Abans de l’arribada de sistemes operatius com Windows, a mitjans dels anys 80 del segle XX, la informàtica o les seves aplicacions eren un vedat exclusiu de programadors o tècnics, els quals havien d’executar una multitud de processos només perquè l’ordinador obeís una ordre senzilla. Ara, utilitzar-lo en qualsevol dispositiu és molt més assequible. Aquest viatge simplificador és el que pretén recrear, en aquest cas en el món de la robòtica, l’empresa OnRobot. D’origen danès, amb seus a Budapest (Hongria), on desenvolupa la tecnologia software, i al DFactory de Barcelona, OnRobot posa el focus en les solucions tecnològiques en l’àmbit de la robòtica i es podria considerar complementària d’Universal Robots, una companyia que fa el braç del robot, mentre que OnRobot en crea la mà. De fet, tal com assegura Colin Poutiers, coordinador regional per Espanya, França, Itàlia i Portugal de la companyia, “no som empreses competidores, sinó col·laboradores”. OnRobot disposa d'una gamma àmplia d'eienes i software per a aplicacions col·laboratives. Precisament, la robòtica col·laborativa, en la qual el robot es veu com un aliat del treballador, més que una amenaça, és una de les brúixoles productives d’OnRobot.
Poutiers contraposa la robòtica tradicional, amb un caire més industrial, a la col·laborativa que practica OnRobot. D’aquest concepte, es desprenen les diferències principals de la tecnologia de la firma: seguretat, rendibilitat i accessibilitat. Respecte a la primera, el coordinador assenyala que “els nostres robots comparteixen l’espai de treball i col·laboren amb l’ésser humà, el que suposa una petita revolució, ja que ho fan sense cap mena de perill en la seva seguretat”. Tot i que no substitueix completament la tasca d’una persona, el robot assumeix les feines més mecàniques i rutinàries, “generant una rendibilitat econòmica respecte a la robòtica tradicional, fet que pot beneficiar les pimes perquè els hi permet recuperar la inversió en només un any”.
Colin Poutiers: "Els nostres robots comparteixen l’espai de treball i col·laboren amb l’ésser humà, el que suposa una petita revolució"
De la seva presència al DFactory del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), OnRobot en destaca dos factors: la imatge que s’ofereix de la companyia i “la possibilitat d’establir una comunicació directa amb un públic ampli, ja que ens demanen material per a presentacions i esdeveniments per a la indústria 4.0 amb els quals interactuem amb altres empreses”.
Aplicació mòbil per gestionar el robot
“Ens trobem amb clients que tenen ben definides unes tasques que han de dur a terme, però no disposen del personal necessari per acomplir-les”. Aquest és, segons Poutiers, l’origen de moltes de les peticions que rep OnRobot. Entre aquestes feines, detalla les de polidora del terra, les xapes de metall, el muntatge de portes de vehicles o la soldadura. “Són repetitives i sense valor afegit per a l’operari i es poden automatitzar”. Per Poutiers, acaben millorant la rendibilitat i la productivitat.
Els enginyers especialitzats i una formació exhaustiva, dos aspectes imprescindibles de la robòtica tradicionals, són elements que s’intenten trencar des d’OnRobot. La firma especialitzada en la indústria 4.0 detalla aquest propòsit. “Hem dissenyat una solució mòbil, D:PLOY, des de la qual es pot gestionar i controlar el robot”. La idea és desembocar en un idioma comú accessible al client final. D:PLOY és una solució pensada per a la gent que gairebé, no té coneixements i pot instal·lar-la fàcilment, d'una forma intuïtiva, seguint els passos i estalviant molt temps. Per a desenvolupar productes com aquest, és necessari molt coneixement del sector i de les necessitats en robòtica dels clients
OnRobot té l'objectiu d'universalitzar la manipulació de robots i implementar facilitats en el seu ús i manteniment
OnRobot està centrant els seus esforços a desenvolupar programari universal per a manipular els robots, eliminant barreres en l’àmbit mecànic i de programació. És a dir, vol oferir la solució més completa possible a l'usuari que utilitza els seus robots col·laboratius. El seu lema, ‘one system, zero complexity’ defineix perfectament el seu objectiu d'universalitzar la manipulació de robots i implementar facilitats en el seu ús i manteniment. I ho fa a través la fabricació de solucions de robòtica col·laborativa, ‘grippers’ (braços) per a manipular peces, eines d'aplicacions per a robots i per al poliment i l'escatat de superfícies.
El ‘hub’ de robòtica col·laborativa
Amb seu a la ciutat danesa d’Odense, OnRobot aprofita l’ecosistema robòtic col·laboratiu i mòbil creat en aquella zona. A més de les seus de Budapest i Barcelona, la firma compta amb altres a tots els continents, sumant uns 170 empleats. A més de l’Estat espanyol, Dinamarca o Hongria, OnRobot comercialitza els seus productes a llocs com França, Itàlia, Portugal, Turquia i Israel.
Entre els seus productes i solucions pioneres, s’hi troben els serveis clau en robòtica col·laborativa i el desenvolupament de programari universal per a manipulació i programació. Per la seva banda, aquest concepte es pot aplicar en sectors com: l’alimentació de maquinària, la manipulació de materials, l’acabat de superfícies, la qualitat i el muntatge.
Resseguint la seva filosofia col·laborativa, en la qual la universalització i l’accessibilitat de la robòtica se situen al centre de l’escena, els propers passos d’OnRobot s’encaminen a incrementar la seva visibilitat, generant sinergies amb altres empreses i actors de la indústria robòtica. Sent un agent essencial en la digitalització i la indústria 4.0, la seva tasca, segons afirmen, ha de continuar pel camí de mostrar a les empreses interessades algunes les aplicacions que es poden realitzar amb els seus productes de maquinària i programari.