Un any de pandèmia empresarial

El professor de la UPF-BSM Andrei Boar fa balanç del primer any de pandèmia sanitària, però també empresarial, en què moltes empreses han vist reduida la facturació

El bar Zurich tancat per la pandèmia | ACN
El bar Zurich tancat per la pandèmia | ACN
Andrei Boar
Economista, jurista i professor a la UPF-BSM
Barcelona
15 de Març de 2021

La suspensió del Mobile World Congress va suposar un abans i un després en la situació empresarial a Catalunya. Després d’una aturada sobtada de l’activitat i una posterior recuperació molt més lenta del que s’esperava, un any després de l’esclat de la covid-19 és un bon moment per fer balanç, també, sobre els efectes de la pandèmia empresarial.

 

La situació sanitària ha afectat de forma directa en el 63% de les empreses, sobretot en aquelles relatives als sectors en què les restriccions han sigut més severes com l’hostaleria i el comerç. La majoria d’aquestes companyies ha patit una reducció de la facturació d’aproximadament un 35% de mitjana, essent aquesta reducció encara més profunda en les micro i petites empreses.

Un dels principals entrebancs als quals s’enfronten les corporacions són els problemes de liquiditat i de tresoreria, ja que n’afecten el 30%.  Des del Govern és complicat intercedir directament en la facturació de les empreses, però sí que tenen marge d’actuació amb la liquiditat. De cara a la supervivència mentre es mantingui la crisi i a la posterior recuperació, és essencial que les empreses tinguin la liquiditat necessària per poder continuar la seva activitat. Si això no es compleix, el 20% de les petites empreses que han hagut d’aturar la seva activitat, augmentarà.

 

"És essencial que les empreses tinguin la liquiditat necessària per poder continuar la seva activitat. Si això no es compleix, el 20% de les petites empreses que han hagut d’aturar la seva activitat, augmentarà"

Ara bé, també hi ha un 10% de les empreses que han pogut créixer malgrat aquesta situació. La seva facturació s’ha incrementat fins a un 15%, suposant un oasi en aquest desert pel qual estan passant la majoria de companyies.

El mercat laboral

Pel que fa al mercat laboral, les dades tampoc no són gaire engrescadores. El 60% de les empreses ha hagut d’aplicar ERTO i el 37% d’elles ha hagut d’acomiadar part dels treballadors permanentment. I encara més. S’espera que una de cada dues persones que treballa de forma temporal no sigui renovada una vegada finalitzi el contracte.

Tanmateix, els ERTO han permès que no s’hagi produït un daltabaix en el mercat laboral, ja que si comptéssim aquests treballadors com a aturats, la taxa d’atur s’aproximaria al 30%. Ara per ara, es parla d’allargar els ERTO fins a finals d’any. Sens dubte és una mesura necessària, però cal pensar què passarà quan finalment s’exhaureixin i les persones afectades hagin de tornar al mercat laboral. De moment, només s’està xutant la pilota endavant.

Com s’hi han adaptat les empreses?

La implementació del teletreball ha sigut la principal recomanació per part de les autoritats sanitàries, i el 65% de les empreses ja l’han implementat i reorganitzat la jornada laboral per tal d’adaptar-s’hi. La seva aplicació, però, no és homogènia en totes les empreses, ja que observem grans diferències en funció de la seva dimensió. Mentre que les grans empreses l’apliquen en un 86% dels casos, en la petita empresa només s’aplica en menys de la meitat.

"Cal salvar les empreses amb tots els ajuts necessaris fins a assolir la recuperació econòmica"

L’adaptació i la innovació són clau per poder sobreviure aquesta situació, i sembla que les empreses ho tenen clar. La meitat d’elles han apostat per la digitalització; un terç ha desenvolupat nous productes i serveis; i un 15% ha apostat per la internacionalització.

De cara al futur pròxim, preocupen principalment el manteniment a llarg termini de les mesures restrictives contra la covid-19 i l’arribada o no dels ajuts del Govern per garantir l’activitat econòmica. Fins ara, el 50% de les empreses ja han utilitzat aquestes ajudes, tot i que continuaran essent necessàries en el futur. També el ritme de vacunació serà clau de cara a la recuperació econòmica, ja que la situació epidemiològica manarà sobre l’aixecament o no de les restriccions i, per tant, serà l’oportunitat per superar aquesta crisi i avançar cap al creixement.

Per al Govern, el missatge és clar: cal salvar les empreses amb tots els ajuts necessaris fins a assolir la recuperació econòmica.