El negoci de la congelació d'òvuls: preus i últimes tendències

En els últims dos anys hi ha hagut d'un increment del 200% a Fertilab Barcelona en el nombre de dones que opten per congelar els seus òvuls

Vitrificació d'òvuls a Fertilab Barcelona | Cedida Vitrificació d'òvuls a Fertilab Barcelona | Cedida

Per què moltes dones opten per postergar la maternitat fins als 40 anys o més? Què explica que ens trobem a la cua de les estadístiques de fecunditat? Gegants tecnològics com Facebook i Apple, el 2014, van revolucionar el panorama en anunciar que cobririen els costos del procés de congelació d'òvuls per a les seves treballadores. Aquesta decisió va causar un gran impacte i va ser una estratègia dissenyada per atraure el talent femení, alhora que ofereix una solució temporal al repte de conciliar la feina amb la maternitat.

Gegants tecnològics com Facebook i Apple, el 2014, van revolucionar el panorama en anunciar que cobririen els costos del procés de congelació d'òvuls per a les seves treballadores

Les condicions econòmiques i laborals adverses que pateixen els joves estan retardant la seva independència i, amb això, la creació de noves famílies. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha revelat que el 2023 Catalunya va assolir el nivell de natalitat més baix dels darrers 28 anys. A més, es pot veure que la reducció en el nombre de naixements està vinculada amb el retard en l'edat de la maternitat. Un indicador que mostra aquesta tendència és l'augment dels naixements entre mares de 40 anys o més, que ha crescut un 19,3% en la darrera dècada. En termes comparatius, mentre que el 2013 només el 6,8% dels naixements corresponien a mares de 40 anys o més, aquest percentatge ha pujat fins al 10,7% el 2023, segons les dades més recents de l'INE.

Per a Marta Cubillas, cap de comptabilitat de Fertilab Barcelona, la maternitat sempre havia estat una prioritat. Amb 34 anys, va sentir que era el moment adequat per tenir fills, però la seva parella en aquell moment no compartia el mateix desig. Davant d'això, va decidir congelar els òvuls. “Treballant a Fertilab, tenia accés a molta informació sobre la fertilitat i sabia que després dels 35 anys la possibilitat de quedar-se embarassada comença a disminuir. Un dia, mentre dinava amb les meves companyes d'infermeria, una d'elles em va suggerir que congelés els òvuls. Em va explicar que això em donaria un marge de dos o tres anys per planificar-ho amb més tranquil·litat i reduir l'estrès. I així ho vaig fer,” explica Cubillas a VIA Empresa.

La importància de vitrificar els òvuls abans dels 35 anys

La doctora Federica Moffa, directora mèdica i especialista en preservació de la fertilitat a Fertilab Barcelona
La doctora Federica Moffa, directora mèdica i especialista en preservació de la fertilitat a Fertilab Barcelona | Cedida

La doctora Federica Moffa, directora mèdica i especialista en preservació de la fertilitat a Fertilab Barcelona, ha explicat a VIA Empresa que recomana vitrificar els òvuls abans dels 35 anys, ja que a partir d’aquesta edat disminueixen tant en nombre com en qualitat. A mesura que augmenta la demanda de preservació de la fertilitat per motius personals, sorgeix el repte que molts tractaments es realitzen a edats més avançades, cosa que pot reduir les probabilitats d’èxit i requerir diversos cicles. 

Un estudi titulat Tendències socials en la preservació de la fertilitat per motius personals, que analitza dades de cicles de vitrificació d’òvuls entre 2019 i 2023 a Fertilab Barcelona, destaca que oferir assessorament i informació adequada a una població més jove és crucial per millorar tant els resultats reproductius com la relació entre cost i eficàcia. “Aquesta tècnica, que no és gaire complicada, es completa en aproximadament 15 dies. Primer es realitza una estimulació ovàrica mitjançant medicació, seguida de la inducció de l'ovulació i la recollida dels òvuls. La intervenció dura al voltant dels 10 minuts”, afegeix la doctora.

Federica Moffa (Fertilab Barcelona): “Aquesta tècnica, que no és gaire complicada, es completa en aproximadament 15 dies"

Marta va invertir al voltant de 2.000 euros en la congelació dels òvuls, a més de la medicació, que va costar uns 1.000 euros per a l'estimulació. “Segurament, si no hagués congelat els òvuls, no tindria ara una filla. Vaig intentar-ho amb 38 anys, i potser amb aquesta edat, si hagués utilitzat els meus òvuls, no hauria obtingut la mateixa qualitat. Potser no ho hauríem aconseguit. Per a mi, que sempre havia somiat amb ser mare, congelar els òvuls va ser la clau,” afegeix.

Segons la doctora Federica Moffa, en els últims dos anys hi ha hagut un increment del 200% a la seva clínica en el nombre de dones que opten per congelar els seus òvuls. Aquest tractament és dirigit a aquelles que, encara que no tenen plans immediats de maternitat, desitgen preservar l'opció de ser mares més endavant. En congelar els òvuls abans dels 35 anys, aquestes dones poden centrar-se en altres àrees de la seva vida, com la seva carrera professional, mentre mantenen oberta la possibilitat de tenir fills en el futur.

Barcelona, destí clau del turisme de fertilitat gràcies a la tecnologia i costos ajustats

 Tractaments de congelació d'òvuls a Fertilab Barcelona
Tractaments de congelació d'òvuls a Fertilab Barcelona | Cedida

En els últims anys, Barcelona s'ha posicionat com un destí clau per a estrangers que aprofiten les seves vacances per sotmetre's a tractaments de congelació d'òvuls. La doctora Federica Moffa, experta en el camp, confirma aquesta tendència: “En països com França, les llistes d'espera són molt llargues. Aquí, les pacients troben un entorn legal favorable, tecnologia avançada i laboratoris d'alta qualitat.” A més, destaca que “els preus estan molt ajustats, oferint una excel·lent relació qualitat-preu. Moltes pacients internacionals només han d'estar a Barcelona un parell de setmanes, ja que gestiono la major part del procés de manera remota. També rebem pacients dels Estats Units i Canadà, on el mateix tractament pot ser fins a quatre vegades més car".

Més informació
Coparentalitat: pares compartits, despeses compartides
Maternitat i èxit professional, el sacrifici invisible que afronta la dona
Avui et destaquem
El més llegit