mòbil per cada milió d'habitants a Europa?", s'ha preguntat Álvarez-Pallete just abans de reivindicar "un marc regulador més valent i just per a tothom" de cara al desplegament del 5G que implicarà grans inversions per part dels operadors.

La robot Sophia al MWC

La robot humanoide Sophia durant el MWC | VC 

En aquest sentit, el director general de GSMA, Mats Granryd, ha defensat la necessitat de "passar de la connectivitat a la connectivitat intel·ligent", tal com es posa de manifest en el nou lema. La dada no ha deixat indiferent a cap dels congressistes: "Si l'ecosistema mòbil fos un país, seria Alemanya que és la quarta economia més potent en accions del món". 

Álvarez-Pallete: "Telefónica es compromet a convertir Barcelona en un centre europeu en tecnologia de cinquena generació"

De tornada a Barcelona, Álvarez-Pallete ha elogiat la capital catalana com a centre mundial de tecnologia i innovació i ha assegurat que "Telefónica està fermament compromesa a convertir aquesta ciutat en un centre europeu en el camp de la tecnologia de cinquena generació". 

Salvar vides amb 5G

Mentre Felip VI i Quim Torra jugaven al joc del gat i la llebre pels estands de Catalunya i Espanya, les empreses segueixen a la seva. Aparador, networking o negoci? De tot una mica. VIA Empresa ha passat pels estands de vells coneguts com són SignaturitAccent SystemsHerta, Gums Up o Barcelona Technology School, entre d'altres.

L'ambulància connectada al 5G del MWC

L'ambulància connectada al 5G | VC

A pocs mestres s'hi presentaven tres exemples made in Catalonia de connectivitat intel·ligent. El primer és una ambulància connectada amb 5G, una tecnologia que permet que el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) rebi el suport mèdic en remot amb "més capacitat i millor fiabilitat" alhora que es garanteix una transmissió en directa de tot allò que està passant dins el vehicle. Salvar vides amb 5G. 

Un dron apagafocs al MWC

Drons amb 5G contra els incendis | VC

Més connectivitat intel·ligent: drons equipats amb tecnologia 5G contra els incendis. Aquest cop, cortesia de Cellnex, Sitep, Masmovil i la fundació Mobile World Capital Barcelona. S'optimitzen recursos i de nou, es monitoritza tota l'operació. "A través d'aquest projecte estem treballant en l'evolució del que seran aquestes xarxes en el futur gràcies al 5G, i a la incorporació de noves tecnologies com l'ús de drons, l'edge computing o l'aplicació d'Internet de les Coses per facilitar la gestió de qualsevol mena d'emergència als cossos de seguretat", ha explicat José Antonio Aranda, director d'innovació i estratègia de producte de Cellnex Telecom. ​ 

Revolucionaris digitals

"Ara, Catalunya és terra de revolucionaris digitals, innovadors i visionaris", ha reivindicat el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, durant la presentació de l'ambulància. Paral·lelament, el Govern ha anunciat que aquest dilluns mateix aprovarà l'Estratègia 5G amb l'objectiu de "convertir Catalunya en el hub tecnològic més important d'Europa". Segons Torra, "es tracta de desestacionalitzar el MWC i Catalunya està preparada per liderar la revolució digital".

Puigneró: "Catalunya és terra de revolucionaris digitals, innovadors i visionaris"

Mentre Torra i Puigneró atenien els mitjans de comunicació, les conselleres Elsa Artadi i Àngels Chacón feien el seu particular recorregut entre els estands de les empreses. Política, economia i negoci. 

Luca de Meo i Quim Torra ACN

Luca de Meo i Quim Torra durant la presentació de Minimó de Seat | ACN

El president de Seat, Luca de Meo, també ha estat un dels grans protagonistes del primer dia de MWC després de presentar Minimó. Un vehicle de dues places, totalment elèctric i amb autonomia de 100 quilòmetres que pretén combinar el millor de la moto i el millor del cotxe. "Volem liderar l'estratègia de micromobilitat del Grup Volkswagen creant idees i productes dissenyats per a trajectes curts", ha explicat de Meo davant l'atenta mirada dels polítics catalans. Tot plegat, acompanyat també per l'anuncia de la creació d'un software in house que donarà feina a més de 100 persones.  

De Meo: "Volem liderar l'estratègia de micromobilitat del Grup Volkswagen creant idees i productes dissenyats per a trajectes curts"

Davant d'altres gadgets com la realitat mixta i els hologrames de Microsoft, el mòbil plegable de Huawei o les ja clàssiques ulleres de realitat virtual, val més no oblidar que "encara no sabem digitalitzar el sentit comú", que diria Josep Maria Ganyet, etnògraf digital i col·laborador de VIA Empresa.