• Economia
  • “No sóc la secretària ni la nena, sóc l’advocada”

“No sóc la secretària ni la nena, sóc l’advocada”

Només el 20% de les dones lideren companyies del sector legal i es deu a múltiples factors

Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
09 de Febrer de 2022

“No sóc la secretària ni la nena, sóc l’advocada”. Així de clar es manifesta Yolanda Guerra, sòcia de Cuatrecasas, en una trobada impulsada per dones líders en companyies ubicades al districte 22@ de Barcelona. “Quan vaig començar l’any 1985 en el conegut bufet d’advocats no vaig tenir cap problema amb els companys. Eren quinze homes i una dona, jo. Més aviat la discriminació existia amb certs clients, majoritàriament empresaris de perfil conservador que veien a la dona advocada amb paternalisme i tractament infantilitzat. “Nena o secretària eren els termes més habituals”, continua Guerra.

 

Però, d’on prové aquesta discriminació de gènere en el sector legal? Aquesta és la gran pregunta que ha centrat el “Cicle Dones en Valor”, impulsat per l’associació 22@Network BCN. Entre les respostes, la invisibilització de la dona a l’advocacia fins ben entrat el segle XX. Per exemple, fins al 1922 no es va llicenciar a l’Estat la primera dona advocada: Ascensión Chirivella. I el 1972, Josefina Triguero Agudo assolia la fita de ser la primera jutgessa del nostre país.

Guerra: “Nena o secretària han sigut els termes més habituals de tractament al sector legal durant anys”

La sòcia de Cuatrecasas afegeix que en l’actualitat l’entrada de dones als estudis de Dret és paritària amb la dels homes, però és en el transcurs de la carrera professional que “costa”. La maternitat és una de les principals causants, ja que “moltes dones necessiten comptabilitzar-ho amb la seva vida personal”, destaca Guerra. “Amb la professió d’advocat hi ha dues problemàtiques. La primera, que no ets propietari del teu temps perquè depens del client. I, la segona, les llargues jornades de treball, que acaba causant la fuga del talent femení a les empreses, per gaudir de més seguretat i temps lliure.

 

Les virtuts del talent femení

Susana Prado, directora d'INETUM Catalunya, afegeix al col·loqui que “hi ha poques dones que arribin a ser sòcies de bufets d’advocats i que només el 20% de les dones lideren companyies del sector legal”. Dades preocupants que comparteix Sabina Llauger, sòcia de Marinel·lo & Partners, que destaca que hi ha un aspecte positiu: “el temps de les dones és or i sabem aprofitar-lo millor, som molt eficients”. “La majoria de dones tenim un ritme alt a la vida personal i professional, però sé que em puc llevar a les 6 del matí i poder amb tot. És la confiança en una mateixa”, continua Llauger.

Per sort les noves generacions estan canviant de mentalitat, sobretot perquè volen “noves experiències i col·lectivitat en les idees en comú”, continuen les presents. I Guerra ho deixa exemplificat: “fa molts anys els clients demanaven la ratificació per un soci que fos home. I em vaig trobar amb això. Afortunadament, Emili Cuatrecases, president executiu del despatx d'advocats Cuatrecasas, els va contradir: “Si ho ha fet la Yolanda Guerra està perfecte. No necessita cap mena de ratificació”. Va ser el primer pas en una època masculinitzada i un impuls per a Guerra, segons confessa.

Llauger: “Sé que em puc llevar a les 6 del matí i poder amb tot. És la confiança en una mateixa”

Una trobada amb intercanvi d’opinions per tal de visibilitzar el gran nombre de dones en càrrecs directius, intermedis i tècnics especialitzats a empreses i institucions del districte 22@ de Barcelona, però també de donar una oportunitat a les protagonistes per explicar les dificultats trobades i les característiques del seu sostre de vidre personal. “Juntes podem fer moltes coses”, conclouen.