Ja és oficial: El Mobile World Congress 2020 (MWC) no se celebrarà, tal com estava previst entre els dies 24 i 27 de febrer a Barcelona. La GSMA -organitzadora de l'esdeveniment- s'ha reunit aquest dimecres d'urgència per partida doble -migdia i al capvespre- per decidir si es mantenia el congrés, s'ajornava o se suspenia després de les cancel·lacions de desenes d'expositors -grans i petits- a causa del coronavirus. Era el moment de la decisió final. I tot i que primer s'ha fet públic que l'organització tirava endavant amb la celebració del MWC, s'ha dictat sentència poc després de dos quarts de vuit del vespre: El Mobile World Congress queda finalment suspès. La "situació del coronavirus canvia ràpidament", asseguraven des de l'organització, que insistia estar envoltada d'experts sanitaris. Però, tot i això, el coronavirus s'ha imposat al MWC. Ja ho augurava Genís Roca en un article d'opinió a VIA Empresa: "Estem davant d'una alerta sanitària, no pas empresarial. El que està en joc és la salut pública, no pas la celebració d’un congrés."
El màxim portaveu de GSMA, John Hoffman, indicava a través d'un comunicat poc després que comencés a difondre's la cancel·lació, que "la preocupació global a l'entorn del brot de coronavirus i la preocupació pels viatges i altres circumstàncies, fan impossible per la GSMA mantenir l'esdeveniment". També posava de manifest que els amfitrions de la ciutat "respecten i entenen" la decisió, i afirmava que tots plegats continuaran treballant "a l'uníson" per a la trobada del 2021 "i per a futures edicions" de l'esdeveniment. See you next year, que deien l'any passat i es veuen obligats a repetir enguany abans d'hora.
Hoffman:" La preocupació global a l'entorn del brot de coronavirus i la preocupació pels viatges i altres circumstàncies, fan impossible per la GSMA mantenir l'esdeveniment"
Vist això, tot apunta que no hi haurà un ajornament del congrés, però tant Hoffman, com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la de l'Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín; la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera; el president de Fira de Barcelona, Pau Relat; i el seu director general, Constantí Serrallonga; concretaran durant aquest dijous quins són els passos a seguir després de la cancel·lació del MWC.
I és que l'esdeveniment havia de generar un impacte econòmic per a la ciutat de 492 milions d'euros, així com 14.100 llocs de treball provisionals per a la data en els més de 240.000 metres quadrats de fira, on s'aplegarien més de 8.000 consellers delegats i delegacions de governs de més de 179 països. Però uns quants estands i muntatges de l'esdeveniment s'han quedat a mitges perquè ja hi havia operaris treballant per vestir la fira de vint-i-un botons des de feia dies. A més, els proveïdors globals de solucions d'espai Losberger De Boer ja havia construït un estand de tres pisos i amb terrassa, que ha tingut un cost de 3 milions d'euros. Qui ho pagarà tot això? Com repercutirà als comptes de la Fira i i a la ciutat de Barcelona?
Només ha passat una setmana des que la primera empresa, LG, va anunciar que no assistiria al congrés per evitar exposar els seus treballadors al coronavirus. I només ha passat una setmana des que els organitzadors del MWC afirmaven que l'impacte de la infecció és "mínim". Però l'anunci de la companyia sud-coreana va ser només la punta de l'iceberg. El preludi d'un degoteig. En només set dies, han caigut més de 40 empreses de l'esdeveniment que reservaven un gran espai del recinte. Empreses de la talla d'Amazon, Facebook o Rakuten. I la seva direcció no ho podia ignorar.
La junta (clau) de la GSMA
L'última gran empresa que s'ha esborrat de l'esdeveniment és Vodafone. Aquesta és membre de la junta de la GSMA, la quarta que forma part de la cúpula amb poder de decisió que cancel·la la participació, després de NTT Docomo, AT&T i Deutsche Telekom. També formen part de la junta de la GSMA empreses com les xineses Huawei i Xiaomi, que fins ara mantenien la decisió de viatjar a Barcelona, o d'altres com Telefónica, Orange, Telenor, Verizon i Turkcell.
Eren una quarentena les companyies que havien anat anunciant ja les seves baixes del Mobile. Totes argumentaven el mateix: el perill que suposa per a la salut dels seus treballadors, socis i clients assistir al congrés, en plena expansió del coronavirus. Els missatges de calma provinents de l'organització i de les administracions públiques no han estat suficients per celebrar el congrés més gran de mòbils del món durant les dates previstes. De fet, el Govern i l'Ajuntament de Barcelona han fet seus els arguments de les autoritats sanitàries, que recordaven que no hi ha, de moment, cap cas d'infecció per coronavirus a la Península Ibèrica.
Tampoc no han estat suficients per convèncer les empreses que s'han retirat del MWC 2020 les mesures preventives que va anunciar l'organització. Entre aquestes hi havia prohibir l'entrada a qualsevol persona que hagi estat a la Xina dues setmanes abans de l'inici de la fira, fet que s'havia d'acreditar per mitjà del passaport o un certificat mèdic. A més, les persones que provinguin de Hubai, la província on s'ha generat el brot del virus, tampoc no podien entrar al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.
La GSMA també va anunciar que introduiria controls de temperatura, reforçaria els serveis de neteja, instal·laria punts amb desinfectant i obligaria a acreditar als assistents que no han estat en contacte amb cap malalt de coronavirus. Tot plegat, per a la xifra rècord de 110.000 assistents de 200 països diferents que estaven previstos. El lema era Limitless intelligent connectivity i preveia generar al voltant de 14.000 llocs de feina temporals, alhora que comptava amb més de 3.000 expositors i entre un 55% i el 60% d'assistència havia de ser d'executius sènior.
Resposta solvent davant d'un clima exagerat
Davant d'això, el Govern espanyol -que ja havia cridat a la calma en aquesta qüestió- volia deixar clar que aquesta reacció de la GSMA i de les empreses que s'han baixat del vaixell del congrés no respon a "raons sanitàries", sinó que, subratllava, cal transmetre un missatge de tranquil·litat perquè el clima d'alerta "no es correspon amb la situació real" a l'Estat. "Entenem que es pugui produir la suspensió per evitar que la convocatòria no sigui el que ha de ser en un esdeveniment tan prestigiós com el Mobile de Barcelona per a Espanya", insistia.
Les empreses (no) participants aplaudien la decisió de la junta. Telefónica considerava que la suspensió del MWC la decisió "més prudent i responsable", mentre que CCOO de Catalunya atribuïa la seva cancel·lació a la "gestió alarmista" de les empreses tecnològiques i el Gremi d'Hotels de Barcelona criticava l'"alarma infundada" que s'ha generat amb el contagi del coronavirus al MWC. També l'empresari hoteler, Joan Gaspart, demanava que no s'accepti que Barcelona sigui "discriminada" per la crisi del coronavirus en comparació amb altres ciutats europees com Amsterdam o Ginebra, on sí que se celebraran el congrés ISE i el saló de l'automòbil respectivament. "Si els informes mèdics són negatius, ho seran per tot Europa, no només per Barcelona", demanava l'empresari hores abans que esclatés la notícia.
Gaspart: "Si els informes mèdics són negatius, ho seran per tot Europa, no només per Barcelona"
Sigui com sigui, el MWC es cancel·la. Adéu, de moment, a l'impacte econòmic del congrés. Als llocs de feina que havia de generar. Adéu a la primera zona reservada per a la intel·ligència artificial i a altra per al 5G. Adéu a dedicar tallers i xerrades per afavorir que les nenes estiguin en contacte amb la tecnologia des de ben petites perquè després vulguin estudiar carreres tecnològiques i hi hagi més referents femenins en aquest terreny. Adéu, de moment, a reafirmar-se com la fira més gran neutra en carboni. Adéu a les novetats, al transport públic ple a vessar i a no trobar lloc per asseure's en una terrassa d'un bar. Adéu al 4YFN, al YoMo i a l'XSide. Adéu a tot allò que generava el Mobile.
I adéu, de moment, perquè la GSMA ha decidit fer un pas en ferm per "respectar l'ambient segur i saludable" de Barcelona, però també pel problema global que suposa una crisi sanitària com aquesta i per la cascada de cancel·lacions de les empreses més representatives que anaven a deixar espais buits al recinte Gran Via de la Fira. "El nostre suport en aquest moment està amb els afectats a la Xina i a tot el món", sentenciaven. Punt i a part. Però la història continua.