Fa cinc dècades, a Barcelona i als voltants de la capital catalana, un grup de persones van desenvolupar un projecte innovador per viure en una comunitat agrícola en un entorn rural. La iniciativa també contemplava la inclusió i l’acolliment del col·lectiu de persones amb discapacitat o sense recursos. Sota el propòsit d’incloure tothom, pocs anys després es van instal·lar a Vallbona de les Monges. A la localitat de l’Urgell, caracteritzada en aquell moment per la regressió demogràfica, és des d’on ha pivotat l’activitat de L’Olivera, una cooperativa de treball que es dedica a la inclusió de persones amb discapacitats, necessitats especials i en risc d’exclusió a través de la producció de vins i olis. Precisament amb la voluntat de millorar aquests processos d’elaboració i venda dels productes, l’Olivera ha rebut un préstec ICF Economia Social de 300.000 euros per part de l'Institut Català de Finances (ICF). Amb aquesta línia, l’organisme de la Generalitat de Catalunya afavoreix l'accés a garanties adreçades a projectes de l'economia social i cooperativa a Catalunya.
Als seus inicis, L’Olivera va adquirir una finca de quatre hectàrees, on es va plantar vinyes i olivera. Ara, la cooperativa disposa d’una superfície de 20 hectàrees dels dos conreus sota la modalitat de producció ecològica. L’any passat va comercialitzar 180.000 ampolles de vi i va produir 23.000 kilograms d’olives. L’àrea agroalimentària de la cooperativa representa aproximadament la meitat de la facturació de L’Olivera, que supera els 3,3 milions d’euros anuals. Així ho explica el seu gerent, Carles de Ahumada.
A més de la seu de Vallbona de les Monges, des de fa més d’una dècada, L’Olivera gestiona la vinya i les oliveres de la masia de Can Calopa, ubicada a Collserola, gràcies a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona. Paral·lelament, ho fa amb el parc agrícola de Can Gambús de Sabadell. La cura d’oliveres dels propietaris privats de Collserola o les cessions de terra per elaborar vi o oli són altres activitats que es duen a terme des de la cooperativa.
El vincle amb el territori
De Ahumada recorda que a l’ADN de L’Olivera sempre hi ha estat present “la filosofia de viure en família, acollir gent i treure els estigmes que pesen sobre les persones amb discapacitat, els més vulnerables, els migrants o els afectats per malalties mentals”. Els centres de treball de Vallbona i Can Calopa apleguen més de 70 treballadors, a més dels 14 que formen part d’una empresa associada d’inserció laboral. Com a complement, l’entitat compta amb habitatges i pisos tutelats.
A l’ADN de L’Olivera sempre hi ha estat present “la filosofia de viure en família, acollir gent i treure els estigmes que pesen sobre les persones amb discapacitat"
El gerent de la cooperativa remarca que la idea que hi ha al darrere de L’Olivera es basa “a fer un projecte sostenible econòmicament, centrant-se en un producte de qualitat vinculat a la terra i l’agricultura, reivindicant el component social”. La vinculació a la terra es concreta amb iniciatives com la recuperació de finques mitjançant la producció d’aliments. Fa poques setmanes, l’aposta va rebre un aval en forma de reconeixement. L’Oli Finques, que des de fa més de 20 anys s’elabora a L’Olivera, va ser reconegut amb el premi al Millor Oli d’Oliva Verge Extra de Catalunya en la primera edició de la Nit de l’Oli, uns premis que atorga el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. El Finques es va emportar un triple premi: millor oli d’oliva verge extra afruitat verd intens de petits productors, millor oli de producció ecològica i millor monovarietal d’arbequina.
El suport a la venda de l’ICF
En un context d’increment dels costos de producció per la manca d’aigua, la sequera i l’encariment energètic derivat de la Covid-19, L’Olivera va fer un plantejament per intentar millorar i optimitzar la producció i la comercialització. Aquí va aparèixer el suport financer de l’Institut Català de Finances (ICF). A través de la línia ICF Economia Social, la cooperativa ha rebut un préstec de 300.000 euros, que han servit com a ajuts de garantia per al finançament. Sota aquest àmbit d’actuació, l’ICF compta amb acords de col·laboració amb el Departament d’Empresa i Treball (DEMT) i amb el Fons Europeu d’Inversió (FEI) per tal de facilitar l'accés a garanties adreçades a projectes de l'economia social i cooperativa a Catalunya. Les operacions que es resolguin sota la convocatòria del Departament d'Empresa i Treball tenen un ajut en forma de garantia del 49% del risc viu davant de l'ICF.
El préstec ICF Economia Social li ha servit a la cooperativa per obrir nous mercats i reforçar la xarxa comercial
De Ahumada detalla que aquestes millores formulades amb el crèdit de l’ICF han servit per obrir nous mercats i reforçar la xarxa comercial. Actualment, L’Olivera comercialitza els seus productes a Catalunya, les Illes Balears, València, Andorra i està estenent les vendes a Itàlia, França, Alemanya, Hongria, Corea del Sud o als països nòrdics. Tot i que l’exportació ara suposa el 7% de la facturació, el gerent revela que la intenció és arribar aviat al 10%.
Respecte a la relació amb l’ICF, De Ahumada valora “el reforç que ha suposat per la nostra tresoreria un préstec a cinc anys amb unes condicions financeres millors que les d’un banc tradicional, amb uns tipus d’interès baixos i una gestió molt àgil”. L’Olivera ja havia treballat amb l’ICF fa uns anys per finançar la construcció d’un celler.
Projectant-se cap al futur immediat, L’Olivera vol continuar potenciant l’eix social, un concepte que està en el nucli del seu projecte productiu. El seu repte ha estat sempre fer aliments que parteixin de l’herència agrària i que siguin el reflex de la seva terra i de la seva gent. Inversions per garantir la disponibilitat hídrica que li permet la seva proximitat al Canal Segarra-Garrigues, obrir nous mercats i reivindicar la qualitat i l’elaboració dels productes formen part del full de ruta immediat de la cooperativa.