• Economia
  • Natàlia Mas endreça Economia abans d’encarar els pressupostos

Natàlia Mas endreça Economia abans d’encarar els pressupostos

Aquest departament ha alleugerit la seva estructura al desprendre’s d’àrees amb pes específic com la Secretaria de Difusió o Infraestrcutures.cat

Pere Aragonès i Natàlia Mas en l’acte de presa de possessió d’aquesta última com a consellera d’Economia i Hisenda, l’11 d’octubre passat | David Zorrakino | Europa Press
Pere Aragonès i Natàlia Mas en l’acte de presa de possessió d’aquesta última com a consellera d’Economia i Hisenda, l’11 d’octubre passat | David Zorrakino | Europa Press
Barcelona
04 de Novembre de 2022

Natàlia Mas entra en la fase decisiva de la negociació dels pressupostos quan encara no porta ni un mes com a consellera d’Economia i Hisenda, però ho fa de la mà del president Pere Aragonès, anterior titular d’aquest departament, que lidera personalment les converses polítiques. El president es va reunir la setmana passada amb el socialista Salvador Illa i, a partir d’ara, intensificarà els contactes amb la resta de grups polítics.

 

En aquestes primeres setmanes, Natàlia Mas ha adoptat un perfil discret sota la protecció d’Aragonès. Fonts del seu entorn apunten que formen “tàndem” amb l’objectiu de tirar endavant l’aprovació dels comptes, dels quals en depèn en bona part el futur de la legislatura.

Reorganització a fons d’Economia i Hisenda després de l’etapa de Jaume Giró

La primera feina ha estat la reorganització del departament després de la sortida de Jaume Giro, de Junts per Catalunya. Han alleugerit l’estructura d’aquesta conselleria al treure’s del damunt àrees amb un pes polític específic com la Secretaria de Mitjans i Difusió (que passa a Presidència), Infraestructures.cat (torna a Territori) o l’Autoritat Catalana de la Competència (a Empresa i Treball). Però retenen els organismes més econòmics, com la tutela de Fira 2000, Loteries de Catalunya, Institut d’Estadística de Catalunya o de l’Institut Català de Finances, segons consta en el decret de la Generalitat publicat aquest dimecres.

 

Si bé l’estructura, més prima que amb Giró, ha quedat definida, encara hi ha un bon nombre de nomenaments pendents, entre els quals destaca el titular de la Secretaria d’Afers Econòmics i Fons Europeus. En alguns casos primer caldrà cessar l’actual titular, nomenat per Giró, abans de publicar el nom del substitut en el Diari Oficial. Alguns ja s’han acomiadat tot i que, formalment, encara segueixen al capdavant dels seus organismes com Miquel Buch (Infraestructures, ara a Territori) o Joaquim Ferrer (Fira 2000).

La pedrera del departament d’Empresa

Per cobrir la sortida dels càrrecs de Junts per Catalunya, Aragonès va recórrer al departament d’Empresa, d’on és va emportar l’actual consellera Mas –fins a principis d’octubre, directora general d’Indústria i consellera delegada d’Acció– i a l’ara secretari general d’Economia, Josep Maria Vilarrúbia –que era el director general de l’empresa pública Avança–. O sigui, es va despullar part del departament d’Empresa i Treball per vestir el d’Economia i Hisenda. Curiosament, Mas i Vilarrúbia s’han format en el sector financer com a directius de Banc Sabadell, mentre que el seu antecessor, Giró, ho va fer a CaixaBank.

Entre el departament d’Empresa i el d’Economia sempre hi ha hagut anades i tornades. Giró també va acudir a Empresa per formar part del seu equip econòmic, en el seu cas va pescar en l’entorn de confiança de l’exconseller Ramon Tremosa: Jordi Cabrafiga, Maria Matilde Villarroya, Josep Sola i Josep Vicenç Mestre -substituït posteriorment per Oriol Valentí–, membres del seu nucli de confiança, van fer aquest mateix trajecte. Tots estan ara fora del govern.

En el cas de la consellera Mas, ha format el seu nou equip a Economia amb càrrecs que ja estaven en aquest departament des de fa anys i que, per tant, havien treballat per a Aragonès i Oriol Junqueras, però també s’ha emportat càrrecs republicans d’altres administracions i ha fet algun fitxatge. Entre les incorporacions del seu nucli més proper hi ha la seva cap de gabinet, Laia Pérez Altisent (que fins ara ho era del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn); o del cap de l’Oficina de Relacions Institucionals, Carlos Javier Linares (procedent de la Diputació de Barcelona); o del cap de Protocol, Francesc Xavier Miret (que ha passat per altres departaments). Com a nou director general de Patrimoni s’ha nomenat Josep Maria Aguirre.

En uns casos ha confiat en gent de la casa i en altres ha buscat professionals fora. Per exemple, la cap de la seva secretaria, Olga Roig Maltas, ja estava a economia, però en altres responsabilitats. I ha fitxat el periodista Àlex Font Manté, procedent del diari Ara, com a responsable de comunicació.

També continuarà Marta Espasa com a secretària d’Hisenda, càrrec que manté des de l’etapa de Junqueras. És la gran especialista en matèria fiscal. També presideix Loteries de Catalunya.

Noves figures impositives sobre la taula de la consellera Mas: per a aliments ultra-processats, plataformes de comerç electrònic, creuers, gassos d’efecte hivernacle, ...

Amb l’estructura definitiva a manca de completar els nomenaments, Natàlia Mas es pot concentrar en els pressupostos, heretats de Giró si bé això no vol dir que comptin, necessàriament, amb el vot favorable de Junts. Com a últim recurs, li queda la pròrroga pressupostària.

En paral·lel, la consellera negocia noves figures impositives: pels aliments ultraprocessats, per l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, creuers o per les plataformes de comerç electrònic, a banda dels recàrrecs per al manteniment de vies d’alta capacitat (l’anomenada, vinyeta).

A diferència d’altres governs autonòmics, no han anunciat cap rebaixa d’impostos. Poc abans de sortir d’Economia, Giró va proposar que els pressupostos del 2023 incloguessin un augment del mínim exempt de l’impost de patrimoni de 500.000 euros a 700.000 euros. De moment, no se n’ha tornat a parlar.