L'Associació Turística d'Apartaments Costa Brava- Pirineu de Girona (ATA) calcula que actualment hi ha 50.000 apartaments legalitzats a tot Catalunya, 22.000 d'ells a les comarques gironines. Unes xifres que situen la demarcació com el territori "líder" pel que fa a llits legalitzats. No obstant això, alerten que són unes xifres baixes ja que el 60% del conjunt d'apartaments que hi ha a tot Catalunya continua incomplint la normativa. D'aquí, es desprèn la reclamació que fan a Airbnb, una plataforma per internet que posa en contacte aquelles persones que busquen allotjament amb d'altres que ofereixen les seves cases o habitacions durant un determinat període de temps.
En definitiva, un clar competidor per als propietaris i empreses que es dediquen a l'àmbit dels apartaments turístics. "En aquest portal s'anuncien immobles sense el número de registre que permet veure que és legal; oferir llits il·legals només fa que generar mala imatge dins del sector i, evidentment, es tracta d'economia submergida que cal evitar", subratlla el president d'ATA, Lluís Parera.
L'any passat, la plataforma digital Airbnb va portar a la Costa Brava un total de 72.000 persones, un 120% més que el 2014. En els darrers temps, el litoral gironí s'ha convertit en un mercat estratègic per aquesta empresa dedicada a promocionar i oferir apartaments, cases, pisos o habitacions. En concret, a la costa gironina hi ha 5.900 allotjaments anunciats i els ingressos mitjans d'una persona que ofereix casa seva se situen al voltant dels 3.000 euros. Unes dades que han catapultat Airbnb i que actualment situen aquesta companyia com una de les principals empreses emergents i, al mateix temps, una clara competidora davant les tradicionals associacions d'apartaments turístics.
Actualment, ATA disposa de 125 socis, el que suposa uns 10.000 llits. A les comarques gironines l'entitat - sense ànim de lucre que va néixer el 1993- aglutina un 30% de tots els particulars o empreses existents que es dediquen a aquest sector. La idea de l'associació és créixer en els propers quatre anys arribant als 200 socis a les comarques gironines i doblant el nombre de llits que representen. Tal i com detalla Parera, president d'ATA i membre de la Federació Catalana d'Apartaments Turístics (Federatur), els apartaments turístics són el tipus d'allotjament més gran, en volum, que hi ha a tot Catalunya; més i tot que els hotels.
Federatur va crear-se l'any 2006 amb la voluntat d'agrupar i donar servei a les diferents empreses que constitueixen aquest sector arreu de tot el territori català. Està formada per ATA, l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) i l'Associació d'Apartaments Turístics de Tarragona (AT), i és l'única entitat federativa representativa del sector d'apartaments turístics a Catalunya.
Ara fa uns tres anys, la Generalitat va arrencar una campanya de regularització d'aquest àmbit i obliguen als propietaris d'habitatges o apartaments turístics a informar sobre la seva activitat als consistoris perquè així l'administració local pugui donar-los d'alta i inscriure'ls en el Registre de Turisme de Catalunya. L'incompliment de la normativa pot suposar multes des de 2.000 euros a una quantitat equivalent al benefici econòmic obtingut per l'infractor.
Segons les dades aportades pel president d'ATA, actualment hi ha uns 50.000 pisos legalitzats a tot Catalunya. Les comarques gironines tenen un pes especial i són el territori "líder" pel que fa al compliment d'aquesta llei amb 22.000 apartaments legalitzats, un 40% del total. A les comarques barcelonines hi ha unes 20.000 unitats legalitzades, un xic menys a la demarcació de Tarragona i, en el cas de les terres lleidatanes, la xifra cau fins a prop de les 5.000.
Tot i que des de la Direcció General de Turisme s'havia proposat legalitzar el mercat en dos anys, a dia d'avui el 60% dels apartaments turístics catalans continuen incomplint la normativa. "Només hi ha un 30 o un 40% del total legalitzat, això ho veiem perquè detectem anuncis de pisos i apartaments en portals que no tenen el número de registre", detalla Parera. És més, des d'ATA disposen d'un correu anònim on els propietaris o qualsevol usuari pot denunciar casos d'apartaments que no disposen del número de registre. Un cop reben l'avís, el sector rastreja les pàgines, ho comprova, ho posa en coneixement del Departament de Turisme i els inspectors s'encarreguen d'analitzar-ho, sancionar si no regularitzen l'activitat o, en cas de no acatar la llei, tancar l'apartament.
En aquest sentit, cada mes l'entitat gironina i Federatur es reuneixen per analitzar el ritme de legalització d'habitatges i immobles amb el Govern.
Número de registre obligatori
És en aquet àmbit que sorgeixen les reivindicacions del sector cap a portals com Airbnb. Segons Parera, estan "absolutament a favor" d'aquesta mena de plataformes digitals perquè s'han convertit en nous canals de comercialització que els obren portes al mercat internacional. L'únic que demanen és que segueixin la línia de Booking o altres webs que obliguen als membres – propietaris d'apartaments o gestors- a inscriure el número de registre per mostrar que ofereixen serveis legals.
En el cas del popular portal Airbnb, posar el número de registre no és obligatori i ho deixen a lliure elecció de cada persona. Fins a dia d'avui, l'empresa ja han rebut sancions de prop de 25.000 euros per aquesta mena de fets. Des del 2014, no només la companyia o propietari físic ha de disposar de número de registre sinó que les plataformes o mitjans que difonen els serveis oferts també han de mostrar-ho. En alguns casos, no hi ha el número per un descuit però en d'altres està clar que s'estan saltant la llei.
"En els últims temps ha crescut exponencialment el nombre de gent que aprofita aquesta mena d'eines per fer publicitat i oferir els immobles de forma il·legal", assegura el president. Un fet que, segons detalla, perjudica a tot el sector del turisme perquè genera mala imatge, comporta problemes, competència deslleial – ja que tenen preus més baixos- i és un clar exemple d'economia submergida que cal combatre. "Els legals paguem impostos, recollim la taxa turística, l'IVA, paguem l'impost sobre societats, pràcticament el 100% dels nostres socis són legals. Així l'oferta turística de Catalunya és una mica millor", assegura. Per als turistes, que un apartament estigui regularitzat significa tenir unes garanties i assegurar-se una qualitat mínima. A més, els clients disposen d'un telèfon d'assistència 24 hores al dia.
"Al final el que és il·legal ens perjudica a tots, no només a nosaltres sinó a tot el sector turístic i, al seu torn, a Catalunya com a destí turístic", reivindica Parera. Un exemple de males pràctiques i efectes dels apartaments il·legals són la desena de casos que han succeït els últims dos anys a la Costa Brava – a pobles com Roses, Empuriabrava i altres localitats turístiques- sobretot amb visitants estrangers provinents d'Alemanya i Holanda.
Els turistes havien llogat un apartament i en arribar al lloc s'adonaven que o bé l'immoble no existia, estava ple, no complia amb els requisits mínims d'espai i condicionants o no coincidia amb les imatges que havien vist des de casa seva. "Els turistes intenten posar una denúncia davant dels Mossos però el que està clar és que s'ha arruïnat les vacances d'un client potencial que segurament no tornarà", lamenta Parera. Llavors qui ha de arreglar la situació són els propietaris o empreses membres d'ATA.
Nous mercats
Una problemàtica que esperen que no es repeteixi aquest estiu. Si més no, Parera detalla que cada cop més la ciutadania està més conscienciada i es preocupa que l'habitatge que han llogat per passar les vacances té "garanties i disposa de número de registre".
Segons les dades d'ATA arreu de Catalunya, i sobretot a les comarques gironines, s'ha registrat un increment del nombre de turistes en els darrers tres anys. Després de "l'estancament" degut a la crisi econòmica, el sector s'ha despertat. Principalment són ciutadans dels Estats Units, dels països escandinaus i holandesos que escullen passar els seus dies de vacances al litoral català, majoritàriament a la Costa Brava. Segons Parera, són nous mercats que aposten per Catalunya degut a la incidència del virus zika (present a diversos països sud-americans que fins ara eren grans destinacions turístiques), i els combats a l'Orient Mitjà.
"A les comarques gironines i arreu de Catalunya hi ha una gran barreja dels quatre tipus de turisme principals: muntanya, platja, urbà i interior", assegura el president. Elements com el rodatge de Joc de Trons a Girona, la mostra Temps de Flors o l'augment del cicloturisme també estan ajudant a promocionar determinats indrets capitals de comarca com Girona o Olot que anteriorment no eren tan demandades.
Darrerament també han detectat una reactivació del turisme francès – de baixada els últims anys- i del mercat interior. En aquest sentit, des de l'entitat reclamen que es retiri la moratòria turística imposada a Barcelona que suposa "un fre" pel que fa al turisme.
Increment del 15% de les pernoctacions en els últims tres anys
Parlant de xifres, en els darrers tres anys el sector ha notat un increment anual del 5% de les pernoctacions en àmbit català. "Ara el que volem és que també es vagi augmentat la despesa econòmica i puguem reactivar l'economia i afavorint tots els sectors", detalla Parera.
Pel que fa les reserves de cara a aquest temporada d'estiu, tot apunta que serà un bon any a les comarques gironines. "Segueixen arribant reserves, al juliol tenim ocupacions del 68% i del 90% a l'agost, és el mes més demandat. Estem parlant de xifres un 5% més que l'any passat", detalla la gerent d'ATA a les comarques gironines, Àngela Galceran.
En definitiva, un clar competidor per als propietaris i empreses que es dediquen a l'àmbit dels apartaments turístics. "En aquest portal s'anuncien immobles sense el número de registre que permet veure que és legal; oferir llits il·legals només fa que generar mala imatge dins del sector i, evidentment, es tracta d'economia submergida que cal evitar", subratlla el president d'ATA, Lluís Parera.
L'any passat, la plataforma digital Airbnb va portar a la Costa Brava un total de 72.000 persones, un 120% més que el 2014. En els darrers temps, el litoral gironí s'ha convertit en un mercat estratègic per aquesta empresa dedicada a promocionar i oferir apartaments, cases, pisos o habitacions. En concret, a la costa gironina hi ha 5.900 allotjaments anunciats i els ingressos mitjans d'una persona que ofereix casa seva se situen al voltant dels 3.000 euros. Unes dades que han catapultat Airbnb i que actualment situen aquesta companyia com una de les principals empreses emergents i, al mateix temps, una clara competidora davant les tradicionals associacions d'apartaments turístics.
Actualment, ATA disposa de 125 socis, el que suposa uns 10.000 llits. A les comarques gironines l'entitat - sense ànim de lucre que va néixer el 1993- aglutina un 30% de tots els particulars o empreses existents que es dediquen a aquest sector. La idea de l'associació és créixer en els propers quatre anys arribant als 200 socis a les comarques gironines i doblant el nombre de llits que representen. Tal i com detalla Parera, president d'ATA i membre de la Federació Catalana d'Apartaments Turístics (Federatur), els apartaments turístics són el tipus d'allotjament més gran, en volum, que hi ha a tot Catalunya; més i tot que els hotels.
Federatur va crear-se l'any 2006 amb la voluntat d'agrupar i donar servei a les diferents empreses que constitueixen aquest sector arreu de tot el territori català. Està formada per ATA, l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) i l'Associació d'Apartaments Turístics de Tarragona (AT), i és l'única entitat federativa representativa del sector d'apartaments turístics a Catalunya.
Ara fa uns tres anys, la Generalitat va arrencar una campanya de regularització d'aquest àmbit i obliguen als propietaris d'habitatges o apartaments turístics a informar sobre la seva activitat als consistoris perquè així l'administració local pugui donar-los d'alta i inscriure'ls en el Registre de Turisme de Catalunya. L'incompliment de la normativa pot suposar multes des de 2.000 euros a una quantitat equivalent al benefici econòmic obtingut per l'infractor.
Segons les dades aportades pel president d'ATA, actualment hi ha uns 50.000 pisos legalitzats a tot Catalunya. Les comarques gironines tenen un pes especial i són el territori "líder" pel que fa al compliment d'aquesta llei amb 22.000 apartaments legalitzats, un 40% del total. A les comarques barcelonines hi ha unes 20.000 unitats legalitzades, un xic menys a la demarcació de Tarragona i, en el cas de les terres lleidatanes, la xifra cau fins a prop de les 5.000.
Tot i que des de la Direcció General de Turisme s'havia proposat legalitzar el mercat en dos anys, a dia d'avui el 60% dels apartaments turístics catalans continuen incomplint la normativa. "Només hi ha un 30 o un 40% del total legalitzat, això ho veiem perquè detectem anuncis de pisos i apartaments en portals que no tenen el número de registre", detalla Parera. És més, des d'ATA disposen d'un correu anònim on els propietaris o qualsevol usuari pot denunciar casos d'apartaments que no disposen del número de registre. Un cop reben l'avís, el sector rastreja les pàgines, ho comprova, ho posa en coneixement del Departament de Turisme i els inspectors s'encarreguen d'analitzar-ho, sancionar si no regularitzen l'activitat o, en cas de no acatar la llei, tancar l'apartament.
En aquest sentit, cada mes l'entitat gironina i Federatur es reuneixen per analitzar el ritme de legalització d'habitatges i immobles amb el Govern.
Número de registre obligatori
És en aquet àmbit que sorgeixen les reivindicacions del sector cap a portals com Airbnb. Segons Parera, estan "absolutament a favor" d'aquesta mena de plataformes digitals perquè s'han convertit en nous canals de comercialització que els obren portes al mercat internacional. L'únic que demanen és que segueixin la línia de Booking o altres webs que obliguen als membres – propietaris d'apartaments o gestors- a inscriure el número de registre per mostrar que ofereixen serveis legals.
En el cas del popular portal Airbnb, posar el número de registre no és obligatori i ho deixen a lliure elecció de cada persona. Fins a dia d'avui, l'empresa ja han rebut sancions de prop de 25.000 euros per aquesta mena de fets. Des del 2014, no només la companyia o propietari físic ha de disposar de número de registre sinó que les plataformes o mitjans que difonen els serveis oferts també han de mostrar-ho. En alguns casos, no hi ha el número per un descuit però en d'altres està clar que s'estan saltant la llei.
"En els últims temps ha crescut exponencialment el nombre de gent que aprofita aquesta mena d'eines per fer publicitat i oferir els immobles de forma il·legal", assegura el president. Un fet que, segons detalla, perjudica a tot el sector del turisme perquè genera mala imatge, comporta problemes, competència deslleial – ja que tenen preus més baixos- i és un clar exemple d'economia submergida que cal combatre. "Els legals paguem impostos, recollim la taxa turística, l'IVA, paguem l'impost sobre societats, pràcticament el 100% dels nostres socis són legals. Així l'oferta turística de Catalunya és una mica millor", assegura. Per als turistes, que un apartament estigui regularitzat significa tenir unes garanties i assegurar-se una qualitat mínima. A més, els clients disposen d'un telèfon d'assistència 24 hores al dia.
"Al final el que és il·legal ens perjudica a tots, no només a nosaltres sinó a tot el sector turístic i, al seu torn, a Catalunya com a destí turístic", reivindica Parera. Un exemple de males pràctiques i efectes dels apartaments il·legals són la desena de casos que han succeït els últims dos anys a la Costa Brava – a pobles com Roses, Empuriabrava i altres localitats turístiques- sobretot amb visitants estrangers provinents d'Alemanya i Holanda.
Els turistes havien llogat un apartament i en arribar al lloc s'adonaven que o bé l'immoble no existia, estava ple, no complia amb els requisits mínims d'espai i condicionants o no coincidia amb les imatges que havien vist des de casa seva. "Els turistes intenten posar una denúncia davant dels Mossos però el que està clar és que s'ha arruïnat les vacances d'un client potencial que segurament no tornarà", lamenta Parera. Llavors qui ha de arreglar la situació són els propietaris o empreses membres d'ATA.
Nous mercats
Una problemàtica que esperen que no es repeteixi aquest estiu. Si més no, Parera detalla que cada cop més la ciutadania està més conscienciada i es preocupa que l'habitatge que han llogat per passar les vacances té "garanties i disposa de número de registre".
Segons les dades d'ATA arreu de Catalunya, i sobretot a les comarques gironines, s'ha registrat un increment del nombre de turistes en els darrers tres anys. Després de "l'estancament" degut a la crisi econòmica, el sector s'ha despertat. Principalment són ciutadans dels Estats Units, dels països escandinaus i holandesos que escullen passar els seus dies de vacances al litoral català, majoritàriament a la Costa Brava. Segons Parera, són nous mercats que aposten per Catalunya degut a la incidència del virus zika (present a diversos països sud-americans que fins ara eren grans destinacions turístiques), i els combats a l'Orient Mitjà.
"A les comarques gironines i arreu de Catalunya hi ha una gran barreja dels quatre tipus de turisme principals: muntanya, platja, urbà i interior", assegura el president. Elements com el rodatge de Joc de Trons a Girona, la mostra Temps de Flors o l'augment del cicloturisme també estan ajudant a promocionar determinats indrets capitals de comarca com Girona o Olot que anteriorment no eren tan demandades.
Darrerament també han detectat una reactivació del turisme francès – de baixada els últims anys- i del mercat interior. En aquest sentit, des de l'entitat reclamen que es retiri la moratòria turística imposada a Barcelona que suposa "un fre" pel que fa al turisme.
Increment del 15% de les pernoctacions en els últims tres anys
Parlant de xifres, en els darrers tres anys el sector ha notat un increment anual del 5% de les pernoctacions en àmbit català. "Ara el que volem és que també es vagi augmentat la despesa econòmica i puguem reactivar l'economia i afavorint tots els sectors", detalla Parera.
Pel que fa les reserves de cara a aquest temporada d'estiu, tot apunta que serà un bon any a les comarques gironines. "Segueixen arribant reserves, al juliol tenim ocupacions del 68% i del 90% a l'agost, és el mes més demandat. Estem parlant de xifres un 5% més que l'any passat", detalla la gerent d'ATA a les comarques gironines, Àngela Galceran.
Subscriu-te de franc a VIA Empresa i rebràs al teu correu les nostres millors històries, reportatges i entrevistes, a més d’altres avantatges exclusius per a subscriptors.
Abans d'enviar-nos les teves dades llegeix la següent informació INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES Responsable del tractament: TOTMEDIA COMUNICACIÓ, S.L. Finalitat del tractament: Atendre les sol·licituds d'informació que els usuaris d'aquest formulari ens enviïn. Legitimació: Consentiment de l'interessat en enviar-nos el formulari amb les seves dades. Destinataris: El personal, la direcció de l'empesa i els prestadors de serveis necessaris per complir amb les nostres obligacions. No cedirem les seves dades a tercers. Drets que l'assisteixen: Té dret a accedir, rectificar i/o suprimir les seves dades, així com altres drets, com s'explica detalladament a la política de privacitat, dirigint-se a privacitat@totmedia.cat. Informació addicional: Per a més informació consultin la política de privacitat.