• Economia
  • Montoro: "Catalunya ja no és una amenaça per la recuperació"

Montoro: "Catalunya ja no és una amenaça per la recuperació"

El ministre d'Hisenda defensa que el procés independentista s'havia ergit com una "amenaça" per a l'economia

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro
Europa Press
Madrid
16 de Novembre de 2017
Act. 16 de Novembre de 2017

El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ha afirmat aquest dijous que la crisi política a Catalunya derivada del procés independentista "ja no és una amenaça" per a la continuïtat de la recuperació econòmica des de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, i ha destacat que tots els partits que concorren a les eleccions del 21 de desembre a Catalunya "han acceptat ja l'aplicació de la legalitat vigent".

 

Durant la inauguració de les Jornades Tributàries Assessors Fiscals: Transformar per Innovar, organitzades pel REAF-REGAF del Consell General d'Economistes (CGE), Montoro ha indicat que la crisi política a Catalunya s'havia erigit com un "problema" i una "amenaça" per a la continuïtat de la recuperació, si bé "ja no ho és", des de l'aplicació de l'article 155 i la intervenció de la comunitat des de l'Administració General de l'Estat.

Montoro ha explicat que el control de pagaments establert per Hisenda al setembre va ser per garantir que "cap euro anés a activitats il·legals davant una Administració que s'havia declarat poc menys que en rebel·lia", i ha subratllat que l'Estat "pot actuar i actua en honor de normalitzar la relació entre administracions".

 

"Ara les administracions estan funcionant", ha remarcat Montoro, que ha valorat l'"actitud" dels funcionaris de la Generalitat de Catalunya, que "atenen al compliment de les obligacions que es deriven de la normativa", la qual cosa està fent que no hi hagi "cap tipus d'incidència en aquesta situació d'excepcionalitat", que "en una democràcia acaba amb la convocatòria d'eleccions".

En aquest sentit, Montoro ha recordat que "l'Estat de les autonomies està aquí, en l'obligació de vetllar pels principis constitucionals", la qual cosa és possible gràcies a que "l'Estat modern és capaç d'arribar a un nivell de control com mai abans", un "avanç formidable en termes de seguretat i fiabilitat per a tots".

"Tots els partits accepten la legalitat"

Preguntat a la sortida de les jornades sobre la possibilitat que tornés la incertesa després dels resultats del 21-D, Montoro ha assenyalat que "no cap" que en unes eleccions "que són autonòmiques i tots els que concorren a aquestes eleccions saben que són eleccions autonòmiques es plantegi que algú vagi amb un programa per saltar-se la llei".

"És absolutament inadmissible i inacceptable, no cap", ha emfatitzat Montoro, que ha insistit que "tots els partits polítics, també els components de l'anterior Parlament, han acceptat concórrer (a les eleccions) i han acceptat ja l'aplicació de la legalitat vigent".

"D'aquestes eleccions sortirà un Parlament autonòmic subjecte a la Constitució Espanyola i un Govern que torna a la legalitat i la normalitat, és el que cal fer perquè hi hagi recuperació econòmica i creació d'ocupació a Catalunya", ha postil·lat.

En aquest sentit, ha assegurat que Catalunya té la "possibilitat que existeix els últims mesos" que amb el ritme de creació d'ocupació actual aconsegueixi que el 2020 hi hagi plena ocupació en "pràcticament totes les seves províncies". Per això, considera que no cal interrompre aquest procés i tornar a la normalitat després de les eleccions.

La segona mà ha de tributar

El ministre ha aclarit també que el comerç online de productes de segona mà ha de complir les mateixes regles que la resta i que els particulars que utilitzin plataformes digitals com Wallapop, eBay o Vibbo per vendre articles de segona hauran de declarar els ingressos a través de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials (ITP) que té un gravamen del 4%.

Montoro ha assenyalat que "no hi ha cap novetat" sobre aquest tema, ja que "el que s'està fent és interpretar la legislació vigent que sempre ha previst aquesta opció". "El comerç online no pot ser diferent del que han estat les transaccions comercials normals", ha defensat, insistint que "no hi ha cap novetat tributària ni es canvia l'impost", sinó que s'aclareix que el comerç online "està subjecte a les mateixes normes tributàries que els altres".

Preguntat sobre la forma de calcular el que cal tributar per la venda de productes de segona mà, Montoro ha indicat que "ho ha de realitzar qui està realitzant la venda", de manera que "si té una plusvàlua, li correspon a qui fa aquesta transacció".

En aquest sentit, ha explicat que una cosa és que es faci la transmissió, la qual cosa té un gravamen, i una altra que persones que fan transmissió obtinguin un guany o registrin una pèrdua respecte del valor anterior. "Si fas una transacció comercial, aquestes es graven", ha puntualitzat.