La política ho inunda tot, fins i tot l'economia. Tot i que des de VIA Empresa ens centrem en l'economia i l'empresa, la política és una vella companya d'ambdues i és inevitable que aquesta centri, d'una manera o l'altra els nostres articles. De fet, segons les xifres amb què treballem, el context català que viu Catalunya és el tema que més ha interessat als lectors dels nostres articles d'Opinió. Signats per l'etnògraf digital Josep M. Ganyet, el catedràtic d'Estructura Econòmica de l'IQS, Santiago Niño-Becerra, i el degà de la Facultat d'Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic, Xavier Ferràs, els cinc articles d'Opinió de més èxit el 2017 són els següents:
"La res pública, encriptada i anònima"
En l'article més interessant pels lectors de VIA Empresa, Ganyet dibuixa el recorregut que en ple 2027 ha desenvolupat la societat catalana, vinculant-ho amb el hacktivisme, la República catalana i l'exili digital. "Per evitar més repressió, president, consellers, diputats, jutges i totes les estructures d'estat de la República es van digitalitzar, encriptar i anonimitzar. Tot i això, la seva activitat era pública i es guardava en un registre encriptat —una blockchain— a la que tots els ciutadans tenien accés", afirmava Ganyet en el seu article.
"Esperem l'octubre de 2018"
El professor Santiago Niño-Becerra és altre dels articulistes més exitosos de la nostra publicació. En aquest penúltim article, el professor matisa la situació de sortida de seus socials que s'ha viscut a Catalunya des de l'octubre, remarcant que "no està sortint cap empresa de Catalunya. Hi ha trasllats de seus socials i una seu social pot ser un despatx de quatre metres quadrats, un telèfon i una persona que ho atengui. Una altra cosa seria que, per exemple, Volkswagen li posés rodes a la seva planta de Martorell i la traslladés fora de Catalunya, i coses així no han passat".
D'altra banda, Niño-Becerra també tornava a destacar que els efectes d'aquesta situació política s'han de veure a llarg termini, com ha tornat a assenyalar aquests útims dies. "El balanç de tot això haurà de realitzar-se l'octubre del 2018 quan tot el soroll ara existent hagi desaparegut".
"Jo també trasllado la seu de la meva empresa"
El trasllat de la seu social de nombroses empreses és un dels temes que més hem tractat aquests últims mesos a VIA Empresa, tant a la secció d'Actualitat com a l'anàlisi que l'economista Ivan Aguilar ha fet de la situació. No obstant això, Ganyet també ha posat el focus en aquesta temàtica que ha omplert milers de pàgines (digitals i en paper) en la premsa catalana i espanyola dels últims mesos. "He de confessar que la decisió no ha estat fàcil i que hi he donat molts tombs però finalment l'inevitable ha passat. Amb la decisió presa només faltava trobar el destí".
No sense certa ironia –habitual en la ploma de Ganyet-, l'autor explicava com havia decidit mudar-se ell també fins que, quan està "a punt de fer clic per esdevenir e-ciutadà d'Estònia, m'arriba la notícia —via VIA Empresa, com si no— amb una informació de darrera hora que diu que el Govern preveu crear un certificat de residència digital per a empreses de tot el món que desitgin operar a Catalunya (...). Ho paro tot mentre espero que siguin els altres que vulguin ser e-ciutadans de la República de Catalunya", concloïa l'autor.
"La postministra Cospedal"
La broma a la ministra de Defensa Dolors de Cospedal també es cola entre els més llegits del 2017. És un article que uneix alguns dels temes més exitosos del nostre diari: política econòmica, xarxes socials i innovació. Una barreja a tres que van utilitzar dos humoristes-activistes-performers russos, Alexéi Stoliarov (Lexus) i Vladímir Kuznetsov(Vovan') que, saltant-se tots els protocols i sistemes d'autenticació, arribaven a parlar de temes sensibles amb Cospedal.
"L'escàndol ha fet un gir transmèdia quan la mateixa Cospedal en fer-se públic l'àudio de la broma deia en un tuit que ella ja sabia que tot va ser molt estrany, que no se'n refiava, que els va deixar parlar i que ara ja sap que són russos. El Partit Popular des del seu compte de Twitter reaccionava a aquest tuit dient que "a Rússia segueixen intoxicant i manipulant contra el desenvolupament democràtic a Catalunya" el que, segons el tuit, vindria a demostrar la tesi de l'article de El País. La bola de la postveritat augmenta de manera exponencial".
"La recerca catalana, intervinguda"
L'últim article d'Opinió d'aquest Top Five és el que Xavier Ferràs dedicava a criticar l'afectació negativa que suposa la intervenció de la Generalitat pel que fa als centres de recerca i universitats. "Afecta el prestigi d'institucions que s'han guanyat, amb paciència, transparència i excel·lència, un lloc de mèrit en la ciència mundial", apuntava.
Ferràs demanava "mantenir l'estabilitat financera de centres i grups de recerca, i demanar fermament que, com a centres de referència en coneixement científic, guiats per principis de pensament crític i universalitat" i que "quedin al marge de qualsevol acció política que els pugui perjudicar".