• Economia
  • Optimisme pel 2021, any 1 després de la pandèmia

Optimisme pel 2021, any 1 després de la pandèmia

El 2021 serà un any de creixement, però la crisi del coronavirus farà augmentar les desigualtats

El parc empresarial de Sant Joan, a Sant Cugat |Artur Ribera
El parc empresarial de Sant Joan, a Sant Cugat |Artur Ribera
Bernat Bella
Periodista
Sant Cugat del Vallès
28 de Desembre de 2021

El 2020 serà recordat com un any catastròfic, tant per l'economia com per les vides humanes que s'han perdut. Però ja és a punt d'acabar i les mirades estan posades en el 2021. I es comença a veure la llum al final del túnel. Almenys aquesta és la visió de Josep Mestres, economista en el Departament d’Estudis de CaixaBank Research: "Serà un any de creixement i l'economia tindrà un rebrot". Serà, explica, l'any 1 després de la pandèmia. La previsió és que a escala mundial l'economia creixi més d'un 5%. I s'hauran accelerat els canvis necessaris, com la digitalització.

 

Mestres, durant una trobada organitzada amb Sant Cugat Empresarial, posa xifres a la caiguda de l'economia arran de la crisi del coronavirus. La previsió és que el PIB espanyol es redueixi un 11,4%, sent una de les economies més afectades al món. Tot i el creixement previst per 2021, no anticipa que a final d'any s'hagi recuperat el nivell d'abans de la pandèmia.

Josep Mestres: "En un trimestre hem recuperat el 60% del perdut"

Però a diferències de la crisi financera, aquesta vegada la recuperació pot ser molt més ràpida. "En un trimestre, hem recuperat el 60% del perdut. Al 2008, es van tardar 7 mesos", argumenta. Les diferències amb l'anterior crisi són notables i l'esperança és que quan la situació sanitària es normalitzi, la recuperació sigui accelerada. "Quan tinguem la crisi sanitària solucionada, serà més fàcil recuperar l'activitat", resumeix.

 

A més, el mercat immobiliari no es preveu que pateixi una caiguda tan dràstica com el 2008 i l'atur no arribarà als nivells provocats per la crisi financera, que a Espanya va superar el 25%. "L'evolució del mercat de treball ens està sorprenent positivament. S'han creat llocs de treball al setembre, octubre...", destaca.

El paper dels Estats

I una gran diferència és també el paper de les Administracions públiques, que en aquesta ocasió no han escatimat recursos per donar suport al teixit empresarial i treballadors. Un factor clau, apunta Mestres, per pal·liar les desigualtats i evitar una destrucció massiva de llocs de treball i negocis. "La resposta ha sigut molt contundent. Això donarà impuls a l'any vinent".

Però per l'economista, serà fonamental que les ajudes, en forma d'ERTO i altres mecanismes, no s'aturin abans d'hora: "Tenim un malalt que en algun moment es despertarà i no hem de relaxar els esforços de política econòmica massa aviat".

Josep Mestres: "És una oportunitat per modernitzar l'economia"

I dins del paper del sector públic, Mestres insisteix que la Unió Europea serà cap dalt, especialment amb els fons de recuperació: "És una oportunitat per modernitzar l'economia i augmentar el seu creixement potencial. Per Espanya pot ser un motor que acceleri canvis i permeti entrar en el tren del canvi tecnològic, digitalització o economia verda".

El perill de la desigualtat

Però el que més preocupa són les desigualtats que es generin amb aquesta crisi econòmica i que ja s'estan posant de manifest. "Malgrat que veiem la llum al final del túnel, deixarà cicatrius en empreses i en persones", reconeix Mestres. Serà una llum amb molts clarobscurs.

En els primers mesos de la pandèmia, l'índex de desigualtat Gini va augmentar en 10 punts a Espanya. 10 punts són la diferència entre la igualtat dels Estats Units i de Suècia, remarca l'economista.

En aquest sentit, assenyala la importància de donar suport als sectors més afectats, com la restauració o el turisme. Una reflexió que comparteix Joan Franquesa, president de Sant Cugat Empresarial: "El cost de la pandèmia no pot afectar en un únic sector, s'ha de socialitzar. Tots hem de contribuir-hi i, si només hi ha uns damnificats, haurem fracassat".