• Economia
  • Partit d'anada: la llista de Rosa Cañadas

Partit d'anada: la llista de Rosa Cañadas

La candidata a la presidència del Cercle presenta 15 dels 22 candidats que l'acompanyaran a la Junta

Membres candidats a la Junta de Rosa Cañadas per a la presidència del Cercle d'Economia | Cedida
Membres candidats a la Junta de Rosa Cañadas per a la presidència del Cercle d'Economia | Cedida
Barcelona
10 de Juny de 2022
Act. 10 de Juny de 2022

Rosa Cañadas protagonitza el partit d’anada de les eleccions del Cercle d’Economia. És la primera dels dos candidats a presentar els membres que l’acompanyaran a la futura Junta de l’entitat. Només dues hores i mitja després de la seva presentació, tindrà lloc la del seu oponent: Jaume Guardiola. Casualitat? “No, és el moment de fer-ho”, afirma Cañadas amb sinceritat.

Ambdós ho fan el dia abans d’haver de presentar oficialment la candidatura a l’entitat. Això sí, en el cas de Cañadas, no mostra totes les seves cartes: presenta 16 -ella inclosa- dels 22 membres que hi formaran part. El joc de l’estratègia comunicativa en campanya és present a cada decisió.

La llista de Cañadas es presenta com “transversal i plural”. Entre els seus membres hi ha representació de joves i sèniors, paritat de gènere i un gran ventall de sectors. Presumeixen de tenir cinc membres menors de 40 anys dins de la Junta i, realment és un mèrit: entre els 1.250 socis del Cercle, només hi ha 37 que no arribin als 40 anys. De fet, aquesta aposta per representar el soci jove és tota una declaració d’intencions: diversos membres de la llista han declarat la seva voluntat o bé de rejovenir el Cercle o bé de promoure més activitats amb el Jove Cercle.

Quant a paritat de gènere, gairebé aconseguida (7 dones i 9 homes), també és un mèrit, tenint en compte que només el 15% dels socis de l’entitat són dones. De totes maneres, Cañadas ha declarat que, per ella, “la paritat no és una qüestió de números, sinó de creure-la de veritat”.

Abans de donar pas als membres, Cañadas ha recordat les principals línies de la seva campanya: “el Cercle ha d’anar més lluny i participar en el debat sobre el disseny i la construcció del projecte a Europa”; “no ens podem oblidar de les pimes, que són la columna vertebral de l’economia espanyola”; “Barcelona ha de tenir veu a Europa i també obrir-se a Espanya i al Mediterrani”; “creure’ns la paritat”; “hem de recuperar la veu del soci, escoltar els més joves i reconèixer la vàlua dels més veterans”; “ser capaços d’identificar les vulnerabilitats i desigualtats i ser sensibles amb elles”; i una última més -dirigida directament al seu rival: “hem de renunciar a fer les coses d’una manera simplement perquè sempre s’hagin fet així”.

Presentem, un a un, els 15 membres oficials que acompanyaran Rosa Cañadas en la seva aventura electoral històrica al Cercle d’Economia.

Joan Francesc Bañó

Consultor estratègic de llançament de productes i marques, soci fundador d'Open House Games, professor associat a EADA Business School i mentor d’startups a Aticco Lab. Ha treballat tant en empreses públiques com privades. També va ser CEO de Cooncert.

Bañó va entrar al Cercle amb la junta d’Anton Costas, on la Rosa hi formava part. Creu que Cañadas representa els valors d’aquella junta i que, a més, aquesta actual junta serà capaç de “construir ponts cap a les següents generacions”.

Maria Rosa Fiol

Vicepresidenta i directora d'Aeball/Upmball des de 1990. Vicepresidenta de l’Associació d’Empreses de Mobilitat, Entorn Sostenible i Smart (AEMES-Smarts), directora del Fòrum Empresarial del Llobregat i vicepresidenta de l’Associació Catalana d’Agències de Col·locació i Empreses de Recol·locació (Acacer). També ocupa el càrrec de vicepresidenta del Pacte Industrial de la Regió metropolitana de Barcelona, és membre del Consell de Direcció del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i vicepresidenta de la Unió Patronal Metal·lúrgica de Barcelona (UPM BCN).

Fiol vol aportar “la seva visió de la indústria i de les pimes, que representen la major part de les empreses del país” i el 70% de l’ocupació. Creu que al Cercle s’ha d’integrar la diversitat i la transversalitat, i “reflexionar sobre els temes actuals però també els de futur, des d’una visió global”.

Gerard García Esteve

Fundador i CEO de Deale, la primera plataforma digital de M&A a Europa. Soci del Cercle des dels 18 anys i gran impulsor del Cercle Jove.

García és el benjamí de l’equip. Fa 10 anys que és soci del Cercle i creu que un dels propòsits d’aquesta junta ha de ser “apropar el jove amb activitats”. Pot aportar “coneixement sobre assessorament financer, pimes i tecnologia” i vol que “la mitjana d’edat del Cercle baixi dels 60 anys”.

Josep Gómez Torres

Fundador i CEO de Reby. Amb 19 anys va fundar l’app Fever, empresa que ja és considerada un unicorn.

Gómez ha apuntat que “el Cercle necessita un canvi en la gestió” i que aquest procés s’ha de fer amb “creativitat i innovació”.

Jorge Lasheras Allue

Va ser president de Yamaha Motor Espanya durant 25 anys. Actualment, és president del Círculo Empresarial Japón (CEJE) i membre del Consell d’Administració de Plásticos Tatay.

Cañadas anuncia que ell és un dels “millors representants per comprendre les diferents cultures”. Lasheras ha considerat “molt positiva” la decisió de Cañadas de presentar la seva candidatura, perquè només pel fet de fer-ho “ja va generar un debat i un procés de votació”.

Ha subrallat tres motius pels quals dona suport a la candidatura de Cañadas i hi forma part del seu equip: la voluntat d’impulsar l’activitat de lobby del Cercle”, d’internacionalitzar la seva veu i d’impulsar la transformació dels models actuals d’indústria.

Marina López Sanjurjo

Consellera i directora corporativa de Grupo Hotusa. Ha liderat Hotusa Ventures, iniciativa dirigida a invertir en empreses i startups tecnològiques de la indústria turística.

Inesperadament, López no ha pogut assistir a l’acte i, per tant, no ha pogut transmetre la seva visió.

Saha Michaud Lee

Emprenedor des de fa 15 anys amb una llarga experiència en la creació d’empreses d’èxit, com Binaria, Glovo, Inlander i Transword.

Segons Cañadas, Michaud “representa la valentia de l’emprenedoria tecnològica”. Ell es defineix a si mateix com un “anglès canadenc que viu a Barcelona des de fa 30 anys” que veu en Barcelona “una ciutat per a persones obertes i integradores”, característica que creu que comparteix el programa de Cañadas, “obert, integrador i modern”.

Rosa Nonell Torres

Doctora en Economia, professora de Política Econòmica del Departament d’Econometria, Estadística i Economia Aplicada. És membre del grup d’investigació de la Generalitat de Catalunya sobre polítiques públiques i regulació econòmica i integrant de l’Institut d’Economia Aplicada IREA de la UB i de l’Observatori d’Anàlisi i Avaluació de Polítiques Públiques de la UB.

Va ser secretària “en el Cercle del 92” i, abans, de fet, havia sigut “becària d’Anton Costas”, qui creu que li va marcar en la seva manera de fer i pensar, en “la capacitat d’avançar-se”. Nonell va ser “formada pels fundadors del Cercle” i ja ha anunciat que procurarà “mantenir aquells valors: tenir visió anticipada i el plaer de discutir amb gent de gran bagatge innovador i emprenedor”. També vol defensar la independència ideològica de l’entitat.

Ramon Palou

Fundador i CEO d'Onsecur, empresa de solucions transversals d’alta seguretat. També és vocal representant de FES a la Comissió d’Indústria de la CEOE i vicepresident i vocal de la Junta Directiva d’ADSI (Associació de Directius de Seguretat Integral).

Palou ha destacat aspectes més personals de Cañadas: “a més de ser una persona brillant, té un cor enorme i és una lluitadora incansable. És la persona adequada per liderar els canvis que estan per venir en aquesta institució”.

Marta Plana

Ha passat la major part de la seva vida professional a Sillicon Valley, on ha assessorat i participat en la creació de diferents startups tecnològiques, des de l’inici fins a la sortida a borsa. És cofundadora de Digital Origin, companyia de fintech. És secretaria del Consell del Futbol Club Barcelona i responsable d’Innovació. Vicepresidenta i directora de Regulació de Cabify.

Plana també ha destacat característiques personals de Cañadas: “hi formo part per la seva capacitat empresarial, de lideratge i d’emprenedoria”.

Xavier Prats

Assessor especial de Teach For All. Durant tres anys va ser director general de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea. També va ser director general d’Educació i Cultura de la CE i responsable de polítiques europees en l’àmbit de la cultura, joventut i esport.

És el funcionari català amb major grau dins de la Comissió Europea. Vol que aquest sigui un “Cercle divers, que doni veu als joves i que tingui ganes de canvi, que sigui representatiu de la societat civil catalana”. També creu que s’ha d’encetar un debat “sobre l’Europa que volem després de la pandèmia i de la guerra d’Ucraïna”.

Stella Raventós-Calvo

Actualment, és presidenta d’AEDAF, Associació Española De Asesores Fiscales) I VICEPRESIDENTA DE cfe Tax Advisers Europe, la Confederació Fiscal Europea. Ha compaginat la seva activitat professional amb la docència a nombroses institucions espanyoles i europees de prestigi internacional.

Raventós creu que el Cercle ha de ser “una màquina de produir debat”. Veu positiu que “dins del Cercle s’hagi generat debat, perquè del debat sempre hi surt la llum”. Sobre Cañadas diu que “és una dona que ha demostrat el que val i les ganes que té de fer coses”.

Josep Soler Albertí

Director general d’IEF, Institut d’Estudis Financers. Fundador, l’any 2000, d’EFPA (European Finantial Planning Association), d’on va ser president des del 2010 fins al 2018. Actualment, és director i membre de la Junta Directiva. Ha sigut impulsor de la nova certificació al sector financer europeu, el EFPA ESG Certificate. És vicepresident del Center for Research and European Studies (CRES) i membre del consell i president del Comité Consultiu de la Federació Europea d’Assessors Financers.

Soler està d’acord amb què Cañadas vulgui “sacsejar l’entitat, mantenint l’essència” i creu que pot aportar “vocació de presència internacional, coneixement i inquietud intel·lectual i política”.

Silvia Sorribas

Advocada. Sòcia de Garrigues y KPMG amb més de 25 anys assessorant grans companyies i fons d’inversió. Sòcia i COO de Telam, companyia de consultoria estratègica especialitzada en finançament de grans projectes d’infraestructura.

Sorribas creu que Cañadas reuneix l’essència del Cercle: “tradició i modernitat”. “Sempre ha estat activa, ha estat present a tres juntes. I és la primera dona que es presenta a una candidatura”.

Rafal Vilasanjuan Sanpere

Director del Departament d’Anàlisi i Desenvolupament Global d'ISGlobal i membre del Comitè Assessor de Democràcia Oberta i membre del Consell Assessor del IFIT (Institute for Integrated Transitions). Va ser secretari general de MSF International (Médicos sin Fronteras) i observador del National Democratic Institute.

Per a Cañadas, ell és “la veu més qualificada per poder parlar d’economia social”. Ell diu que no és “economista ni empresari, sinó periodista”. I creu que el Cercle, i la societat, té un repte fonamental que està en el Mediterrani, en Europa i en la immigració. “Hem d’engrescar a aquells que encara no estan engrescats”.