• Economia
  • Les patronals, reticents davant l'acord de PSOE i Unides-Podem

Les patronals, reticents davant l'acord de PSOE i Unides-Podem

Foment i Fepime valoren el pacte d'investidura com a "molt perjudicial" i Pimec hi veu "poc contingut econòmic"

Pablo Iglesias i Pedro Sánchez escenifiquen l'acord d'investidura | Europa Press
Pablo Iglesias i Pedro Sánchez escenifiquen l'acord d'investidura | Europa Press
Redacción VIA Empresa
Barcelona
01 de Gener de 2020

Les patronals s'han mostrat reticents davant l'acord per formar govern entre el PSOE i Unides-Podem. Foment del Treball i Fepime han valorat com a "molt perjudicial" el pacte d'investidura, mentre que Pimec hi veu "poc contingut econòmic". Per la seva banda, les patronals espanyoles CEOE i Cepyme creuen que tindrà un impacte "molt negatiu" en l'ocupació.  

 

En un comunicat, Foment i Fepime consideren que aquest acord "perjudica el creixement econòmic del país i les grans empreses, pimes i autònoms; desmotiva la inversió, no genera confiança i frena la generació d'ocupació en un context de desacceleració econòmica". Foment ha lamentat que el pacte "vagi en la direcció d'incrementar la pressió fiscal" a empreses i persones i que es vulguin modificar aspectes "rellevants" de la reforma laboral del 2012 "que van ser determinants per evitar el tancament de moltes empreses espanyoles" durant la crisi.

El president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, ha recordat que per incrementar els ingressos públics és "prioritari atacar l'economia submergida", ja que això permetria obtenir 100.585 milions d'euros d'ingressos més en quatre anys i, a partir del quart, 40.000 milions anuals. Per la seva banda, la presidenta de Fepime, Maria Helena de Felipe, ha considerat "essencial" facilitar l'activitat a les pimes i autònoms en un context de desacceleració econòmica, per tal de no perjudicar l'ocupació.

 

Pimec, en canvi, ha valorat positivament l'entesa entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias per a la formació de govern, però lamenta que té "molt contingut social i poc contingut econòmic". En declaracions a l'ACN, el president de la patronal, Josep González, ha afegit que el document que s'ha donat a conèixer està "ple de moltes intencions" però a la vegada amb "inconcrecions". Ha afegit que és "molt positiu que ERC sigui un factor decisiu" per a la formació de govern a Madrid i per això veuria "molt favorable" l'abstenció dels republicans.

González ha trobat a faltar en el document que segella l'acord aspectes econòmics com plans industrials, una fiscalitat per a les pimes o la baixada dels costos energètics i ha lamentat que s'apugi la pressió fiscal. El president ha insistit que són partidaris de la formació de govern perquè calen uns pressupostos. Quant a la derogació de l'article 52 de l'Estatut dels treballadors que permet l'acomiadament tot i malaltia, opina que hauria d'anar acompanyat de mesures per controlar l'"absentisme excessiu que pateixen les empreses". Per a González, aquest punt és "populista".

Pel que fa a la fiscalitat, ha valorat positivament que s'abaixi l'impost de societats a les pimes, tot i que ha trobat a faltar que es parli sobre una fiscalitat pròpia per a les petites i mitjanes empreses. Tot i que no ha entrat a valorar l'increment de l'IRPF, ha criticat que un cop més s'aposti per apujar impostos. "Malauradament acabem sempre parlant d'augment d'impostos i no veig que enlloc es parli de reducció de despeses per equilibrar els pressupostos", ha asseverat.

Sobre el fet de prioritzar els convenis sectorials i no d'empresa, ha reclamat que es tingui en compte que hi ha companyies que no poden seguir els increments salarials marcats als convenis sectorials i ha afegit que aquestes haurien de poder despenjar-se dels mateixos si ho justifiquen. Pel que fa la intenció d'apujar el Salari Mínim Interprofessional a uns 1.200 euros durant la legislatura, ha alertat que, tot i no ser contraris a aquesta mesura, "s'ha d'estudiar molt bé" com portar-la a la pràctica. 

Les patronals espanyoles

Les patronals espanyoles CEOE i Cepyme han expressat una "profunda preocupació" pel pacte. "El document esbossa una sèrie de mesures de caràcter econòmic i laboral que, més a prop del populisme que de l'ortodòxia econòmica, impactaran de manera molt negativa en la creació d'ocupació, en el futur de les empreses i desincentivaran qualsevol possibilitat d'inversió a Espanya", han alertat en un comunicat. Les patronals han avisat de l'evolució de l'economia espanyola, amb un creixement inferior al 2%.

En aquest sentit, asseguren que algunes de les mesures incloses en el document poden provocar un "augment de l'economia submergida i menors oportunitats d'accés al mercat laboral". Així mateix, les patronals afirmen que l'acord de govern entre el PSOE i Unides Podem "deixa pràcticament sense espai al diàleg social entre empreses i treballadors i obre la porta a un "monòleg social" per part del futur govern", en referència a l'adopció de mesures "sense consens".