L'ocupació del sector artesà a Catalunya ha crescut un 9,79% durant el 2017 i dóna feina a 10.394 persones. També ha augmentat un 9,68% el nombre d'artesans en relació al 2016. Són 8.204 dels quals 2.489 estan acreditats amb el carnet d'artesà emès per la Generalitat. La directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, ha destacat que és un sector que, tot i ser "petit", està "evolucionant" i encadena dos anys de creixement de prop del 10%."L'artesania és un àmbit que avui està de moda", ha dit Vilalta, que ha subratllat que hi ha "gran varietat d'artesans a Catalunya". A més, ha explicat que hi ha "paritat molt elevada" ja que un 48,53% dels artesans catalans són dones. La directora general de Comerç ha fet públiques les dades del sector aquest dilluns durant la inauguració de la 7a edició de la Setmana d'Artesania que ha donat el tret de sortida a més d'un centenar d'activitats arreu del territori.
Des d'aquest dilluns fins diumenge 17 de juny es faran set rutes guiades per la ciutat de Barcelona per donar a conèixer el patrimoni artesanal de la capital catalana amb visites al Palau Güell, botigues i tallers del Born i el Gòtic, al recinte històric de l'Hospital de Sant Pau o la Casa Vicens, entre d'altres. Durant la Setmana d'Artesania també s'han programat 49 activitats divulgatives arreu de Catalunya.
"L'objectiu és difondre els valors" de l'artesania, "fomentar la seva presència i coneixement a Catalunya", "posar en valor els oficis artesans" i donar visibilitat a la "bona feina" que fa el sector, ha dit Vilalta. La directora general de Comerç també ha remarcat que cal fer "atractiva" l'artesania entre el "nou talent" de les "noves generacions" per a "prestigiar" l'ocupació del sector.
En aquest sentit, Vilalta ha assenyalat la "importància" de les escoles de formació d'oficis artístics. A Catalunya, n'hi ha 90 que inclouen formació reglada i no reglada. En el curs 2017-2018 es van matricular més de 4.400 alumnes a cicles d'arts plàstiques i disseny de grau mitjà i superior i 330 persones ja s'han graduat a l'únic grau d'artesania de l'estat espanyol, a l'Escola Massana.
Vilalta també ha avançat que de cara al febrer de 2019 se celebrarà el primer Congrés d'Artesania que vol ser un espai de reflexió i debat per generar eines de futur per al sector.