• Economia
  • Les patronals es posicionen davant l'1-O

Les patronals es posicionen davant l'1-O

PIMEC defensa el seu compromís amb el dret a decidir i la CEOE dóna suport a les accions per fer complir la legalitat vigent

El president de Pimec, Josep González
El president de Pimec, Josep González
Agències
Barcelona
14 de Setembre de 2017
Act. 14 de Setembre de 2017

PIMEC ha reiterat en un comunicat el seu compromís amb el dret a decidir, que "hauria de ser exercit mitjançant un referèndum acordat amb el govern central, dins d’un entorn de seguretat i certesa jurídiques, necessari per a les nostres empreses". Tanmateix, la patronal recorda que "una àmplia majoria dels catalans han expressat la seva voluntat d’exercir el seu dret al vot, i aproximadament la meitat d’ells ho vol fer en favor de la independència, quan fa pocs anys aquesta qüestió no es plantejava de forma tan àmplia". En aquest sentit, assenyala a l'Estat que "aquesta és una realitat que s’hauria d’haver tingut en compte. S’ha de complir amb la legalitat, però no es poden obviar els sentiments".

 

PIMEC afegeix que "la situació actual és conseqüència d’un progressiu deteriorament de les relacions entre Catalunya i l’Estat espanyol, que venim denunciant des de fa anys, i que els governants i representants polítics haurien d’haver previst i solucionat. En canvi, malauradament tan sols hem assistit a un pols continu que no ha generat cap dinàmica de solució".

La patronal prossegueix apuntant que "ja fa temps que denunciem els nombrosos greuges socials, econòmics i culturals que pateix Catalunya i que estan pendents de resoldre per part del govern central. Qüestions relatives a la identitat, el finançament, l’energia o les infraestructures (rodalies, eix ferroviari mediterrani, etc.) són un exemple de les frustracions no resoltes i així ho pensen la majoria dels empresaris".

"Aquesta complexa situació, que no té precedents, fa difícil que les pimes i els autònoms, la societat catalana i les futures generacions puguin afrontar amb garanties els reptes que li planteja la necessitat de millorar la seva productivitat i competitivitat. La certesa de l’entorn normatiu és una condició necessària del progrés econòmic i el desenvolupament dels negocis en general", sentencia el comunicat de PIMEC.

En aquest sentit, el Comitè Executiu de PIMEC, "des del màxim respecte a totes les posicions individuals, entén que l’esperit de diàleg i de bona entesa han de marcar definitivament l’agenda i presidir les actuacions dels governants, representants polítics, institucions i ciutadans. En tot aquest camí, PIMEC seguirà lluitant per la millora de les nostres pimes, donant suport i col·laborant amb els governants i representants polítics per aconseguir-ho"

Consultes de les empreses davant de l'1-O

La patronal assegura que ha rebut "moltes consultes d’empreses i professionals autònoms amb dubtes concrets respecte al referèndum de l’1 d’octubre convocat pel Govern de la Generalitat i les posteriors sentències del Tribunal Constitucional, que suspenen, entre d’altres qüestions, la consulta.

 

L'organització empresarial aconsella que, "en l’àmbit laboral i davant de qualsevol situació de discrepància entre la posició de l’empresa i la del treballador, i atesa l’excepcionalitat de la situació, des de PIMEC recomanem que s’arribi en cada cas particular a acords puntuals mitjançant un diàleg guiat per l’entesa i la concòrdia".

"PIMEC és una organització que representa els interessos de les pimes i els autònoms de Catalunya, amb diversitat de sensibilitats i opinions. Sempre hem mantingut i mantindrem una posició de tolerància i respecte vers els diferents plantejaments que conviuen dins de la nostra confederació", conclou el comunicat.

La CECOT oberta a decidir

La patronal vallesana CECOT, vinculada a Foment del Treball, també ha volgut expressar el seu posicionament respecte el singular moment polític que viu el país. En una línia similar a la de Pimec, l'entitat presidida per Antoni Abad ha assegurat en un comunicat que "per respecte a la diversitat d'opinió i sensibilitats polítiques entre els empresaris i autònoms que representem, i que conformen aquesta entitat, continuarem desestimant fer valoracions de lleis o sentències que no tinguin caràcter o contingut empresarial".

Tot i així, la patronal recorda que continua i continuarà "defensant el dret dels ciutadans a ser consultats com un element estructural de la qualitat de la democràcia". A més, afegeixen, aquestes consultes caldria estendre-les a "tots aquells aspectes clau per al desenvolupament social, empresarial i econòmic del país". Per a CECOT, "consultar mai no hauria de fer por perquè aporta certeses i posa la base a partir de la qual establir diàlegs i poder prendre millors decisions".

L'entitat assegura que sigui quin sigui l'escenari posterior a l'1 d'octubre seguirà "amatent a totes aquelles decisions o polítiques que tinguin incidència sobre l'activitat empresarial", atès que aquesta és "la raó de ser com a confederació empresarial". Alhora, CECOT destaca que "vetllarem perquè les conseqüències d'aquestes decisions no afectin negativament al desenvolupament del teixit empresarial català sinó perquè l'ajudin a créixer i facilitin que les empreses continuïn generant riquesa als territoris on realitzen la seva activitat".

Finalment, la patronal apunta que "l'empara de les legalitats i la judicialització dels conflictes haurien de ser el darrer recurs a emprar si hi ha voluntat de resoldre'ls". En aquesta línia, assegura que "recórrer constantment a les lleis per solucionar conflictes polítics s'ha demostrat històricament que no és una via efectiva"; i considera que "en una societat democràtica les lleis són l'expressió d'una voluntat popular i no un element de coacció o immutabilitat; per tant poden ser modificades i actualitzades a les noves realitats per la via del diàleg i el consens".  

La CEOE amb la legalitat

La CEOE ha afirmat en un comunicat que dóna "suport a totes les accions que es considerin necessàries dur a terme amb l'objectiu de fer complir la legalitat vigent" davant de la convocatòria del referèndum de l'1-O. La patronal apunta que "els empresaris sempre estem amb la legalitat i pel compliment estricte de les lleis i la Constitució espanyola, així com la legislació internacional, especialment de la Unió Europea, que són les millors garanties de la seguretat jurídica imprescindible per a la competitivitat de les nostres empreses". Tanmateix, la CEOE admet que "hi ha un problema polític de gran envergadura que s'ha d'afrontar amb la major urgència possible i sentit constructiu perquè no afecti la convivència social i prosperitat econòmica. La no resolució afectaria negativament a tots els àmbits".