• Economia
  • Les patronals catalanes deploren l'actuació contra el Govern

Les patronals catalanes deploren l'actuació contra el Govern

PIMEC, CECOT, Unió Empresarial de l'Anoia, AGE, Cambra de Terrassa i Femcat rebutgen les actuacions de l'Estat espanyol contra la Generalitat

La confluència entre Rambla de Catalunya i Gran Via, amb centenars de persones concentrades davant el Departament d'Economia
La confluència entre Rambla de Catalunya i Gran Via, amb centenars de persones concentrades davant el Departament d'Economia
Redacció VIA Empresa
Barcelona
20 de Setembre de 2017
Act. 21 de Setembre de 2017

Les patronals catalanes PIMEC, CECOT, Unió Empresarial de l'Anoia i Femcat han rebutjat les actuacions d'aquest dimecres per part de l'Estat espanyol contra el Govern català per l'organització del referèndum de l'1 d'octubre.

 

Impacte sobre l'economia

PIMEC ha manifestat el seu "rebuig" a les mesures d’intervenció del govern espanyol a les institucions i a les finances de la Generalitat, que consideren que pot tenir un impacte negatiu sobre l’economia i les empreses del país. En aquest sentit, l'entitat considera que la mesura constitueix una "limitació sense precedents" a l’autogovern de Catalunya i el pagament directe del govern espanyol als proveïdors de serveis bàsics podria comportar "retards inacceptables" en el cobrament. D’altra banda, la no disponibilitat de les altres partides podria afectar més de 3.000 milions d’euros, que es podrien no executar en els pròxims mesos. La patronal reitera la necessitat de diàleg i rebutja qualsevol actuació en què imperi la imposició i la força.

Amb l’entrada en vigor de l'ordre del Ministeri d’Hisenda, PIMEC entén que el govern espanyol intervé les finances de la Generalitat just en el moment en què la Generalitat havia millorat "substancialment" els terminis de pagament als seus proveïdors. 

Així, la patronal creu que el sistema que estableix l'orde podria comportar retards "importants" en el cobrament dels proveïdors i, en conseqüència, endarrerir tota la cadena de pagament a proveïdors, així com el pagament d’impostos. "De produir-se aquest escenari, això podria comportar restriccions financeres a moltes pimes", ha afirmat en un comunicat l'entitat.

La mesura té, al seu entendre, "la conseqüència immediata de retallar despesa i inversió a Catalunya, ampliar el dèficit fiscal català i perjudicar els interessos de les empreses catalanes".

 

Contra les institucions catalanes

Així mateix, la Unió Empresarial de l'Anoia, vinculada a Foment del Treball, ha refermat el seu suport al referèndum davant les "accions repressives del govern espanyol i les actuacions de les forces de seguretat de l'Estat contra les institucions catalanes i contra el poble català". En un comunicat, la patronal anoienca critica que fins ara el govern d'Espanya "s'ha mostrat cec a la realitat i no ha facilitat cap tipus de plataforma per a la negociació" i ha titllat d'"inadmissible" que la diferència d'idees es defensi amb "repressió". L'entitat, presidida per Blai Paco i que representa bona part del sector empresarial de la comarca, ha manifestat "clarament la seva defensa del dret a decidir", així com la defensa del "dret democràtic i de la ciutadania a expressar la seva opinió i la llibertat d'expressió".

Dret a decidir

També la Fundació d'Empresaris de Catalunya s'ha mostrat en contra de les actuacions de la Guàrdia Civil. En un comunicat han afirmat que actuen "moguts per l’imprescindible compromís de la societat civil vers les aspiracions econòmiques i socials dels catalans. Els fets que s’estan produint a institucions, empreses i domicilis particulars ens susciten un profund rebuig. La democràcia i la llibertat d’expressió són valors nuclears a la nostra societat, pels quals tots hem de treballar".

Femcat afirma que "en reiterades ocasions hem expressat el nostre suport al dret a decidir del poble de Catalunya. El Parlament de Catalunya és la institució democràtica on es manifesta la voluntat popular del país. Les dues darreres legislatures una majoria dels seus diputats han estat escollits amb el mandat de discernir de forma neta, democràtica i legal quina és la voluntat majoritària del poble respecte a la posició de Catalunya amb relació a Espanya". Per finalitzar, lamenten "que aquest mandat no es pugui complir mitjançant un referèndum acordat i vinculant. Deplorem que la negativa a dialogar estigui portant a una situació de limitació de drets i de les llibertats públiques".

Falta de democràcia

La patronal vallesana Cecot no ha emès cap comunicat, però en una entrevista a Catalunya Ràdio, el seu president, Antoni Abad, ha afirmat que els escorcolls i detencions són una "enorme anormalitat democràtica". Així mateix, Abad ha dit que l'actuació del govern de Madrid "no és la que li correspon a un estat on hi hagué una separació de poders". L'empresari ha qualificat la situació de "falta de normalitat democràtica".

Llibertat d'expressió

L’Associació Gironina d’Empresàries (AGE) també ha manifestat el seu rebuig i preocupació "pels fets que s’han produït els darrers dies a Catalunya" i demana que "es recondueixi la situació en pro de l’estabilitat i la democràcia. L’AGE demana que s’eviti qualsevol tipus d’actuació en què s’imposi la força i que atempti contra els drets i les llibertats. També reclama que les solucions arribin per la via del diàleg".

En un comunicat, l’Associació es reafirma en la seva posició "favorable al dret a decidir i es manté contraria a les accions que tenen com a objectiu impedir aquest dret". També recorda que el món empresarial necessita un país fort per "poder avançar, sense incerteses i respectant el que decideixi la majoria del poble de Catalunya".

Suport a les institucions

La Cambra de Comerç de Terrassa ha emès un comunicat també donant suport a les institucions de la Generalitat de Catalunya, "en coherència amb el seu posicionament manifestat el 2012 en favor de la negociació pel desenvolupament econòmic, polític i social de Catalunya, l’adhesió al Manifest del Far el 2014 i l’Adhesió al Pacte Nacional pel Dret a decidir al març del 2017, i per tant lamenta els esdeveniments succeïts aquest dies que limiten els drets i les llibertats públiques".

La cambra egarenca afirma que "aquests fets mostren la manca de voluntat de diàleg per trobar solucions acceptables al majoritari desig de la població de Catalunya de poder pronunciar-se sobre el seu futur i, deterioren seriosament la possibilitat d’una futura entesa i el prestigi d’Espanya i Catalunya a l’exterior". Així doncs "la Cambra fa costat a les institucions de la Generalitat de Catalunya en defensa de l’autogovern i de l’expressió de la voluntat majoritària dels catalans".