El Gremi de Pastissers de Barcelona preveu vendre aquesta Castanyada uns 11 milionsde panellets artesans. La previsió del sector és manegar xifres molt similars a les de l'any passat, tot i que podria despuntar un pèl si es manté l'ambient fred i tardorenc d'aquests darrers dies. D'entre tots, el favorit serà el de pinyons, que acumularà sis milions, és a dir, més de la meitat del que es venguin. A més, els pastissers no contemplen una alteració del consum a causa d'altres costums vinculats al Halloween.
Més enllà dels de pinyons, entre els favorits hi destaquen els panellets de coco i els de xocolata. No obstant això, la creativitat dels pastissers ha dut a crear variants com els de ratafia amb músic o els de praliné, però també d'altres amb formes de fantasma o carabassa. "Cada pastisseria fa entre 20 i 30 varietats de panellets, realment totes les pastisseries artesanes tenen una gran varietat", ha explicat a l'ACN el president del Gremi de Pastissers de Barcelona, Miquel Zaguirre.
No obstant això, cada any s'incorporen nous sabors i varietats, que obren el producte a nous públics. "A les botigues el client demana panellets tradicionals, de pinyó, de coco, d'ametlla, de xocolata, els ossos de sant o el de codony, que són els panellets que realment més surten i la gent més els agrada, però sobretot el pinyó, que és el rei de la festa", ha apuntat Zaguirre.
100 grams de panellets, entre sis i set euros
Pel que fa als ingredients, no s'ha experimentat un encariment de productes com l'ametlla o el pinyó, motiu pel qual no es preveu una pujada del cost del panellet. De fet, Zaguirre ha xifrat "entre sis i set euros el cost de cada 100 grams del producte". Amb tot, el gremi estima que cada família hi invertirà entre 20 i 22 euros.