“Celebrem els 25 anys, però també les obres que ens permeten gaudir d’aquesta nova plaça central, així com la presentació del Pla Estratègic”. Així ha començat Lluís Salvadó, president del Port de Barcelona, l’acte de celebració del 25è aniversari del World Trade Center Barcelona (WTCB), que ha coincidit amb la inauguració de la nova plaça central amb una inversió total superior als 10 milions d’euros, i la presentació del Pla Estratègic del WTCB 2025-2030. Durant la jornada, celebrada a la plaça central del complex, s'han destacat dos grans objectius: obrir-se al mar i a la ciutadania, i convertir-se en un dels principals hubs empresarials d’Europa.
Dos grans objectius: obrir-se al mar i a la ciutadania, i convertir-se en un dels principals hubs empresarials d’Europa
La plaça central del World Trade Center Barcelona, durant la celebració del 25è aniversari, ha acollit un col·loqui sobre l'economia blava, amb l'aspiració de convertir-se en un hub prèmium d’empreses de primer nivell a escala internacional. També es pretén transformar l'espai en un punt d’oci per a la ciutadania i el principal referent europeu en aquest sector. Carles Anglada, director general del World Trade Center, ha destacat la voluntat de millorar el complex i que formar-ne part representi un valor afegit per a les empreses, més enllà de la seva ubicació i infraestructura.
El 1999 es va inaugurar a Barcelona el World Trade Center, amb l’objectiu de convertir-se no només en un emblema, sinó també en un centre empresarial de primer nivell. Ara, en el seu 25è aniversari, el complex afronta un moment clau per repensar el seu futur i les noves fites a assolir.
El WTCB obre les portes a una nova era de connectivitat
Anglada ha subratllat que, tot i que el World Trade Center Barcelona ja és part del Port de Barcelona, "volem ser un agent actiu i participatiu, més present per a la ciutadania". L'objectiu és que el WTCB es converteixi en un espai on es pugui gaudir d'una bona oferta d'oci, gastronomia i cultura. També ha destacat que el Port representa el 2% del valor afegit a Catalunya i que cada dia hi treballen 40.000 persones, fet que fa especialment rellevant formar part d'aquest ecosistema.
"El Moll de Barcelona deixarà de tenir activitat comercial en pocs anys. Ja hem tancat la terminal nord, i a finals de 2026 es preveu el tancament de la terminal de creuers sud. Això alliberarà el moll de qualsevol activitat marítima, obrint la porta a una nova visió de futur: transformar el Moll en un espai per a la ciutat que estigui orientat cap al mar, ja que ara està dissenyat mirant cap a l'interior”, argumenta Salvadó. A partir del 2026, la reforma liderada per David Pino des del Port Vell redissenyarà aquest espai perquè Barcelona pugui aprofitar millor la seva connexió amb el mar, un dels seus principals atractius.
Anglada (World Trade Center Barcelona): "volem ser un agent actiu i participatiu, més present per a la ciutadania"
Salvadó ha subratllat la necessitat de transformar el World Trade Center en una eina essencial per gestionar els actius immobiliaris del Port de Barcelona. També ha afirmat que “ampliarem Barcelona en 12.000 metres quadrats, obrint un espai actualment tancat al públic”. Aquesta iniciativa representa la materialització d'un ambiciós projecte amb implicacions significatives en l'àmbit econòmic, empresarial i urbanístic, que generarà un gran impacte no només al port, sinó també a tota la ciutat de Barcelona.
El president del Port ha conclòs que “l’objectiu principal dels pròxims cinc anys és potenciar el projecte Blue Tech Port, el qual necessitarà una inversió de 50 milions d’euros”. Aquesta nova infraestructura està dissenyada per albergar start-ups, empreses innovadores i centres d’investigació centrats en l’economia blava.