• Economia
  • Multinacionals que trien Catalunya (també) en temps de pandèmia

Multinacionals que trien Catalunya (també) en temps de pandèmia

Més d'una trentena d'empreses internacionals inverteixen en el territori català durant el 2020 i creen centenars de nous llocs de treball malgrat la covid-19

Seat és una de les multinacionals que més ha invertit aquest 2020 a Catalunya | Europa Press
Seat és una de les multinacionals que més ha invertit aquest 2020 a Catalunya | Europa Press
Barcelona
31 de Desembre de 2021
Act. 31 de Desembre de 2021

Comencem un nou any ple d'expectatives, d'il·lusions i d'optimisme, després de tancar un 2020 marcat per la pandèmia de covid-19; un 2020, però, que tot i els contratemps causats per la pandèmia, també ens deixa bones notícies i noves oportunitats. Moltes. Tant és així que, mentre Nissan anunciava a finals de maig la seva decisió irrevocable de tancar les seves plantes de Barcelona -finalment el 31 de desembre del 2021- i tantes empreses han hagut d'abaixar la persiana per manca de recursos, altres multinacionals feien públiques les seves intencions -i les perpetraven- d'invertir a Catalunya. Es tracta de més d'una trentena de companyies que han centrat la seva mirada en el territori català per ampliar el seu negoci, establir-hi el seu hub del sud d'Europa i elevar la seva expansió territorial.

Els països d'Europa són els que més inverteixen en Catalunya i, entre ells, Alemanya hi destaca molt per damunt de la resta. Entre les dades aportades per Acció a VIA Empresa i les recopilades per aquest propi mitjà, 11 empreses del país germànic han anunciat al llarg d'aquest 2020 inversions en el territori català. Entre elles, hi destaquen Henkel, Seat, Aldi, MediaMarkt o Porsche, entre moltes altres. A Alemanya, la segueix França amb quatre empreses atretes per Catalunya i el Regne Unit, els Països Baixos i els Estats Units, amb tres per cada país. De fet, tot i que Europa domina les inversions fetes a Catalunya i el territori nord-americà és el primer de fora del terreny europeu que més hi inverteix, Àsia és el segon continent on més països trien Catalunya per expandir-se a escala internacional.

D'entre les 12 empreses que han rebut el suport d'Acció per invertir a Catalunya, moltes d'elles han triat el territori català per estrenar-hi les seves seus o bé del sud d'Europa o bé de tot Europa. El que està clar és que, entre totes, han creat més de 500 llocs de feina i encara tenen previst crear-ne centenars més. 

 

És el cas d'Smilegate, l'empresa sud-coreana que ha triat Barcelona per obrir-hi un centre de desenvolupament de videojocs. Un centre que dóna feina a 35 persones i que s'ha convertit en la central a Europa de la companyia de Corea del Sud. El seu objectiu d'establir una de les seves branques a Catalunya? "Desenvolupar un joc de món obert, fet que suposa un pas endavant per a Catalunya a l'hora d'establir-se com a hub tecnològic del sector, perquè fins ara se centrava en el desenvolupament de serveis mòbils o altres productes independents", segons el seu CEO a la capital catalana, Yongil Kim.

Entre les empreses que trien la ciutat comtal, també s'hi troben la companyia alemanya de moda de luxe Mytheresa, que ha vingut per estrenar el seu hub tecnològic a la Rambla de Catalunya, que compta amb una capacitat per a 70 treballadors. L'acompanya la suïssa Ypsomed, que obrirà un hub digital a la capital catalana, on preveu crear una quarantena de llocs de feina en els propers dos anys. Un espai que l'empresa de tecnologies mèdiques utilitzarà per desenvolupar nous dispositius digitals i connectats per al tractament de malalties cròniques.

Encara a Barcelona, l'empresa dels Països Baixos Ohpen, que proveeix serveis al núvol per a la banca, duplicarà la seva plantilla de l'oficina de la ciutat comtal -l'única del sud d'Europa- amb la creació d’una trentena de llocs de treball en un any. També l'editorial britànica Scan Client Publishing ha optat per la capital catalana per establir-hi la seva seu per al sud d'Europa. La singapuresa TDCX va establir-se a Barcelona a principis d'any amb l'objectiu d'expandir-se a Europa, mentre els coworkings francesos Wojo inauguraven un centre a la ciutat i la italiana Digital PA obria filial a Barcelona per començar la internacionalització del seu software de whistleblowing.

Fora de la capital catalana, ens topem amb la italiana Dopla, que ha invertit 18 milions d'euros i ha creat 44 llocs de feina en l'obertura de dues noves plantes de producció de gots i plats sostenibles a Polinyà; amb la francesa SQLI, que triava Sant Just Desvern per obrir la primera seu a la Península i creava 100 llocs de feina; l'alemanya Giesecke+Devrient, que consolidava el centre d'R+D que té a Catalunya des de fa 33 anys com a hub europeu per desenvolupar projectes basats en tecnologia 5G; i la també alemanya Henkel, que invertia 22 milions d'euros en un centre logístic automatitzat a Montornès del Vallès.

 

Però a banda d'aquestes 12 multinacionals, VIA Empresa n'afegeix 22 més que també han anunciat inversions aquest 2020. És el cas de Seat, una de les que més diners invertirà en els propers cinc anys amb 5.000 milions d'euros destinats a potenciar l'R+D a la planta de Martorell. Aquesta inversió inclou les obres per construir el futur laboratori de bateries de la planta de Martorell, el Test Center Energy (TCE), que permetrà desenvolupar i provar diversos sistemes d'energia per a vehicles elèctrics i híbrids amb una inversió de 7 milions d'euros o els 30 milions d'euros destinats al centre de proves de motors que dóna feina a 200 persones i que té per objectiu realitzar proves per validar projectes de motorització per a marques de Volkswagen.

També hi destaquen l'estació logística d'Amazon a Rubí i el desè centre a Catalunya de la companyia nord-americana, que s'ubicarà a l'antiga General Cable, a Montcada i Reixac, juntament amb el nou centre administratiu internacional que MediaMarkt ha situat al Prat de Llobregat i que donarà feina a 500 persones. 

 

La llista és llarga i encoratjadora. Catalunya ha vist com aquest 2020 marcat per la covid-19 es carregava empreses i amb elles llocs de feina, però també continua mantenint el seu atractiu per fer venir multinacionals d'arreu. Alemanya és el país més enamorat del territori català, però tot el món hi té els ulls posats. Com deia aquest dimecres el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, en una trobada amb periodistes, aquest ha estat "un any extraordinari des del punt de vista econòmic amb les caigudes de PIB més grans" i "ens hauríem de remuntar a la Guerra Civil per trobar caigudes més grans que aquestes", tot i que, malgrat això, els països d'arreu ens continuen mirant.

I així tanquem un any diferent i estrany, però que també ha portat bones notícies, i en comencem un de nou ple d'expectatives, d'il·lusions i d'optimisme. Perquè sinó veiem les coses amb aquest optimisme, les males notícies ens tapen la llum, una llum que continuem tenint i que continuarà en creixent per molt que ens costi de veure.