La majoria dels propòsits que acompanyen l'inici d'un any nou estan relacionats amb millorar la nostra qualitat de vida: menjar millor, dormir més, fer esport, deixar de fumar, tenir més estones i relacions de qualitat... El que segurament no ens plantegem, però, és canviar-nos de país per millorar aquesta qualitat de vida. Si ho féssim, la destinació escollida per tots seria, sense cap mena de dubte, Noruega; o els seus països veïns. El país de la Península d'Escandinàvia ocupa la primera posició en el rànquing dels països amb major qualitat de vida, elaborat pel Social Progress Imperative.
Mesurar quelcom com la qualitat de vida pot esdevenir una anàlisi força subjectiva, tenint en compte la gran varietat de maneres de viure que hi ha d'una punta a l'altra del globus terraqüi. Social Progress Imperative, organització mundial sense ànim de lucre, fa una mitjana de puntuacions tenint en compte tres dimensions: les necessitats humanes bàsiques, el benestar i les oportunitats, resultant Noruega el país amb major qualitat de vida del món, amb una puntuació de 90,74.
Molt de prop el segueixen països ben propers com Dinamarca (90,54), Finlàndia (90,46) i Suïssa (90,26), amb la qual cosa podríem considerar que és una victòria ajustada i el rànquing podria variar perfectament, d'un any a un altre.
Continuen el TOP 10 mundial Suècia (89,42), els Països Baixos (88,97), Alemània (88,72), el Japó (88,19) i el Canadà (88,17). Només un dels països d'aquesta primera desena és asiàtic i un nord-americà. El continent Europeu, per tant, i l'estat del benestar que ha creat, pot presumir de ser un prescriptor mundial quant a la qualitat de vida.
Només un dels 10 primers països és asiàtic i un altre nord-americà
I nosaltres? Encabits dins d'Espanya, Social Progress Imperative ens situa com el 21è país del món on millor s'hi viu, una posició menys que a l'edició anterior (2021) i dues menys que a la del 2020. El clima i la nostra ubicació geogràfica no són suficients per mantenir la posició d'Espanya en el rànquing, que acumula dos anys de descensos.
Amb una puntuació de 85,35, Espanya té per davant a països com Estònia (86,16), Regne Unit (86,13) i França (86,04), i per darrere Itàlia (85,23), República Txeca (85,19) i Portugal (84,75).