• Economia
  • Els desitjos empresarials pel 2018

Els desitjos empresarials pel 2018

Patronals i Cambres de comerç brinden per un any nou d'estabilitat amb oportunitats econòmiques malgrat la política

Antoni Abad és president de la Cecot | ACN
Antoni Abad és president de la Cecot | ACN
Víctor Costa / Aiats Agustí / Neus Navarro
Barcelona
02 de Gener de 2018
Act. 02 de Gener de 2018

El 2018 ha arrancat plagat de celebracions i bons desitjos. No podia ser de cap altra manera. Més enllà de felicitar les festes a associats i clients amb un correu o una postal, les empreses han canviat les xifres pels bons propòsits. Tot i que la política segueix marcant l'agenda, les perspectives econòmiques dibuixen també noves oportunitats. Impostos, atur i pensions són alguns dels temes que més preocupen a patronals i cambres de comerçVia Empresa ha aprofitat les festes per parlar amb algunes d'aquestes entitats en un autèntic brindis festiu per la seguretat i l'estabilitat d'aquest any que tot just acaba de començar. 

 

Cecot, l'oferta activa

El president de la Cecot, Antoni Abad, té molt clar com serà aquest 2018: "Més estable a escala interna i amb més consciència i visió cap a l'exportació i la internacionalització per part de les empreses". Ara bé, no s'oblida en cap moment de la situació política i aposta per restablir la normalitat de les institucions catalanes i fomentar el diàleg. "Insistim que els conflictes polítics s'han de resoldre des de la política", afegeix just abans d'oferir-se com a agent actiu en la definició de pactes dins l'àmbit estrictament empresarial. La dada: el 98% del teixit empresarial són pimes

En aquesta mateixa línia, Cecot proposa incrementar la competitivitat empresarial amb una fórmula concisa: simplificar els tràmits administratius, legislar des d'un punt de vista de la pime, executar polítiques de reindustrialització, fomentar la innovació i la cooperació público-privada, acompanyar les pimes en la internacionalització o facilitar el crèdit a emprenedors i empreses, entre d'altres. Destaca també la seva proposta de rebaixar les cotitzacions a la Seguretat Social i complementar el sistema de pensions de repartiment amb un de capitalització i eliminar l'impost de patrimoni així com revisar el de successions i donacions. 

 

Abad: "L'elevat preu de l'electricitat al nostre país està castigant considerablement alguns sectors econòmics"

Una de les principals lluites de la patronal vallesana es troba en el sector elèctric, on denuncia que la factura de la llum s'ha incrementat un 80% en els últims 10 anys. "L'elevat preu de l'electricitat al nostre país està castigant considerablement alguns sectors econòmics", denuncia. Com a solució, proposa revisar el model energètic de Catalunya i avançar en la interconnexió energètica amb Europa. Segons Abad, "no podem ser una illa energètica, sinó part d'una gran xarxa". Alhora, també insisteix en un front comú per accelerar l'execució d'infraestructures, invertir en la B40 o el Corredor ferroviari del Mediterrani o els accessos al port i a l'aeroport de Barcelona, entre d'altres. 

De la teoria a la pràctica, l'aposta es materialitza també en la Finestra Única Empresarial, l'Oficina d'Harmonització Legislativa o la Reforma Horària, entre d'altres. ​

Pimec, la petició representativa

Segons la patronal de la petita i mitjana empresa Pimec, el 2017 es tancarà bé malgrat les incidències de l’octubre. Segons l'entitat, la millora de la construcció impulsarà el creixement econòmic, que calculen que en el nou any rondarà el 3%.

Entre els temes d’actualitat que preocupen Pimec hi ha les eleccions a les Cambres de Comerç. Més que res perquè encara no es coneix el sistema de votacions i creuen que les pimes estan infrarepresentades en aquests òrgans. Com també ho estan en la direcció de la Fira de Barcelona, lamenta Josep González, president de Pimec.

Les eleccions del desembre han endarrerit la renovació de la cúpula de la Fira de Barcelona, que decideixen la Cambra, l’Ajuntament i la Generalitat. “Voldríem que hi hagués una veritable representativitat de les petites empreses, no té sentit que a la Fira hi vagi gent que no representen el teixit de pimes i a les fires hi tenim molt a veure”. Segons González, Pimec hi hauria de tenir representació: “Demanem que hi hagi representació de les pimes, només podem demanar-ho, no podem influir-hi”.

A més, en l’àmbit purament econòmic, Pimec troba entre els reptes de cara a l’any que encetem que cal abordar els impostos que paguen les empreses després de la crisi. “A Catalunya tenim un diferencial més alt que a les altres comunitats. Es van pujar pels anteriors deutes i per la crisi, el proper Govern hauria de contemplar una baixada dels impostos com per exemple l’IBI, que no para de pujar”, proposa González.

González: "No té sentit que Catalunya vagi a les reunions sobre finançament autonòmic, perqué té les de perdre"

Així mateix, el finançament de les comunitats autònomes és un debat important, però des de Pimec tenen clara quina ha de ser la proposta catalana ha de ser de bilateralitat: “Si deixem que les comunitats resolguin el problema, Catalunya sortirà perdent. No té sentit que Catalunya vagi a aquestes reunions perquè té les de perdre”.

Juntament al finançament de les comunitats, l’altre gran tema a resoldre a escala estatal és la sostenibilitat de les pensions. Per a Pimec aquest problema “no es pot arreglar apujant les cotitzacions, a Espanya són altes i els darrers anys han anat pujant, si apugem els costos a les empreses, al final no seran competitives”, subratlla.

El president de Pimec, José González, durant l'esmorzar amb periodistes | AAD

El president de Pimec, José González, durant l'esmorzar amb periodistes | AAD

González també apunta a la regulació de la contractació laboral com un dels reptes empresarials del 2018. La ministra de Treball, Fátima Báñez, va anunciar que penalitzaria les empreses que “abusin” dels contractes temporals. “Creiem que és un error”, assevera González. Pimec accepta que “hi ha un excés de contractació temporal, però penalitzar no és la solució. Això té unes causes: la rigidesa dels contractes fixes i per això s’opta per la temporalitat”. Segons la patronal “el problema s’arreglarà mirant què passa amb els contractes i llavors que els empresaris s’autoregulin. No es tracta d’abaratir l’acomiadament, sinó d’agilitzar els tràmits, se’n fa un abús”, afirma. Pel president de la patronal de les petites empreses, “l’empresa hauria de tenir motivació de fer contractes indefinits, perquè això motiva el treballador” i, afegeix, “el que s’ha de fer és atacar les causes de la temporalitat, tenint en compte que hi ha estacionalitat”.

L’altre gran problema a què s’enfronten les pimes, segons la seva patronal, és el cost de l’energia “que és molt cara i ens resta competitivitat amb Europa”. Segons González, “pagar el dèficit de les Canàries amb impostos és absurd, el preu del Kw hauria de ser el que hauria de ser”.

Foment, l'espera estable

“El 2017 ha sigut un bon any i esperem que l’activitat econòmica pugui continuar com fins ara durant el 2018 tot i la desacceleració d’aquest últim trimestre per l’escenari polític”, assegura el director d’Economia de Foment del Treball, Salvador Guillermo, després de l'esmorzar de Nadal. La seva preocupació principal passa pels plans de contingència de les empreses i la re-ubicació de seus socials i/o fiscals.

“L’economia no pot ser col·lateral sinó cabdal a l’hora de governar”, ha afegit. Al seu parer, l’economia catalana té un bon vessant estructural, una bona formació i internacionalització, però moltes operacions es troben en una posició de wait and see a mig termini. D’aquesta manera, reivindica que “una de les grans fortaleses de Catalunya és la seva economia” i per això entén que s’ha de donar estabilitat i seguretat jurídica a les empreses, així com reforçar la marca Catalunya i Barcelona.

Salvador Guillermo és el director d'Economia de Foment del Treball

Salvador Guillermo és el director d'Economia de Foment del Treball | ACN

De cara al 2018, la patronal presidida per Joaquim Gay de Montellà no només vol recuperar la imatge de Catalunya sinó que també pretén desenvolupar el Pacte Nacional per la indústria 4.0, reduir l’atur i fomentar l’ocupació. “S’espera un creixement del 2,5% de l’economia i la recuperació de l’ocupació seguirà a un ritme important sempre i quan no s’allargui la inestabilitat política”, augura.

Guillermo: “Les pensions són un tema de país i de pacte, s’han de crear solucions i no fer bandera partidista”

En matèria impositiva, Guillermo es mostra partidari de revertir la cultura in crescendo dels impostos coincidint amb la recuperació econòmica, ja que entén que “la referència no és gens positiva”. No dubta a recordar que Catalunya és una de les regions amb els impostos més alts i això afecta a les seves inversions.  Pel que fa a les pensions, critica que el sistema de repartiment és “dificultós”, ja que hi ha més pensionistes i menys joves per a finançar-ho. “Les pensions són un tema de país i de pacte del conjunt de forces polítiques, s’han de crear solucions i no fer bandera partidista”, assegura. O el que és el mateix, plantejar un sistema més sostenible on "ningú es posi medalles ni culpabilitzi els altres". 

A tall de recordatori, el director d’Economia de Foment ha emplaçat tothom a generar confiança, seguretat i estabilitat per atreure inversió. Del contrari, “la incertesa és criminal per l’economia i la por paralitza el país”

La Cambra, el pronòstic aturat

Precisament la seguretat i l'estabilitat són també un dels temes estrella que més preocupa a la Cambra de Comerç de Barcelona. El president Miquel Valls pronostica que el mercat laboral català hauria d'acariciar la plena ocupació durant la pròxima legislatura, aconseguint així una taxa d'atur d'entre el 6% i el 7%. Ara bé, prefereix optar per la prudència fins a la formació d'un nou Govern que defineixi la seva política econòmica en matèria de desigualtats socials i reducció de l'atur. 

 El mercat laboral català hauria d'acariciar la plena ocupació durant la pròxima legislatura

Els empresaris preveuen que els seus negocis durant el 2018 tinguin una evolució similar als darrers tres anys, segons constata l'Enquesta de Perspectives Empresarials 2018 liderada per Eurochambres i amb la participacio de la Cambra. Tot i que l'estudi -que inclou les opinions de 1.162 firmes catalanes i un total de 50.000 europees- es va fer poc abans de la celebració del referèndum de l'1 d'Octubre i es va aquest mes de desembre, deixa algunes conclusions interessants. Els empresaris es mostren esperançats pel que fa a les vendes interiors i les exportacions però fan gala de la precaució amb l'ocupació i la inversió (pujaran però menys que el 2017). Sectors com la indústria i els serveis sembla que avançaran per primera vegada a un ritme similar.

Per últim, l'estudi conclou que tant Catalunya com el conjunt d'Europa són optimistes de cara al 2018, tot i que uns més que altres.