• Economia
  • El moll de Pescadors s’obre al públic per apropar la tradició pesquera a la ciutadania

El moll de Pescadors s’obre al públic per apropar la tradició pesquera a la ciutadania

La ciutadania podrà accedir fins a la Torre del Rellotge i presenciar la subhasta del peix a la nova llotja de Pescadors

Moll de Barcelona | EuropaPress
Moll de Barcelona | EuropaPress
Redacció VIA Empresa
25 de Febrer de 2025

El Port de Barcelona compta amb un nou moll obert a la ciutadania. El moll de Pescadors ha obert les portes després d’un procés de reforma integral que posa en valor la tradició pesquera de la ciutat i l’apropa als barcelonins, que podran veure en directe la feina dels pescadors i presenciar la subhasta del peix.

 

L’obertura del moll, que incorpora prop de 2.500 metres quadrats als espais del Port Vell d’accés públic, permetrà accedir fins a la nova Llotja de Pescadors, des d’on es podrà veure en directe l’arribada dels vaixells i la descàrrega de la pesca així com la seva subhasta. Els barcelonins també podran arribar fins a la Torre del Rellotge, catalogada com a bé cultural d'interés local i, amb més de 250 anys d’història, l’edifici més antic i emblemàtic del Port de Barcelona.

El nou accés al moll de Pescadors culmina el procés de transformació d’aquest espai, on els darrers anys s’han invertit prop de 14 milions d’euros per millorar els equipaments a disposició de la Confraria de Pescadors de Barcelona i fer-los compatibles amb l’obertura al públic. L’estrella d’aquesta transformació ha estat la nova Llotja de Pescadors, inaugurada la passada primavera, però que també ha inclòs una nova fàbrica de gel, la renovació de les escomeses d’aigua i llum del moll i una pèrgola fotovoltaica per al pati de xarxes. La reforma ha finalitzat aquest hivern amb una urbanització de l’accés que permetrà a la ciutadania accedir fins a la llotja.

 

El procés d’obertura i transformació del moll, però, no acaba aquí. La nova Llotja de Pescadors inclou un espai per a un restaurant de cuina mediterrània de proximitat. L’obertura d’aquest nou espai completarà l’oferta de la llotja per apropar encara més la feina dels pescadors i el seu producte de proximitat al públic. El nou edifici i, concretament els seus autors, Carlos Ferrater, Lucía Ferrater i Jesús Coll, ha estat guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura i Urbanisme per la seva “integració en el Port i l’obertura a la ciutadania de l’activitat que s’hi desenvolupa”.

Un moll més modern i sostenible

Entre les actuacions pendents a la zona, els tinglados existents també es rehabilitaran i, cobrint-los amb plaques solars, es completarà la comunitat energètica del moll de Pescadors, amb capacitat per generar 376 MWh anuals. També s’instal·larà un nou punt verd per a la gestió dels residus que genera l’activitat pesquera, finançat en part amb el Fons Europeu Marítim de Pesca i Acuicultura.

Els treballs, que un cop acabats sumaran en total més de 20 milions d’euros d’inversió, culminaran a mitjà termini amb la reurbanització del carrer Escar i l’accés al moll fins a la Torre del Rellotge. Aquesta intervenció, per a la que ja s’està preparant el projecte bàsic, donarà continuïtat urbanística entre el passeig Joan de Borbó i la zona pública del moll de Pescadors. Juntament amb la futura entrada en servei d’un transbordador que connectarà el moll de Pescadors i el moll d’Espanya, on s’ubica el Maremàgnum, la reforma i obertura del moll de Pescadors també facilitarà la mobilitat entre els barris de la Barceloneta i Ciutat Vella.

Els treballs culminaran a mitjà termini amb la reurbanització del carrer Escar i l’accés al moll fins a la Torre del Rellotge

El president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, ha recordat que, durant molt de temps, el públic tenia l’accés al moll de Pescadors restringit. “Té l’edifici més important del Port de Barcelona, la Torre del Rellotge, que ara torna a ser visitable, alhora que obre les portes a què els ciutadans coneguin la feina i el producte dels pescadors, assistint en directe a la subhasta del peix”.