• Economia
  • MWC: Lo que el coronavirus se llevó (y Hoffman se dejó)

MWC: Lo que el coronavirus se llevó (y Hoffman se dejó)

Acaba una setmana marcada per la cancel·lació del Mobile World Congress, els motius que han empès la GSMA a fer-ho i les conseqüències que això comporta

La GSMA cancel·la el MWC argumentant una "causa de força major" | MEM
La GSMA cancel·la el MWC argumentant una "causa de força major" | MEM
Barcelona
16 de Febrer de 2020
Act. 17 de Febrer de 2020

Ni a Barcelona, ni a Madrid, ni enlloc. El MWC 2020 no se celebrarà ni al febrer ni a cap altra data de l'any suposadament i, com insisteix només la GSMA, pel risc del coronavirus. Una epidèmia que ni tan sols ha arribat a Barcelona, Catalunya ni Espanya, però que ha generat una por global que ha trasbalsat els plans de tothom. El MWC 2020 no existirà, però l'epidèmia del virus nascut a Wuhan podria ser només l'excusa perfecta per amagar una "mala gestió" de la situació. O almenys això és el que fonts de les empreses expositores i properes a la GSMA expliquen a VIA Empresa. La curta vida del l'edició del 2020 acaba aquesta setmana amb la vista posada en els motius que han portat la GSMA a prendre aquesta decisió, però també amb un esperit d'optimisme de cara al congrés del 2021. Aquest, potser sí, sigui "el millor MWC de la història".

La GSMA prenia aquesta decisió a última hora de dimecres, després que al migdia decidissin que el congrés tirava endavant. Un dia després, el seu CEO i el seu director general, John Hoffman i Mats Granryd (també president d'Orange), ho justificaven argumentant que l'única raó que els forçava a sentenciar la cancel·lació del MWC2020 són causes de "força major". Una única raó i un únic argument que se suma a un altre vinculat a, com deia Hoffman, que "no hi serien la gran majoria de les empreses que havien plantejat assistir". "Causes de força major" va ser la frase més repetida durant tota la roda de premsa de dijous, una frase que servia per respondre totes les preguntes: Qui pagarà el cost de tot això? Qui compensarà els hotelers, els restauradors, el transport privat, els treballadors contractats i les empreses afectades? Què passa amb les pòlisses d'assegurances?

"El MWC no se celebra per mala gestió, nefasta i incompetència de John Hoffman"

Davant d'aquesta actitud visiblement blindada, les fonts properes a la patronal del mòbil asseguraven que el "MWC no se celebra per una mala gestió, nefasta i incompetència de Hoffman", mentre que lamentaven que "diuen que és força major, però deixaran arruïnada a moltíssima gent". Hoffman esquivava aquest dijous qualsevol pregunta vinculada amb la gestió de l'organitzadora durant la roda de premsa de cancel·lació del congrés. Insistia una i altra vegada que "la nostra prioritat ha estat molt clara i simple: la seguretat i la salut de tothom i la reputació del Mobile World Congress", però tant ell com el director general de GSMA evitaven donar resposta als costos o les responsabilitats de la suspensió de l'esdeveniment.

Potser perquè Hoffman estava "missing" i "ha estat desaparegut diversos dies" des del 23 de gener al sopar del Círculo Ecuestre​ fins aquest passat dimecres al migdia on va convocar una reunió d'urgència per decidir si tiraven endavant o no amb el congrés. Fins llavors, l'única trobada convocada per la GSMA era la reunió que s'havia de celebrar aquest divendres i que ja estava prevista des de feia mesos, com és habitual pocs dies abans del MWC.

El gafe del MWC

La història es repetia. Estrenàvem el nou any una altra vegada parlant del gran congrés dels mòbils i la tecnologia. A principis de gener, els taxis i els treballadors de TMB tornaven a amenaçar amb una vaga durant el congrés, vagues que han executat sense problema en edicions anteriors. L'última, la del 2019, en un congrés en què hi van assistir 109.000 persones, que van patir les aturades en hores punta del transport públic, malgrat que es va desconvocar la del personal de neteja i de seguretat de l'Aeroport del Prat. Les protagonistes de la jornada? Aglomeracions, regulacions d'accessos a les parades més cèntriques de les estacions de metro i una afluència de trens que passaven entre cada 6 i 14 minuts.

Altres anys, com el 2017 -i com havia de ser aquest- la majoria de les vagues quedaven desconvocades pocs dies abans del tret de sortida de l'esdeveniment. Tot plegat feia patir les administracions i més després que Hoffman fes saber el primer dia del congrés del 2016 que estava "molt decebut" per la vaga de metro i decidís no va anar a la inauguració amb les autoritats com a protesta. Tanmateix, però, dos anys després, la GSMA va reafirmar que es quedava a Barcelona com a mínim fins el 2023, tot i tenir damunt la taula altres ciutats com París o Munic.

Puigneró: "El Govern no ha fet cap gestió extraordinària en aquest sentit perquè qui organitza l’esdeveniment és qui ha al darrere"

Però ni això, ni el procés independentista, ni les conspiracions de portar el congrés a Madrid han aturat la celebració de 14 edicions del MWC, que repeteix cada any a Barcelona des del 2006. Cada any menys aquest, que el coronavirus ha destapat la "mala gestió" de l'organització, que no ha sabut fer front al problema: sense rodes de premsa fins al moment límit, sense deixar-se veure pels muntatges de Fira de Barcelona "donant la mà als representants d'empreses xineses" i tirant endavant amb una decisió dràstica emparant-se en una alarma sanitària que ni tan sols afecta Barcelona, ni Catalunya, ni Espanya.

De fet, durant la roda de premsa d'aquest dijous, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, era preguntat sobre si el Govern havia parlat amb les empreses que ja havien confirmat la seva cancel·lació, però ell mateix reconeixia no haver fet "cap gestió extraordinària en aquest sentit perquè qui organitza l’esdeveniment és qui ha al darrere". És a dir, la GSMA que a priori "està en contacte permanent amb les empreses".

El somni de Madrid

Abans, però, que comencés el degoteig d'empreses, la polèmica d'aquest any era una altra: Marxarà el MWC a Madrid? La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, assegurava a mitjans de gener que faria tot el que estigui a la seva mà per portar el congrés a la capital espanyola. Unes declaracions que van generar un rebombori innecessari perquè, de moment, el Mobile es queda a Barcelona fins el 2023 i, com ha insistit Hoffman en diverses ocasions, "no us heu de preocupar perquè el vostre ecosistema és el que permet que nosaltres ens sentim benvinguts".

El que potser no recordava Ayuso -ni moltes altres persones- és que la GSMA ja havia celebrat aquest congrés a Madrid el 1995. Però la seva relació amb la capital de l'Estat només va durar un any perquè els madrilenys van preferir apostar per SIMO, una fira d'informàtica, en considerar que els ordinadors eren el futur i no els mòbils. Després d'això, el congrés es va mudar a Cannes -on hi va estar durant 10 anys- fins que va decidir establir-se a Barcelona el 2006.

Pau Relat i John Hoffman en el Círculo Ecuestre

Pau Relat i John Hoffman en el Círculo Ecuestre

Hoffman tancava aquest debat durant el sopar del Círculo Ecuestre, on sentenciava que "no hi ha hagut cap tipus de reunió ni de discussió ni a Madrid ni a cap altre lloc", mentre que el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, aplaudia la figura del CEO de la GSMA batejant-lo com a "un dels ambaixadors més importants de la ciutat". El mateix Hoffman que aquest dijous es disculpava aquest dijous per carta amb els participants del MWC, però advertia que no podrà respondre totes les preguntes "immediatament". Preguntes vinculades amb les possibles indemnitzacions als assistents per les pèrdues econòmiques que això representa. "Si us plau, contacti amb Atenció al Client si necessités cap altra assistència. Amb tot, en aquest moment no podem contestar totes les seves preguntes immediatament", resava l'escrit.

Crítiques (in)evitables

Tenia fins i tot un punt irònic el fet que, per exemple Realme, enviés un correu després de l'anunci de cancel·lació afirmant que ells tampoc no hi assistirien. "Ens trobem obligats a cancel·lar" la festa abans del Mobile, explicaven en un comunicat en què, això sí, subratllaven que "ens trobem obligats a fer-ho ja que no hi serem a Barcelona". "Ja que s'acaba d'anunciar la cancel·lació del Mobile, lamentem informar que Realme ha decidit cancel·lar la seva participació". I si no hi seran és, precisament, per la "mala gestió de la GSMA". Davant d'això, l'organització de la patronal del mòbil va haver d'encaixar, des de la distància, uns quants cops. 

La GSMA i les administracions públiques compareixen després de la cancel·lació del MWC | MEM

La GSMA i les administracions públiques compareixen després de la cancel·lació del MWC | MEM

Relat admetia durant la roda de premsa que l'esdeveniment "té una importància significativa en termes econòmics per al país", mentre que lamentava "l'alarma social que s’ha generat, encara que ni Catalunya, ni Barcelona ni Espana s’han vist afectades en cap cas". L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es preguntava que "què ha passat" si "ho teníem tot preparat per fer la millor edició del MWC" i la ciutat també "estava preparada"; el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, insistia en què "el nostre sistema està preparat per qualsevol eventualitat que pugui venir"; la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, reconeixia que "junts hem treballat per lluitar contra una epidèmia de por que ha provocat situacions incòmodes" i l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, lamentava la decisió perquè "no són motius locals, és una por global, i la decisió té un impacte en l'economia local".

També patronals i agents socials van sortir a la càrrega després de conèixer la sentència final de la GSMA. Pimec estimava que la cancel·lació del MWC comportarà unes pèrdues de 220 milions d'euros per a les pimes catalanes; Foment del Treball admetia pèrdues milionàries però deia que cal "passar pàgina" i buscar "oportunitats de futur"; la Cambra de Comerç de Barcelona afegia que això tindrà "un "impacte reputacional molt important" per a la ciutat; i CCOO atribuia la cancel·lació del Mobile a la "gestió alarmista" de les empreses tecnològiques. Tots, això sí, mostraven el seu "absolut respecte" per la decisió adoptada per la GSMA. Ho comprenen, no queda un altre remei, però no ho acaben d'entendre.

Cronologia d'un "fins aviat" al MWC

El degoteig d'empreses començava amb l'anunci d'LG el passat 5 de febrer, quan exposava que cancel·lava la seva participació al MWC "avantposant la seguretat i la salut dels seus treballadors, socis i clients" en relació al coronavirus. A la companyia sud-coreana, la seguia Ericsson, Nvidia, Amazon, Sony, Facebook... i així fins a una quarantena d'empreses. Tot i això, Hoffman no va reaparèixer fins el 12 de febrer per anunciar que aquest any el congrés no se celebraria.

El recinte Gran Via de Fira de Barcelona, on s'havia de celebrar el MWC | ACN

El recinte Gran Via de Fira de Barcelona, on s'havia de celebrar el MWC | ACN

Després de la sentència, arriba el moment de fer números. El 2019, els vols privats a Barcelona pel MWC van augmentar un 95% i l'Aeroport del Prat creixia per damunt del de Madrid amb un increment del 7,7% dels passatgers -Madrid un 5,9%- amb 3.268.339 viatgers. 109.000 visitants accedien al recinte de Fira de Barcelona, on hi havia una participació de 2.400 expositors de més de 200 països i rebia 2.000 visitants més que el 2018. També creixia el 4YFN, la fira dedicada a les startups, que rebia més de 23.000 visitants, xifra que representa un 13% més que el 2018, i amb la participació de 760 empreses.

Aquest any estava previst que fossin 110.000 els visitants que no faltessin a la cita amb el congrés dels mòbils i la tecnologia. L'esdeveniment havia de generar un impacte econòmic per a la ciutat de 492 milions d'euros, així com 14.100 llocs de treball provisionals per a la data en els més de 240.000 metres quadrats de fira, on s'aplegarien més de 8.000 consellers delegats i delegacions de governs de més de 179 països.

La cloenda del 2019 del MWC anunciava l'edició del 2020, que finalment no se celebrarà pel coronavirus | Europa Press

La cloenda del 2019 del MWC anunciava l'edició del 2020, que finalment no se celebrarà pel coronavirus | Europa Press

Adéu a l'impacte econòmic del congrés i als llocs de feina que havia de generar. Adéu a la primera zona reservada per a la intel·ligència artificial i a l'altra per al 5G. Adéu a dedicar tallers i xerrades per afavorir que les nenes estiguin en contacte amb la tecnologia des de ben petites. Adéu a reafirmar-se com la fira més gran neutra en carboni. Adéu a les novetats, al transport públic ple a vessar i a no trobar lloc per asseure's en una terrassa d'un bar.

Les fonts properes a les empreses expositores i a la GSMA afirmaven que "no es pot deixar de fer el MWC" perquè si no "la GSMA s'ensorra", mentre que explicaven que "no poden ajornar-lo perquè és impossible" per la gran quantitat de fires que venen. I sentenciaven:"O es fa a Barcelona o no es fa". Ara caldrà esperar veure com evoluciona la situació amb les empreses participants afectades i agafar-se a l'esperança, com resa el cartell del Mobile, del See you next year. Fins al 2021, MWC!