• Economia
  • Ocupació estable i salaris justos protagonitzen l'1 de Maig

Ocupació estable i salaris justos protagonitzen l'1 de Maig

UGT, CCOO i USOC es conjuren per impulsar una "ofensiva conjunta"

Un any més els sindicats han sortit al carrer en el Dia dels Treballadors
Un any més els sindicats han sortit al carrer en el Dia dels Treballadors
ACN
01 de Maig de 2017
Act. 01 de Maig de 2017
Milers de persones han sortit als carrers del centre de Barcelona aquest Primer de Maig per reclamar que hi hagi millores en els sous i les condicions laborals ara que hi torna a haver bonança econòmica. Sota el lema 'Ocupació estable, salaris justos i més drets socials', la marxa organitzada per CCOO i UGT ha arrencat de la plaça Urquinaona a tres quarts de dotze del migdia en direcció a la plaça de la Catedral, amb els màxims representants dels dos sindicats al capdavant, acompanyats de la consellera de Treball, Dolors Bassa, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell i diversos representants polítics de Ciutadans, Podem, PSC, En Comú Podem i ERC. Els treballadors de Codorniu i la impremta del grup Zeta, en tots dos casos afectats per un ERO, s'han fet especialment visibles durant la manifestació.

Els sindicats han informat que la participació dels treballadors en la manifestació de l'1 de Maig s'ha situat a l'entorn de 50.000 persones a Barcelona mentre que la Guàrdia Urbana ha situat la xifra en 5.000 manifestants. La marxa, que ha transcorregut sense incidents, ha finalitzat poc abans de les 13h a l'avinguda de la Catedral amb les intervencions de Javier Pacheco i Camil Ros i el cant de la Internacional i els Segadors.

Els dos líders sindicals de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros, han defensat la mobilització dels treballadors com a via per recuperar els drets perduts durant aquests anys de crisi. Pacheco, que participava per primera vegada com a secretari general de CCOO a la manifestació de l'1 de maig, ha destacat que aquesta jornada festiva i de commemoració del Dia del Treball no només és una jornada festiva sinó que l'objectiu és ''omplir'' els carrers de reivindicacions per reclamar drets, salaris, cohesió i contra la precarietat.

Per al líder de CCOO, ''ha arribat l'hora del canvi'' per solucionar la situació que viuen els treballadors als quals no ha arribat la recuperació. Aquesta ''ofensiva'' sindical que ha d'acompanyar el ''canvi'' començarà a les meses de negociació on si no es troba una resposta adequada de les patronals i de les administracions públiques els sindicats ''enllestirem la mobilització'' com a ''via d'equilibri'' per millorar les condicions dels treballadors.

Pacheco també ha defensat la necessitat de trobar espais de negociació i concertació per la via d'impulsar el diàleg social que serà la manera de de trobar la sortida a la ''debilitat'' de la classe treballadora. Al seu torn, el líder de CCOO ha tancat la seva intervenció fent una defensa de la unitat sindical amb la UGT com a via de superar aquesta conjuntura de precarietat i per retornar els drets perduts de la classe treballadors.

Tots dos líders han coincidit en el fet que aquest 1 de maig s'ha plantejat per part de les organitzacions sindicals com la jornada de recuperació de drets i salaris. De fet, les crides bàsiques per a la UGT en aquesta jornada és exigir que la patronal es posi a negociar i que el Govern aprovi la renda garantida i de ciutadania.

Als empresaris, Ros els ha advertit que en els dos últims anys han obtingut beneficis mentre que els treballadors segueixen amb els sous congelats i retallats i fins i tot amb treballadors pobres que no arriben a final de mes per els baixos salaris del mercat de treball. Al Govern, Ros ha reclamat que enllesteixi el tràmit per aprovar la renda garantida i de ciutadania.

Ros ha defensat les mobilitzacions al carrer ''perquè quants més siguem més en respectaran i més drets guanyarem''. ''Els drets no es regalen i sempre s'han guanyat'' ha reblat. Aquest 1 de Maig és una jornada de lluita per ''arribar a final de mes, contra les retallades, contra el PP i la seva reforma laboral i contra les desigualtats''.

La conjura d'UGT, CCOO i USOC
Els líders dels sindicats majoritaris, CCOO i UGT, s'han reunit per primera vegada amb la seva homòloga de la USOC en un 1 de maig. Els tres sindicats, que històricament han avançat a diferents velocitats, s'han conjurat per impulsar una "ofensiva conjunta" de reivindicacions laborals i socials.

La líder de la USOC, Maria Recuero, ha explicat que és moment de "compartir lluites i unitat d'acció" davant l'actual escenari de desigualtats. Aquesta trobada simbòlica s'ha fet poc abans de les respectives manifestacions –USOC ha mantingut la seva convocatòria, al marge de la gran manifestació de CCOO i UGT– i, segons Recuero, és un primer pas per a futures trobades entre les tres parts per afrontar reivindicacions conjuntes.

Recuero (USOC), Pacheco (CCOO) i Ros (UGT), han exhibit unitat sindical | Jordi Pujolar (ACN)


"Reivindiquem que hem d'anar a l'ofensiva com a classe treballadora", ha etzibat Recuero després de trobar-se amb els líders d'UGT, Camil Ros, i CCOO, Javier Pacheco. Segons la líder del sindicat USOC, els treballadors han de tornar a portar les seves reivindicacions al carrer i als centres de treball de manera massiva per revertir l'actual situació.

En aquest sentit, assegura que la recuperació econòmica no està servint per trencar amb les desigualtats que encara hi ha en matèria de salaris, però també en relació a les polítiques de subsidis, sanitat o educació: "No podem deixar passar uns pressupostos que no siguin socials", assegura.

D'altra banda, la trobada entre els líders sindicals es veu com un "començament" del que haurà de ser un front comú de reivindicacions laborals i socials. "Tots els lemes porten la paraula 'ofensiva' i les cúpules hem de fer possible la lluita conjunta", explica Recuero. "Els treballadors s'afilien a un o altre sindicat, però tots tenen les mateixes reivindicacions", reflexiona.

El Govern subscriu les paraules dels sindicats
"Ens fem nostres com a Govern les reivindicacions dels sindicats sobre com ha de millorar el treball, i ara ja no parlem de quantitat sinó de qualitat". Així ho ha dit en declaracions a l'ACN la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que ha estat present en la manifestació de CCOO i UGT al centre de Barcelona amb motiu del Primer de Maig, Dia dels Treballadors.

Bassa ha considerat que aquest 2017 és un "any clau" per aconseguir millores en la qualitat de l'ocupació: "Ara és el moment de millorar salaris i contractes". També ha reiterat que Catalunya necessita competències pròpies perquè "amb normativa laboral pròpia i salari mínim propi podríem millorar molt el món laboral del nostre entorn".

"És veritat que les xifres macroeconòmiques han millorat" i l'atur ha anat baixant però "això no s'ha vist en una millora de la qualitat", ha lamentat la consellera. Bassa ha estat present a la manifestació del Primer de Maig perquè sempre hi ha assistit a títol personal i perquè és un "dia per sortir al carrer". És el segon cop que hi assisteix com a consellera.