• Economia
  • Sense òmicron i amb passaport covid

Sense òmicron i amb passaport covid

Les previsions d'ocupació turística per al pont de la Puríssima i l'inici de la temporada de neu són bones tot i la nova variant de la pandèmia

Comprovació del passaport covid en un establiment de restauració | ACN
Comprovació del passaport covid en un establiment de restauració | ACN
Barcelona
04 de Desembre de 2021

De la delta a l'òmicron. La variant delta de la covid-19va arribar a les portes de l'estiu i ara l'òmicron amenaça les festes de Nadal. El nivell de vacunació segueix pujant, empès ara per l'obligatorietat de presentar el passaport covid a l'entrada de bars, restaurants, residències i gimnasos. Després d'uns mesos gairebé sense mesures per frenar la pandèmia -més enllà de l'ús de la mascareta als espais tancats-, torna una restricció nova que coincideix amb el pont de la Puríssima i que ja és efectiva a vuit territoris de l'estat espanyol: el País Valencià, les Illes Balears, el País Basc, Aragó, Galícia, Navarra i Múrcia, a més de Catalunya. L'entrada en vigor d'aquesta nova norma coincideix també amb l'inici de la temporada de neu als Pirineus. Tot i això, les previsions d'ocupació turística són bones.

El Servei Català de Trànsit preveu que 485.000 vehicles sortiran de l'àrea metropolitana de Barcelona entre divendres i dissabte. Aquesta previsió coincideix amb la xifra de cotxes registrada l'any passat i és només un 5,3% inferior a la del 2019, abans de l'esclat de la pandèmia. Això i el ritme de reserves a allotjaments, especialment alt al Pirineu, fan preveure un pont amb bones ocupacions. El Pirineu lleidatà és el que contempla previsions més positives, amb més d'un 90% d'ocupació mitjana, amb establiments que penjaran el cartell de complet. Essent els festius dilluns i dimecres, és un pont especialment llarg, que pot arribar als cinc dies. 

L'arribada de la nova variant a Europa s'ha notat amb una frenada de les reserves a hotels barcelonins, però no hi ha hagut cancel·lacions

El Pirineu de Girona situa l'ocupació mitjana per sobre del 85%. Les perspectives en aquest cas són millors que les de l'any passat, segons expliquen els empresaris turístics de la zona, quan hi havia restriccions de mobilitat que van impedir escapades de cap de setmana durant mesos. Les primeres nevades que s'han produït les darreres setmanes i l'inici de la temporada d'esquí a moltes estacions coincidint amb la Puríssima tenen bona part de culpa d'aquests nivells de reserves. La Molina i Masella donaran el tret de sortida a la temporada d'esquí 2021/2022 amb l'obertura de 120 quilòmetres de pistes a partir de dissabte.

Però n'hi ha que han estat més primerenques i ja han obert abans del pont. La primera estació del Pirineu que va obrir les portes va ser Port Ainé (el 26 de novembre), mentre que Vallter i Boí Taüll ho van fer el 27. Espot està operativa des del dia 2 de desembre i la Vall de Núria, des del 4. 

L'aeroport del Prat multiplica aquest 2021 per quatre els vols programats l'any passat pel pont de la Puríssima

Però no totes les zones turístiques assoliran el ple. Tarragona i les Terres de l'Ebre tindran una ocupació d'entre el 60% i el 70%, mentre que la costa gironina rondarà el 60%. Barcelona és la que pitjor previsions fa i espera un "pont fluix", amb només un 40% de reserves als seus hotels. El director general del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals, ha assegurat en declaracions a l'ACN que la variant òmicron s'ha notat, no tant en les cancel·lacions -que n'hi ha hagut poques- sinó en la frenada de les reserves. 

Passaport a punt

Pel que fa al turisme internacional, la diferència amb el pont de la Puríssima de l'any passat és molt evident. A l'aeroport del Prat hi ha programats 4.254 vols durant aquests festius, mentre que durant les mateixes dates del 2020 n'hi havia pocs més de 1.000. Però si es comparen les dades amb les anteriors a la pandèmia també és evident que la situació encara no és de normalitat. L'any 2019 hi va haver un 21,4% més d'operacions pel pont de desembre, 5.416.

Tots els passatgers internacionals que arribin a Catalunya hauran de comptar amb el certificat covid, no només per accedir al país, sinó també si volen fer ús d'alguna de les instal·lacions que a partir d'aquest mateix divendres tenen l'obligació d'exigir-lo als seus clients. El sector de la restauració ha rebut la novetat amb resignació. "És una pèrdua de temps", indicava a l'ACN un cambrer del restaurant Los Gallos de Barcelona, Ismael Castro. I és que es queixen que quan hi ha molta feina els juga en contra haver d'escanejar els codis QR i comprovar el DNI. Els viatgers que vinguin a Catalunya pel pont ja tenen el passaport del seu país a punt i també el de vacunació contra la covid. Objectiu: esquivar l'òmicron.