Després d’un període de dos anys amb resultats negatius, el sector carni català va finalitzar el 2024 amb un balanç positiu i preveu que enguany les xifres continuïn creixent. L’increment de les exportacions i la baixada dels costos de producció són els principals motius d’aquests bons resultats. Aquestes són dades de l’informe ‘El pols del sector carni’, que ha presentat a Lleida l’associació de fabricants i distribuïdors Aecoc. En aquesta presa de la temperatura del sector, un 70% de les empreses líders admet que les vendes es van apujar durant l’any 2024. Aquest bon moment s’estendrà enguany si fem cas de les empreses capdavanteres de l’àmbit carni. Tot i això, l’optimisme es refreda per un 40% dels enquestats, que augura un cert estancament. Com a teló de fons, el sector carni veu amb recels l’acord entre la Unió Europea (UE) i Mercosur, la imposició d’aranzels per part de la Xina o la concreció de les regulacions ambientals de la nova administració Trump, el que obre interrogants que s’hauran de resoldre durant tot l’any.
Segons Aecoc, set de cada 10 empreses càrnies han aconseguit créixer en volum respecte al 2023 i a més dues de cada 10 preveuen fer-ho més d'un 5% aquest any. L'informe també confirma que, després d'anys molt complexos, les empreses del sector comencen a recuperar part de la rendibilitat perduda. Així, més de la meitat de les empreses afirma que el 2024 l’ha millorat, mentre que un 40% l'ha mantingut estable. Només un 7% declara haver patit una disminució dels beneficis.
L'informe també revela que els formats que han tingut millor comportament han estat el lliure servei, amb el 72% de les vendes, seguit de la compra al detall, que representa el 28%. Pel que fa a les categories, els productes carnis elaborats frescos lideren les vendes, assolint el 68%, mentre que la carn fresca representa el 32%. A més, la proteïna càrnia ha tingut una bona acollida al canal de la restauració el 2024 i es preveuen majors vendes en aquest canal per al 2025.
Els productes carnis elaborats frescos lideren les vendes, assolint el 68% de la quota de mercat
Incerteses econòmiques globals
Durant la presentació de l’informe, el president del comitè de carns d'Aecoc i director general de l'àrea avícola de Vall Companys, Josep Solé, va destacar la cautela predominant en un escenari marcat per la inestabilitat geopolítica i les incerteses econòmiques globals.
Solé va evidenciar el sentir del sector sobre temes d'actualitat com l'acord entre la UE i Mercosur o l'impacte de les polítiques econòmiques del nou govern dels EUA. En aquest sentit, va afirmar que “l’acord entre la Unió Europea i Mercosur genera preocupació entre les empreses espanyoles, ja que sis de cada 10 de les participants en l'informe creu que aquest pacte podria incidir en la competitivitat dels seus negocis”. Entre els aspectes que més inquieten destaquen la possible competència deslleial, assenyalada per un 55% de les empreses, seguida per un 11% que apunta a una possible manca de seguretat alimentària i per un 10% que fa esment de diferències en la qualitat dels productes. La tornada de Donald Trump a la Casa Blanca suscita incertesa sobre les exportacions càrnies espanyoles. Tot i que hi ha preocupació pel que fa a les polítiques que podria implementar el president dels Estats Units, la majoria de les empreses evita fer pronòstics sobre possibles escenaris fins que s'anunciïn mesures concretes.
En un altre conflicte obert, un 65% de les empreses tem que el govern xinès decideixi aplicar nous aranzels, cosa que podria afectar de manera significativa les exportacions de porcí al país asiàtic. Pel que fa a les noves legislacions europees i les normatives relacionades amb el benestar animal, el sector carni demana un diàleg més gran entre administracions i empreses. En aquest sentit, les firmes destaquen com a prioritat principal (58%) que s'escolti els sectors afectats abans d'adoptar mesures, seguit d'un 15% que reclama terminis raonables d'implantació, un 11% que exigeix que les propostes normatives es basen en informes tècnics i un 11% més que subratlla la importància d'una harmonització entre les diferents administracions.
Un 65% de les empreses tem que el govern xinès decideixi aplicar nous aranzels, cosa que podria afectar la seva competitivitat
Conflicte laboral
A principis del passat mes de desembre, els treballadors del sector carni van estar a punt de dur a terme una vaga de dos dies per les seves condicions laborals. Finalment, els sindicats i les diferents patronals van preacordar un increment del sou del 3% l’any 2024 de forma retroactiva i un 3% pel 2025. D’aquesta forma, milloraven els salaris de les 120.000 persones que treballen al sector a Catalunya. Així mateix, es va acordar que els increments que s’han pactat no es puguin compensar ni absorbir en els salaris que se situïn per sota dels 25.000 euros. El plus nocturn augmentarà aquest any un 6,42% i s’actualitzarà la compensació per teletreball.
A més, a partir d’enguany, les plantilles de la indústria càrnia treballaran 12 hores menys a l’any perquè la jornada laboral se situa en les 1.748 hores. Les persones treballadores també tenen dret a compensar les hores extraordinàries amb descans equivalent i a agafar-se un permís sense sou de quatre mesos (a l’anterior conveni el màxim era de 60 dies).
La producció càrnia és la més important, amb un 35% del volum de negoci, i cobreix més de 34.000 llocs de treball directes. Catalunya produeix anualment més de dos milions i mig de tones de carn de totes les espècies, principalment de porcí, i s’ha consolidat com el segon productor d’Europa i el desè productor de porcí del món. Catalunya exporta més del 43%, tant en volum com en valor, del total de la carn exportada per Espanya i prop del 6%, en volum i valor, de la Unió Europea. Es tracta, per tant, d’una indústria molt consolidada, però que es troba en un procés de transformació, en què els processos tecnològics i la sostenibilitat jugaran un paper clau.