L'oci nocturn es queda a mitges

Salut torna enrere i congela la reobertura dels locals nocturns per l'augment dels rebrots davant la perplexitat del sector

Fecasarm estima que el sector arrossega unes pèrdues de 6.457 milions d'euros | ACN
Fecasarm estima que el sector arrossega unes pèrdues de 6.457 milions d'euros | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
08 d'Octubre de 2020

El Departament de Salut ha decidit interrompre, de moment, la reobertura de l'oci nocturn anunciada aquest dimarts, segons ha avançat el diari Ara. La marxa enrere s'ha decidit després d'haver constatat que l'índex de rebrot ha pujat i que els indicadors per als propers dies auguren que hi podria haver noves pujades. La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha criticat els canvis de criteri "sobtats" i assegura que moltes empreses ja han tret dels ERTO els treballadors, han comprat producte i han venut entrades. 

 

L'organització ha acusat la consellera de Salut, Alba Vergés, d'"arruïnar" 30.000 famílies i ha anunciat reclamacions de responsabilitat patrimonial. En aquest sentit, demanen una rectificació i, si no es produeix, la dimissió de la titular de Salut. El Procicat va aprovar el dimarts que els locals d'oci nocturn poguessin reobrir però sense fer ús de la pista de ball. L'ordre els permetia reobrir fins a les tres de la matinada i obligava a ocupar la pista de ball amb taules o cadires. Es limitava l'aforament al 50%, s'obligava el públic a dur mascareta mentre no estigués consumint i als responsables del local a tenir un registre d'assistents davant possibles contagis.

 

El secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, ha afirmat que el que ha fet Salut "no té nom". També ha insistit que l'oci nocturn legal no és el culpable de l'augment de contagis sinó que a més "pot aportar una bona part de la solució", en referència a que poden ser aliats en evitar els botellots, i ha lamentat que no els han deixat "ni tan sols demostrar-ho". La reobertura havia de tenir lloc a partir d'aquest dimecres, en contra d'algunes veus crítiques que consideraven la mesura poc oportuna en un escenari de corba ascendent del nombre de contagiats.

Una situació semblant ja va passar quan es va acabar l'estat d'alarma i, conjuntament, la prohibició d'obrir els locals nocturns. Tres dies després, la Generalitat prohibia una altra vegada l'activitat de discoteques i altres locals nocturns. Posteriorment, hi va haver un altre canvi de criteri i van poder obrir fins al 24 de juliol -sense pista de ball-. "Des d'aquella data, 24 de juliol, els contagis a Catalunya no han fet més que augmentar i el responsable no ha estat l'oci nocturn", ha defensat la Fecasarm.