• Economia
  • L'OCDE endarrereix l'impost mínim a les multinacionals

L'OCDE endarrereix l'impost mínim a les multinacionals

El marc fiscal internacional que ha de controlar l'activitat de les grans empreses entrarà en vigor previsiblement el 2024 a instància de "negociacions molt complexes"

El secretari general de l'OCDE, Mathias Cormann, en una recent intervenció telemàtica al congrés BforPlanet, a Barcelona | EP
El secretari general de l'OCDE, Mathias Cormann, en una recent intervenció telemàtica al congrés BforPlanet, a Barcelona | EP
Redacción VIA Empresa
Barcelona
11 de Juliol de 2022

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha endarrerit el nou impost mínim a les multinacionals. La taxa, que havia d'homologar la regulació fiscal sobre les grans empreses, havia d'entrar en vigor l'any 2023, però no s'aplicarà fins al 2024, segons ha informat el secretari general de l'entitat Mathias Cormann als ministres de finances del G20.

 

El "lleuger retard", com l'ha descrit el dirigent, respon a la necessitat d'establir una bastida normativa sòlida al voltant de la taxa. "Es tracta de negociacions complexes i molt tècniques en relació amb alguns conceptes nous que reformulen els acords fiscals", explica l'australià, que es marca com a objectiu una gestió impositiva "més justa" en el context de l'economia globalitzada i digital que sorgeix de la crisi de la pandèmia.

Si bé la tasca està "en gran part completa", no serà fins a finals del 2022 que l'OCDE publicarà el marc d'implementació de la norma que permetrà als països membres adaptar-se a la normativa i coordinar els diversos nivells administratius. Amb aquest calendari, segons Cormann, els Estats "planegen una entrada en vigor de l'impost per al 2024".

 

L'altra pota de la nova regulació fiscal, l'assignació dels ingressos de les multinacionals al territori on operin, ha registrat "bons progressos", segons el secretari general, i s'apropa a la validació. Segons els càlculs, aquesta mesura podrà recol·locar fins a 122.000 milions d'euros en beneficis fins ara desviats per les grans empreses; mentre que l'impost mínim podria generar una recaptació mundial d'uns 147.264 MEUR.