• Economia
  • Pascual: "La competitivitat de Catalunya passa per la velocitat"

Pascual: "La competitivitat de Catalunya passa per la velocitat"

El director de l'IQS Tech Factory aposta per mantenir l'esperit que ha generat la pandèmia de la covid-19 i repensar els temps i processos de la indústria

"La competitivitat de Catalunya passa per la velocitat"
"La competitivitat de Catalunya passa per la velocitat"
Barcelona
13 de Juny de 2020
Act. 15 de Juny de 2020

L'IQS Tech Factory és la primera acceleradora d'startups industrials de l'Estat espanyol, un programa obert de suport a emprenedors i noves empreses de tots els sectors. Amb només 5 anys de vida, dóna suport i acompanya més de 50 projectes empresarials de caràcter industrial, empreses que donen feina a 194 persones i per les quals han mobilitzat més de 19 milions d'euros en finançament. "Som un centre d'emprenedoria universitari una mica peculiar", explica el seu director, Oriol Pascual, en una entrevista telefònica amb VIA Empresa, al mateix temps que subratlla que una de les seves tasques més importants és "estar alerta de qui generi producte i tingui més ganes, i crear nova generació industrial. Aquest és el punt de partida", apunta. I més ara, que la crisi provocada per la pandèmia de la covid-19 ho ha accelerat tot.

En què es diferencia l'IQS Tech Factory d'altres acceleradores?

Tenim un programa d'acceleració que és únic a l'Estat espanyol i és un dels reptes que tenim a escala global, en què ajudem empreses de base producte i que ja tenen un producte funcionant, a industrialitzar les primeres 5.000 unitats.

Com lligueu startups amb empreses?

Tenim un acord amb vuit ajuntaments del Vallès que reuneixen 7.000 fabricants i connectem les startups que tenen necessitats manufactureres de fabricació amb el teixit productiu local. Identifiquem les seves necessitats, fem una crida entre els fabricants de components i de producte locals i els connectem. D'altra banda, aconseguim connectar el teixit productiu local amb empreses de valor afegit. Tots tenen tecnologia patentada i són innovadors. El que fem és tenir connectades startups amb la indústria establerta tradicional.

Quins beneficis aporta això a les dues parts?

Això ajuda la startup a tenir un creixement ràpid i validar el seu producte d'una forma ràpida, mentre que a la gran empresa li serveix per desenvolupar uns productes que, potser, d'altra forma no farien.

Menys teoria i més pràctica.

Exacte. Un exemple és el cas de Fluidra. Col·laborem amb ells. Es van posar en contacte amb una startup nostra, que és una spinoff de l'IQS, que fan un adhesiu orientat al mercat de la nàutica. Si estàs navegant i tens una esquerda al casc o la vela del vaixell, li pots aplicar una petita quantitat d'aquest adhesiu que enganxa i s'eixuga immediatament sota l'aigua. Venien el seu producte en 45 països en sobres de 100 grams. Gràcies a la seva relació amb Fluidra, desenvolupen una nova aplicació del producte, que és l'adhesiu que es ven en format més gran pel món de les piscines. Fluidra no s'hagués posat mai a fabricar un adhesiu perquè no és el seu món.

"La pandèmia ens ha fet adonar-nos que hem perdut teixit productiu i que som molt depenents de tercers"

Què representa connectar startups amb empreses?

Connectar les startups amb tecnologia innovadora amb l'empresa és explicar al món la importància d'invertir en innovació i emprenedoria industrial. Ara és un moment molt dolç per això.

Per què?

Una cosa que ha portat la pandèmia és adonar-nos que hem perdut teixit productiu i que som molt depenents de tercers. I no només això. Si en una situació com l'actual tens una economia basada en serveis, t'ho talla tot.

Hem d'anar cap a una economia més industrial, doncs?

Sí i tenim els ingredients.

Quin és el problema llavors?

El més evident és la falta d'una política industrial sòlida. Cal que a nivell administratiu i governamental es decideixi quin és el model de país que volem. Aquest és el primer pas. Llavors s'ha d'establir un marc de referència i unes normes de joc que facin favorable aquest desenvolupament. I això, a dia d'avui, no és així. En els darrers anys, la globalització ha fet que molta empresa manufacturera anés a buscar la deslocalització i potser ara se n'adonen que no tot és qüestió de cost i que, precisament la deslocalització, també té un cost. A més, tenim una cultura general en què, dins del sector de l'emprenedoria, busquem un creixement molt ràpid i l'emprenedoria industrial és totalment el contrari.

"Cal una política industrial sòlida. Cal que a nivell administratiu i governamental es decideixi quin és el model de país que volem"

Què ha canviat a l'hora de conscienciar de tot això en temps de la covid-19?

Com a IQS Tech Factory, ens hem trobat que portem cinc anys explicant al món que és important invertir en noves empreses de caràcter industrial i portem un parell de mesos que hi ha moltes veus de referència que llancen el missatge que ens hem de replantejar cap a quin model econòmic volem anar ara que hem de reconstuir l'economia. Hem de fer tabula rasa i buscar una economia que sigui de molt més valor afegit i més basada en la competitivitat, en la innovació i la recerca i en el sector industrial. La qüestió és com convertim aquest desig en una realitat.

I com ho fem?

Ho estem fent molt bé en el sector digital i de serveis, en fintechecommerce... Però parlem d'startups que la seva proposta de valor està basada en serveis i que fa servir mitjans digitals per portar propostes de valor. Aquí estem jugant a primera divisió i estem a les primeres posicions.

Oriol Pascual al Tech Spirit Barcelona | Cedida

Oriol Pascual al Tech Spirit Barcelona | Cedida

Però?

No tant però, però aquesta lliga l'està jugant molta gent. La juguen París, Àmsterdam, Londres, Helsinki... Sempre estarem competint amb altres. Aquesta lliga l'hem de continuar jugant, però l'hem de complementar amb un paper de lideratge de l'emprenedoria de teixit industrial. No només perquè ens interessa perquè és competitiu, sinó perquè aquesta lliga no l'està jugant ningú. Barcelona podria ser un lloc de referència a Europa en quant a emprenedoria i innovació industrial perquè els ingredients hi són.

Si tenim els ingredients, per què no ho materialitzem?

Abans del confinament, vam muntar una jornada al Tech Spirit Barcelona que es deia Catalunya com a 'hub' de l'emprenedoria industrial i vam seure els diferents actors de l'ecosistema: l'inversor, la gran corporació, startups, l'Eurecat... A nivell administratiu és una aposta clara per al desenvolupament econòmic, però hem de començar a pensar que hi ha moltes coses que podem fer des del sector privat.

"Si només fem una economia basada en els serveis, sempre estarem competint amb altres"

Com, per exemple?

Unint-nos a diferents actors de la cadena de valor i decidir que això és important i organitzar-nos.

El pressupost de les administracions en R+D és molt baix. Com pot el sector privat agafar les regnes si li falten eines?

No és la situació ideal, però els ingredients hi són. Som molts bons generant novetat científica i enginyeria, però no som tan bons traduint això en propostes de valor en el mercat. Què podem fer per alinear-nos tot i fer-ho possible?

...

Quin és el nostre referent a nivell de ciutat? És Shenzhen, a la Xina, la capital del món de la manufactura. Arriba un moment en què moltes empreses se'n va a fabricar allà. Hi ha aquesta idea que la gent s'envà a fabricar allà perquè és més barat. Però quan són moments inicials, no te'n vols anar allà per una qüestió de preu, sinó de velocitat. Allà, si a les sis de la tarda dissenyes un producte, demà a les vuit del matí el tens al damunt de la taula.

"Barcelona podria ser un lloc de referència a Europa en quant a emprenedoria i innovació industrial perquè els ingredients hi són"

Amb la covid-19, moltes empreses catalanes que han col·laborat amb startups i emprenedors han demostrat que poden ser molt ràpides.

Hem de veure com aportem velocitat a la nostra cadena de valor. La nostra competitivitat passarà per com som de capaços d'aportar velocitat al nostre sistema. Velocitat vol dir posar en pràctica una versió i veure si funciona o no, però també vol dir que si tens una fàbrica que produeix cotxes teledirigits, en un moment donat reinventes la teva cadena de muntatge per muntar un producte de necessitat en aquell moment.

Com han fet Protofy i Seat i tantes altres empreses durant els moments més durs de la pandèmia.

Aquesta és la bona notícia. En aquesta crisi hem vist que nosaltres som capaços de fer-ho. Això no havia passat mai. Hauríem de fer casos d'estudi perquè hem demostrat que en tres setmanes hem estat capaços de dissenyar un dispositiu mèdic, fer-ne 17 versions, es va certificar, es van fabricar 600 unitats i es van posar al mercat. Això no ho hem vist mai.

Oriol Pascual durant l'IQS Tech Fest | Cedida

Oriol Pascual durant l'IQS Tech Fest | Cedida

Com dèiem abans, menys burocràcia i més fets. 

El missatge és que a casa nostra és possible dissenyar un dispositiu mèdic, certificar-lo, fabricar-lo i portar-lo al mercat en tres setmanes. Ara la qüestió és com passem aquesta circumstància que ha estat excepcional en un moment d'emergència, a la normalitat del dia a dia. Això és clau per a la nostra competitivitat. La paraula és velocitat. Què podem aprendre per fer que els processos manufacturers siguin cada vegada més ràpids per portar un producte al mercat?

"Les startups industrials són molt més resilients i més fortes que les de base digital i són les més competitives"

Quin paper heu tingut en la crisi de la covid-19?

Per exemple, vam posar en contacte la gent de Protofy amb Bosch, que són els que fan els motors dels neteja-parabrises, amb Metges sense Fronteres... Vam ajudar una altra startup que fa un arnest que servia per animals per mesurar les seves constants vitals a adaptar-lo a humans i poder fer monitoratge en els hospitals de campanya a baix cost. Els vam posar en contacte amb els germans Trias i han començat a desenvolupar el producte. 

La vostra missió de sempre, però encara més accelerada?

Ens hem bolcat en les nostres startups per veure com estaven i vivien les coses perquè algunes pateixen i hem ajudat a connectar l'ecosistema perquè passin coses. El 57% de les startups tenen finançament per més de 9 mesos i el 24% per més d'un any. Les startups industrials són molt més resilients i més fortes que les de base digital i són les més competitives.