Mones d’autor amb forma d’unicorn, el Barça i els superherois, el monstre de colors, Dumbo, Miffy, Patrulla Canina o Peppa Pig són els protagonistes de la Pasqua d’aquest any, segons informa en un comunicat el Gremi de Pastisseria de Barcelona, que sosté que els catalans menjaran unes 700.000 mones, una previsió que consideren "positiva".
El preus d’aquestes peces tradicionals varien en funció del tipus de figura de xocolata i de la mida del tradicional pa de pessic, amb preus a partir de 20 euros. Un dels punts a tenir en compte i que el Gremi recorda, és que darrera d’una mona artesanal de pastisseria hi ha més de tres hores de feina, entre crear els motlles o tallar els patrons per a formar les figures, treballar la xocolata, unir les peces, pintar-les i decorar-les.
Es tracta d'un treball que, encara avui dia, els pastissers agremiats realitzen de forma artesana amb cacau de qualitat, sense additius, ni oli de palma, ni greixos transo colorants azoics, ingredients presents en les mones industrials.
A més, de la mateixa forma que altres peces de pastisseria artesana, les mones actuals s’adapten a les noves tendències, com la reducció de sucre en el clàssic pa de pessic. “Els pastissers responen així a la preocupació per reduir el consum de sucres i greixos i a la preferència per els sabors menys dolços”, tal i com explica el President del Gremi, el pastisser Elies Miró, de Castellterçol.
Una altra de les tendències que s’ha imposat durant els darrers anys és la d’optar per les figures de xocolata, per sobre del tradicional pastís amb els ous de xocolata. Si abans es feien 100 pastissos, ara se’n fan menys de la meitat.