Canvi de tendència en el mercat d'oficines de Barcelona, que ha tancat un primer trimestre del 2024 amb un take up de 100.000 metres quadrats, volum un 59% més alt que el del mateix període de l'any anterior. De fet, aquesta contractació representa la segona més alta des de la pandèmia, segons dades de CBRE.
En aquest canvi de tendència, la consultora immobiliària destaca el gran protagonisme dels sectors tecnològic, de fabricació i energia, a més del retorn de les grans operacions. Concretament, un 37% de les operacions signades a la ciutat han estat protagonitzades per empreses tecnològiques, recuperant de nou la pole position del mercat. CBRE preveu que aquesta tendència es mantingui en els pròxims mesos, no només amb la contractació per part d'empreses tecnològiques, sinó també amb la implantació de hubs tecnològics de companyies d'altres sectors. Quant a la superfície llogada, el sector de fabricació i energia ha liderat el mercat i ha protagonitzat el 46% de la superfície llogada, però es tracta d'una excepció a causa de la macro operació d'AstraZeneca.
La consultora immobiliària també assenyala un canvi de tendència envers el teletreball, en el qual tornen a guanyar pes les oficines, que estan vivint un període de transformació per tal de millorar l'experiència dels treballadors, amb activitats corporatives, creatives i socials, envers les tasques administratives i individuals. De fet, segons CBRE, els catalans van de mitjana gairebé 3 dies a la setmana a l'oficina, envers els 1,8 dies a escala europea.
Els catalans van de mitjana gairebé 3 dies a la setmana a l'oficina, envers els 1,8 dies a escala europea
Per assolir aquest volum de contractació, ha tingut molt a veure l'operació del hub d'innovació d'AstraZeneca a l'edifici Estel, que és l'operació més gran de la ciutat en els últims anys a la ciutat comptal. Ara bé, l'operació en veritat es va formalitzar a finals del desembre, però s'ha comptabilitzat oficialment com a part de l'exercici del 2024.
El 22@ recupera l'impuls
Aquest impuls de les empreses tecnològiques ha portat al 22@ a recuperar pes en el mercat d'oficines de Barcelona. El mercat del centre de la ciutat ha continuat concentrant la major part de les operacions, en línia amb la tendència registrada en 2023. No obstant això, aquest primer trimestre ha destacat també el bon comportament del districte tecnològic, amb una contractació de pràcticament 30.000 metres quadrats, més d'un 70% del total signat en 2023 i un 30% de la contractació total de la ciutat.
En el cas concret del 22@, les empreses tecnològiques han liderat clarament la contractació, amb el 43% de la superfície llogada i un 53% de les operacions signades.
Taxa de disponibilitat estable
El bon ritme de contractació ha impulsat les rendes a l'alça i ha permès que la taxa de disponibilitat es mantingui estable malgrat els lliuraments de noves oficines. El major increment de la renda prime s'ha registrat en el centre de la ciutat, una àrea que continuava resultant atractiva per als inquilins, però en la qual a penes hi havia opcions de qualitat. La sortida al mercat de nous edificis que compleixen amb les expectatives dels inquilins ha permès una pujada de dos euros per metre quadrat al mes en el primer trimestre, fins a 24,5 euros. El 22@ és l'únic submercado on les rendes han caigut, fins als 22,75 euros.
Aquest fet s'explica per l'elevada disponibilitat d'aquesta zona. No obstant això, el bon ritme d'absorció i el moderat lliurament de nous edificis ha provocat una disminució del vacancy de 1,5 punts percentuals respecte al trimestre anterior. “Amb el retorn de les grans demandes i la contractació per part d'empreses tecnològiques, preveiem que 22@ recuperi el seu dinamisme en els pròxims mesos”, ha assegurat la directora de A&T Lísing Oficines de Barcelona en CBRE, Lindy Garber.