Montoro: "No pujarem l'IVA"

El ministre d'Hisenda afirma que els organismes internacionals que recomanen a Espanya incrementar aquest impost "no tenen raó"

Montoro afirma que no es pujarà l'IVA ni cap altre tips de gravament
Montoro afirma que no es pujarà l'IVA ni cap altre tips de gravament
Europa Press
27 de Març de 2017
Act. 27 de Març de 2017
El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ha afirmat aquest dilluns que els organismes internacionals que recomanen a Espanya pujar l'IVA "no tenen raó", ja que la recaptació d'aquest tribut ha aconseguit 64.000 milions d'euros el 2016, la qual cosa ha permès garantir la capacitat de fer polítiques socials.

Montoro, durant la inauguració de l'IV Fòrum Pensar Espanya: impostos, despeses i dèficit fiscal, també ha defensat que "no s'ha de pujar l'IVA ni cap altre tipus d'aquest gravamen", tal com recomanen a Espanya institucions i organismes internacionals com la Comissió Europea, el FMI o l'OCDE, sinó que s'ha de plantejar el futur d'altres figures tributàries, encara que cap ha detallat quins ni en quins termes. Així mateix, ha destacat que Espanya no ha tingut "mai" un Impost de Societats com el real, contra un tipus nominal del 25%, ni tampoc un IRPF com l'existent en aquest moment.

El ministre ha reiterat que el dèficit Fiscal de l'any 2016, la xifra definitiva de la qual comunicarà al Govern a Brussel·les aquesta setmana, s'ha reduït per sota del 4,6%, situant-se en el 4,33% si es descompten les ajudes financeres, la qual cosa ha estat "perfectament compatible" amb un creixement econòmic del 3,2% i suposa una disminució de cinc punts des del 9,3% del 2011.

De cara al dèficit de 2017, Montoro ha apuntat que els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) han de contemplar una baixada del dèficit públic fins al 3,1%, cosa que veu "completament factible i assolible" en un escenari econòmic "alt i positiu" amb creació d'ocupació.

Això sí, ha insistit en la importància de seguir reduint la despesa pública "en termes relatius, no absoluts" perquè perdi pes en el conjunt del PIB i seguir utilitzant la recaptació fiscal i introduint estímuls en impostos que afavoreixin al creixement econòmic i la creació d'ocupació.

El futur econòmic de l'Estat 
A més, s'ha mostrat "optimista" sobre el futur econòmic perquè "Espanya està vivint una recuperació econòmica possiblement de les més sanes de la seva història", gràcies al superàvit per compte corrent i a que "tot el creixement s'està anant en ocupació". Per la qual cosa confia que es puguin crear entre 400.000 i 500.000 ocupacions a l'any i poder aconseguir l'objectiu de 20 milions d'ocupats el 2020, el que suposarà "deixar enrere el pitjor llegat de la crisi econòmica, que ha estat la destrucció d'ocupació".

El titular d'Hisenda ha posat l'accent en la necessitat de reduir l'endeutament del sector públic, després que el privat l'hagi fet en 430.000 milions d'euros durant els anys de crisi. "En termes globals l'economia espanyola ja ha desbloquejat al sector privat i ara és el moment de fer-ho en el sector públic, que és el que fa el registre de més del 99% de deute", ha apuntat Montoro, qui ha insistit que l'Estat "no és una família ni una empresa".

El Ministre ha destacat que la reducció de dèficit públic ha anat acompanyada d'una disminució de més de 15.000 milions d'euros en despesa pública, si bé la despesa social s'ha incrementat fins a superar la xifra rècord de 300.000 milions d'euros el 2016.

Uns PGE per al creixement econòmic i de l'ocupació 
A quatre dies que el Consell de Ministres presenti i aprovi el projecte de llei de Pressupostos Generals de l'Estat pel 2017, Montoro ha mostrat la "convicció" que "tots" els grups coincideixin en garantir la recuperació econòmica, sostenir la creació d'ocupació i facilitar el finançament per a les comunitats autònomes i les corporacions locals.

"Quina formació política, quin partit polític, quin govern autonòmic seria capaç d'oposar-se un la recuperació econòmica i la creació d'ocupació?", s'ha preguntat Montoro, que ha fet una crida a la "responsabilitat" dels grups polítics perquè es pugui demostrar que "Espanya té estabilitat política suficient perquè continuï la recuperació econòmica i la creació d'ocupació".

Així, ha dit veure una "gran oportunitat" al fet que el Govern estigui en minoria "perquè està obligat a entendre's" i pot fer "superar barreres que d'una altra manera sempre s'entendran com una imposició d'una majoria parlamentària o d'una ideologia".