Els tortells de Reis superaran el milió de vendes un any més a Catalunya. Les xifres d'enguany seran molt semblants a les de 2024, segons ha previst el Gremi de Pastisseria de Barcelona. Els preus de les postres oscil·laran entre els 20 i els 50 euros a les pastisseries catalanes.
Aquesta setmana és clau per a la fabricació dels tortells, ja que començaran a preparar-se des d'aquest dijous 2 de gener. Tot i això, la majoria d'ells s'enfornaran durant la nit de Reis o el mateix dia 6, amb l'objectiu que estiguin pràcticament acabats de fer a l'hora de menjar-los. La majoria d'ells seran de massapà i fruita confitada, el tradicional, ja que és el producte més sol·licitat pels clients, seguit pels de nata o nata i trufa.
El tortell favorit dels catalans continua sent el de massapà i fruita confitada, seguit pels de nata o nata i trufa
En aquest sentit, el sector recorda que el tortell de Reis artesanal és un producte que comporta entre sis i vuit hores de feina i que es cou només unes hores abans de menjar-lo. Per a preparar-lo es comença fent una massa de brioix amb massa mare farina de força, llevat fresc, ous frescos i mantega. Quan la massa està a punt, s'estira i es farceix amb el massapà, el rei i la fava, s'enrotlla, se li dona forma circular i s'hi col·loca la fruita confitada.
A Catalunya, la tradició de menjar tortell de Reis és força recent i es va implantar a principis del segle XX, malgrat que l'origen del tortell es troba en les festes d'hivern que feien els romans, on se servien unes coques amb figues, dàtils i mel. Va ser al segle III d.C. quan s'hi va introduir la fava, que llavors era símbol de prosperitat i fertilitat.