Paack, emprenedors a Dubai

La start-up de tres catalans agafa embranzida després del triomf als Emirats Àrabs del seu projecte, una missatgeria que assegura el lliurament de les comandes online en només dues hores

El programa de Dubai ha permès a l'start-up contactar amb inversors àrabs i russos
El programa de Dubai ha permès a l'start-up contactar amb inversors àrabs i russos
Neus Navarro
08 de Juliol de 2015
La seva és una gesta que ve de l'Orient. A la història, repetida contínuament, d'un grup d'emprenedors il·lusionats amb el seu projecte, s'afegeix l'anècdota d'haver-se desenvolupat entre els gratacels de Dubai. Fernando Benito, Víctor Obradors i Xavier Rosales, amics des de la infantesa, han passat de col·legues a socis de Paack i de la seva mà han completat amb èxit el programa d'acceleració d'start-ups de Turn8 als Emirats Àrabs.

"Malgrat el que pot semblar el món àrab, que són gent molt tancada, és totalment al contrari. Estan molt enfocats en la creació de projectes i en l'atracció de talent internacional", afirma a VIAempresa Benito, CEO de la companyia. L'elevator pitch de Dubai ha estat el primer en què han explicat què és Paack i el discurs els ha anat d'allò més bé. "En aquests quatre mesos -l'empresa està creada des de l'abril de 2015- hem aconseguit el que normalment trigaríem un any a aconseguir. Desplaçar-nos a Dubai ens ha permès crear un equip internacional de vuit persones i amb habilitats molt diferents", comenta Benito.

 
Fernando Benito, Víctor Obradors i Xavier Rosales són amics des de la infantesa. Cedida

Als inversors àrabs els han explicat que la seva start-up permet als compradors d'e-commerce rebre la compra a domicili i en menys de dues hores. Ofereixen un plus per a les botigues online seguint el model d'Amazon a la ciutat de Nova York. "És el futur, no té sentit que puguem demanar una pizza i que ens la portin a casa en 10 minuts i que, en canvi, et compris alguna cosa online i hagis d'esperar 3 o 4 dies per rebre-la".

Per garantir la rapidesa en el lliurament de la compra online, Paack juga amb dos elements: utilitza les botigues com a centres de distribució i assigna un paquet per vehicle. Operatius a Barcelona i Madrid, treballen en col·laboració amb transportistes autònoms o amb empreses que aglutinen autònoms. "Sense ser col·laboratius, Paack no té vehicles, ni magatzems ni transportistes en plantilla".

El sistema funciona a partir de la compra que realitza l'usuari, moment en què la plataforma s'activa i rep la comanda i, al mateix temps, avisa mitjançant aplicació mòbil al transportista. Una relació a quatre bandes que la tecnologia alleugera per oferir rapidesa al consumidor.

Capital, en bona part, origen Dubai
També l'experiència àrab els ha obert, almenys una mica, la porta dels inversors russos. Paack també ha guanyat el primer premi en el concurs internacional d'start-ups organitzat a Emirats Àrabs per IT Park, el parc tecnològic més gran de Rússia. "Ens han convidat a Kazán passar una temporada i per buscar inversors, però de moment volem consolidar-nos a Espanya", destaca. L'empresa té previst començar a operar a cinc noves ciutats espanyoles abans d'internacionalitzar-se.

De Dubai s'han portat els primers 30.000 dòlars per capitalitzar el seu projecte. Els altres 30.000 dòlars de capital inicial l'han posat els socis i la primera ronda de capital l'han programat pel pròxim més d'octubre, quan esperen que l'interès despertat ja per alguns inversors continuï vigent. De moment, ja tenen tres contractes signats amb tres retailers de capital espanyol, algun d'ells molt conegut al mercat internacional. "Hem de reconèixer que hem anat als grans", apunta Benito.

Ambició que no falta en aquest equip i que també acompanya el seu CEO qui, desitjós de provar sort al món emprenedor, va decidir deixar el seu càrrec executiu al grup francès Pierre Vacances Center Parcs per fer de Paack una realitat empresarial. "La meva empresa anterior factura 1,5 bilions d'euros, però sempre he tingut la vena emprenedora. Ara tinc 31 anys i era o ara o mai, perquè ara no tinc ni hipoteca ni càrregues familiars. Igual més endavant no puc", reflexiona amb sinceritat.