Què més dóna qui governi!

L'economista i professor de l'IQS Santiago Niño-Becerra defensa que "Espanya és un país hipotecat"

Pedro Sánchez y Pablo Iglesias durante la ronda de consultas | ACN
Pedro Sánchez y Pablo Iglesias durante la ronda de consultas | ACN
Santiago Niño-Becerra
Catedràtic d'Estructura Econòmica IQS School of Management
Barcelona
21 de Juny de 2019

En realitat importa molt poc el color o els colors del nou Govern del Regne en el cas que es tracti d'una coalició. Per què? Doncs perquè Espanya és un país hipotecat. Té el segon deute extern més gran del planeta en relació al seu PIB. D'altra banda, Espanya no té control sobre el 20% del seu PIB: els centres de decisió de les divuit plantes d'assemblatge d'automòbils es troben fora d'Espanya i si un % de turistes decideix deixar de venir a Espanya, Espanya no pot fer res per revertir aquesta situació.

 

"Espanya és un país hipotecat. Té el segon deute extern més gran del planeta en relació al seu PIB"

A més, en múltiples ocasions, les companyies espanyoles han millorat la seva competitivitat gràcies a la precarització laboral i/o a la reducció de costos laborals, no millorant la seva productivitat que és en allò que es basa avui la competitivitat. El nivell estimat de frau fiscal és enorme: entre 60 i 90 mil milions d'euros anuals, el que planteja una situació d'insuficiència recaptatòria que sembla que serà compensada amb una reducció de la despesa pública malgrat que, mesurat sobre el PIB, Espanya té un de les despeses públiques més baixes d'Europa. A tot això, afegim que l'estructura del PIB d'Espanya està basada en el valor mig / baix i que la demanda de treball no pot absorbir la població activa existent tot i que la taxa d'activitat d'Espanya és de les més baixes d'Europa.

 

És igual el Govern que hi ha en els consells de ministres que se celebrin a La Moncloa: l'economia d'Espanya es troba hipotecada per les manques internes i pels compromisos que Espanya ha adquirit amb Europa i que va a haver de complir, la qual cosa agreujarà la situació interna exposada en el paràgraf anterior quan l'economia deixi d'estar dopada per les amfetamines injectades pel BCE al llarg d'aquests últims anys i que han creat una atmosfera irreal que ha elevat l'endeutament de les famílies molt per sobre de la lògica –el consum ha estat creixent a taxes superiors als ingressos – i això ha portat al fet que l'estalvi aconsegueixi quotes històricament baixes.

 

"El proper Govern estarà subjecte a allò que se li marqui des de les grans corporacions financeres i d'inversió i a allò que se li dicti des de Brussel·les"

És igual qui o quins governin a Espanya: el proper Govern estarà subjecte a allò que se li marqui des de les grans corporacions financeres i d'inversió i allò que se li dicti des de Brussel·les, entenc que per aquest ordre. I amb aquest panorama encara hi ha qui es dóna bolets per ser ministre!. En fi.